Het meisje dat door niemand werd gezien

[DOOR MAAIKE]Ben ik onzichtbaar? Nee, dat kan niet. Of wel? Misschien willen ze me gewoon niet zien? Sta ik soms in de weg? Ik bedek me toch, waarom kijkt dan niemand naar me?
– Het meisje dat door niemand werd gezien –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 6 .

Het verhaal

Cover Het meisje dat door niemand werd gezien

Het dertienjarige meisje Puja woont met haar gezin in India en ze hebben het niet breed. Puja draagt een hoofddoek. Niet vanwege haar geloof, maar uit onzekerheid vanwege de grote moedervlek op haar wang. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Ze wordt getreiterd door haar broers en zussen vanwege haar uiterlijk, ze kan niet naar school en vanwege de geldproblemen staat haar een uithuwelijking te wachten. Puja besluit weg te gaan van huis en gaat op de vlucht naar Sri Lanka. Ook daar is het leven niet makkelijk. Met bedelen probeert ze wat geld bij elkaar te sprokkelen om eten te kopen en ze slaapt in een slecht onderhouden kraakpand. Maar dan komt Puja meneer Gakpo tegen, een vriendelijke oude man, die haar leven zal doen laten veranderen. 

Recensie

Wow, wow, wow. Wát een mooi verhaal. Een verhaal waar de onderwerpen anders zijn en vriendschap duidelijk naar voren komen. Een boek wat kinderen laat inzien dat een leven zoals wij hebben in Nederland niet voor iedereen vanzelfsprekend is, wanneer je in een ander land opgroeit. Een vergelijking is het boek de balletschoenen van Aya. Ook daar komt dit tot zijn recht. Wat mij opviel is dat het leesboek Het meisje dat door niemand werd gezien is geschreven met rijk taalgebruik. Er worden mooie zinnen geformuleerd, wat mijn leeshart doet kloppen. 

Puja raapte na haar razernij haar hoofddoek van de grond en deed een nieuwe poging om hem op te doen. Haar woede was afgenomen, maar de bijtende herinnering aan haar verleden knaagde nog steeds aan haar.

Wat ik ook sterk vind aan dit boek is hoe de schrijver ervoor heeft gezorgd dat je Puja´s verdriet echt voelt. Je voelt de pijn wanneer ze weer voor gek wordt gezet door haar familieleden. Zo’n zelfde gevoel kreeg ik ook bij het boek Briefjes voor Pelle. Voor mij is dit boek een nieuw ontdekte parel, dat zeker een plek verdient in mijn boekenkast.

Met dank aan uitgeverij Samsara voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het meisje dat door niemand werd gezien

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het meisje dat door niemand werd gezien zijn:

 • Puja draagt een hoofddoek om de grote moedervlek op haar wang te verbergen. Iets waar ze zich erg voor schaamt. Lees bladzijde 13 ‘Puja had nooit…’ t/m bladzijde 9 ‘…in tranen uit.’ voor.
  Leesvraag:  Ben jij ook een pestsituatie tegengekomen in je leesboek? Vertel hier kort iets over. 
 • Bekijk samen met de kinderen de kaft van dit boek. Wat zie je? Wat valt er op?
  Leesvraag: Spreekt de kaft van je eigen leesboek je aan? Waarom wel of niet?
 • Het volgende fragment greep mij in het boek aan. Het gaat over uithuwelijken, iets waar wij in Nederland weinig mee te maken hebben. Het zette mij aan het denken en ik kreeg medelijden met Puja. Lees bladzijde 12 ‘In haar hoofd…’ t/m bladzijde 14 ‘…eer aan zichzelf.’ voor.
  Leesvraag: Welk stukje greep jou aan uit je boek? Welk gevoel kreeg je erbij?
 • Opvallend vind ik in dit boek dat je leest dat de hoofdpersoon soms tegen zichzelf praat. In het volgende stukje zie je hier voorbeelden van. Sta hier even bij stil tijdens het voorlezen. Lees bladzijde 18 ‘Tuuiitt, galmde het…’ t/m bladzijde 19 ‘…probeerde ze opnieuw.’ voor.
 • Leesvraag: Praat jouw hoofdpersoon soms tegen zichzelf? Zo niet, wat zou passend vinden dat de hoofdpersoon tegen zichzelf zegt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het meisje dat door niemand werd gezien.

Overig idee

 • Uitgeverij Samsara heeft enkele lesideeën beschikbaar gesteld behorend bij het boek.

Vergelijkbare artikelen