Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

[DOOR LINDA] ‘Yes!’ riep Ruben. ‘Ik heb gescoord!’ Hij draaide zich om, juichte zijn team al? Maar hij zag alleen Kai in paniek op hem afrennen. Toen voelde hij een voet keihard tegen zijn kuit landen. Hij viel met een harde klap op zijn knieën en kwam daarna plat op zijn buik terecht, zijn handen schaafden over de tegels. ‘Je speelt vals, dwerg!’ Ruben draaide zich snel op zijn rug en zag dat Ralf boven hem hing.’
– Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Ralf is vaak kwaad en onaardig, maar hij heeft het ook heel erg zwaar. Zijn ouders maken alleen maar ruzie nu ze in een scheiding zitten en op school en met zijn vrienden gaat het helemaal niet goed doordat Ralf steeds zo kwaad wordt.

Het Ministerie van Oplossingen komt in actie voor Ralf. Nina wil hem eigenlijk helemaal niet helpen. Gelukkig is er een regel zie zegt: ‘We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden.’ Uiteindelijk besluit Nina ook gewoon mee te doen met de zaak.

Ook tijdens deze zaak hebben ze last van Jack de Zilverman. Hij probeert hun zaak te dwarsbomen en hun ware identiteit te onthullen. Daarnaast ontvangen ze een bericht van het genootschap, met het verzoek hun zaak te stoppen. Dit besluiten ze te negeren. Zal het lukken de zaak van Ralf tot een goed einde te brengen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Tijdens het lezen leefde ik erg mee met Ralf. Hij doet heel nare en gemene dingen, maar doet dit eigenlijk omdat hij zich echt niet fijn voelt door alle gedoe rondom de scheiding. Het is echt ontzettend sneu voor hem.

Ralf heeft een bericht geplaatst op een forum. Kai komt dit bericht tegen en reageert erop. Op deze manier krijgt Kai veel informatie. Sommige kinderen zullen misschien weleens een bericht hebben geplaatst op een forum of op een ander platform waar ze lotgenoten kunnen vinden. Je kunt over dit onderwerp goed met de klas in gesprek gaan.

De berichtjes op het forum zie je steeds tussen twee hoofdstukken in. Het zorgt ervoor dat je als lezer meteen een soort update hebt over hoe het met Ralf gaat en wat hij heeft meegemaakt.

Ralf denkt dat hij vrienden is met Gavin, maar eigenlijk wordt hij alleen maar gebruikt om het vuile werk op te knappen. Wat is een goede vriendschap? Aan welke voorwaarden moet dit voldoen? Ga hierover met de klas in gesprek.

Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen is alweer het 4e deel in de serie. De filmrechten van Het Ministerie van Oplossingen zijn verkocht en ze zijn van plan er een televisieserie van te maken.

Met dank aan Uitgeverij van Goor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen zijn:

 • Ralf heeft een probleem en het Ministerie van Oplossingen gaat hem helpen. Nina is het daar niet mee eens, ze vindt hem stom omdat hij gemeen doet en een pestkop is. Lees bladzijde 7 ‘Ik vind hem…’ t/m bladzijde 9 ‘…ons kon zijn.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets stom vindt of het ergens niet mee eens is en dat toch moet doen?
 • Als Ralf een berichtje krijgt, wordt hij ineens heel erg boos. Nadia begrijpt er niets van. Lees bladzijde 88 ‘Nadia zuchtte. Waarom…’ t/m bladzijde 90 ‘…het plein af.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die heel boos wordt? Waarom?
 • Het Ministerie van Oplossingen ontvangt een brief van het genootschap, dat ze moeten stoppen met de zaak waar ze mee bezig zijn. Na overleg besluiten ze om niet te stoppen en toch met de zaak verder te gaan. Lees bladzijde 97 ‘Beste ambtenaren van…’ t/m bladzijde 110 ‘…zei Tirza tevreden.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens tegenin gaat?
 • Nina en Alfa gaan klusjes doen bij bejaardentehuis Maanzicht. Ze gaan de oude mensen helpen die daar wonen. Lees bladzijde 149 ‘Op woensdagmiddag zat…’ t/m bladzijde 150 ‘…over dat mentorgesprek?‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die anderen helpt?
 • Nina is verliefd op Kai. Al zegt ze zelf van niet. Lees bladzijde 150 ‘Zodra ze bij…’ t/m bladzijde 152 ‘…Jack glimlachte alleen.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die verliefd is?
 • Alfa weet niet wat binnen afzienbare tijd betekent. Ruben legt het haar uit. Lees bladzijde 155 ‘Het is ook…’ t/m bladzijde 157 ‘…deze boekwinkel werkt?‘ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek moeilijke woorden die worden uitgelegd?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het Ministerie van Oplossingen en de Zilverjongen.

Overige ideeën

 • Kringgesprek: Ralf denkt dat hij vrienden is met Gavin, maar eigenlijk wordt hij alleen maar gebruikt om het vuile werk op te knappen. Wat is een goede vriendschap? Aan welke voorwaarden moet dit voldoen? Ga hierover met de klas in gesprek.
 • verhaal: Het Ministerie van Oplossingen helpt kinderen met problemen. Ken jij iemand die het moeilijk heeft, die jij graag zou willen helpen? Bedenk hoe je diegene zou kunnen helpen en schrijf hier een verhaal over.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen