”Geloof je erin?’ vroeg Vader Kerstmis aan Amelia. En aan de ernstige blik in zijn ogen kon ze zien dat het een heel belangrijke vraag was. ‘Wat?’ wilde ze weten. ‘In onmogelijkheden.”
– Het meisje dat Kerstmis redde –
Dit boek is geschikt om te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
Amalia Wishart is het eerste kind dat ervoor zorgde dat Vader Kerstmis werd wie hij nu is. Zij zorgde voor hoop waardoor er magie is in Elfhelm. Dit jaar hoopt Amalia weer op een kerstwonder, haar moeder is namelijk erg ziek.
Op Kerstavond is Vader Kerstmis er klaar voor om de wereld rond te gaan met zijn cadeaus, maar de barometer van hoop is niet echt vol. Ook klinkt er een bijzonder gerommel, is dat de buik van Vader Kerstmis of is er iets anders aan de hand?
‘De Waarheidsfee schudde haar hoofd.
‘Die speelgoedwerkplaats is nu niet belangrijk. En Kerstmis ook niet. U moet weg uit Elfhelm. U moet zich naar de heuvels haasten!’
‘Waar héb je het over, Waarheidsfee?’
En toen hoorde hij het. Een rommelend geluid.
De Waarheidsfee slikte.
Vader Kerstmis klopte op zijn buik. ‘Ik wíst dat ik vanochtend te weinig had gegeten,’ zei hij.
‘Dat kwam niet van u,’ zei de Waarheidsfee. ‘Het kwam van hieronder.’ Ze wees naar de grond.
Vader Kerstmis staarde naar de verse sneeuw, zo wit als een onbeschreven bladzijde.
‘Het gaat nog veel sneller dan ik dacht,’ piepte de Waarheidsfee, terwijl ze begon te rennen. ‘Zoek een veilige plek!’ riep ze over haar schouder. ‘En verstop u! En zeg dat ook tegen de elfen… En zeg Kerstmis af, voordat ze…’
Dat er iets goed mis is, is overduidelijk als de trollen Elfhelm binnen vallen. Er blijft niks over, behalve Het Sneeuwdagblad. Kerstmis is verloren… Een heel jaar doen de elfen en Vader Kerstmis hun best om het jaar daarna te zorgen voor een geslaagd kerstfeest, maar is het genoeg? Is er nog voldoende hoop en magie om Kerstmis door te laten gaan? En hoe gaat het inmiddels met Amalia?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Jaren geleden las ik Een jongen met de naam Kerstmis en dat werd een van mijn favoriete boeken. Doordat deel 1 nu verfilmd wordt en te zien is op Netflix vanaf eind november, zijn deel 2 en 3 ook vertaald. Daar deed ik een vreugde dansje door!
Dat Het meisje dat Kerstmis redde heel anders is dan deel 1, is ook overduidelijk. Het is een verhaal dat je los kunt lezen, al helpt deel 1 je wel echt aan de basiskennis van het boek. Het verhaal leest heerlijk vlot weg, met name door de korte hoofdstukken.
De kerstmagie is overal in dit boek. Net als deel 1 wordt die afgewisseld met zielige, gruwelijke en verdrietige situaties. Dat is als je het mij vraagt de kracht van deze serie. Hoe ongeluk en magie zo samen kunnen gaan is heel bijzonder.
Ik kan dit boek aanraden aan een ieder die van een goed boek houdt of het nu Kerstmis is of niet.
Met dank aan uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het meisje dat Kerstmis redde
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het meisje dat Kerstmis redde zijn:
- In het boek kom je de Waarheidsfee tegen. Lees hoofdstuk ‘De Waarheidsfee’ op bladzijde 118 voor. De Waarheidsfee kan alleen de waarheid vertellen.
Leesvraag: Vertel na het lezen in jouw boek alleen de waarheid over jouw boek. Wat wil en kun je dan vertellen? - De koningin gelooft eindelijk dat Vader Kerstmis echt is wie hij zegt dat hij is. Lees bladzijde 166 ‘Koningin Victoria bood…‘ t/m bladzijde 169 ‘…die ik wilde.’ voor.
Leesvraag: Welk cadeau zou jouw hoofdpersoon vragen? - De moeder van Amalia gaat door. Lees bladzijde 50 ‘‘Hoe was het bij…‘ t/m bladzijde 56 ‘dat uit Amelia stroomde.’‘ voor. Het is een heel verdrietig stuk, maar de moeder van Amalia geeft haar wel een hele wijze les mee.
‘Het leven is als een schoorsteen – soms moet je door het donker voordat je het licht ziet.’
- Leesvraag: Welke lichtpunten kom je tegen in jouw boek?
- Wist je dat de telefoon niet uitgevonden is door Antonio Meucci (en later patent van Alexander Bell), maar door een elf? Lees bladzijde 138 ‘En toen zag hij…‘ t/m bladzijde 139 ‘…een prachtig ding.” voor.
Leesvraag: Welke uitvinding kun jij ver-elf-en?
Overige ideeën bij Het meisje dat Kerstmis redde
- Schrijf zelf een pagina uit het ‘Sneeuwdagblad‘ vol met gelukkig nieuws. Gebruik daarvoor dit kant en klare Sneeuwdagblad. Mocht je dit dagblad gebruiken, dan zou ik het leuk vinden om foto’s te ontvangen van jullie gelukkige nieuws. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Andere delen
- Een jongen met de naam Kerstmis (bekijk de lesideeën)
Er is nu ook een filmeditie beschikbaar. - Vader Kerstmis en ik (binnenkort verschijnen er ook lesideeën bij dit boek)