Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

[DOOR MAAIKE] Ik weet niet waar ik moet beginnen. Nina bladerde door de rest van het opschrijfboek. Leeg. ´En´? vroeg Alfa. ‘Wat staat er? Is een een geheim? Een schatkaart?’ ‘Er staat: Ik weet niet waar ik moet beginnen,’ zei Nina. Ze leunde tegen de lange wasbak die aan de muur van de schoolwc´s hing. ‘Alleen dat.’
– Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het ministerie van oplossingen

Wanneer er een probleem wordt gesignaleerd, komt het Ministerie van Oplossingen anoniem in actie. 

‘De zolder van mevrouw Vis was de afgelopen weken veranderd in het hoofdkwartier van het Ministerie van Oplossingen. Ze hadden een Ministerie-computer, vermommingen, een boekenkast, een oud kleed op de houten vloer en een stugge leren banken om op te zitten terwijl ze plannen maakten. Tegen de deur naar de trap hing een a4-tje met daarop de regels waar alle Ministeries van Oplossingen ter wereld zich aan moesten houden.

1 Hulp is anoniem (niemand mag het weten).
2 Je mag jezelf niet helpen (wie voor het Ministerie werkt, helpt anderen)
3 We vinden zelf problemen (geen oproepjes en we vragen mensen ook nooit of we ze kunnen helpen).
4 We zitten niemand dwars (als onze hulp ervoor zorgt dat iemand anders pech heeft, dan doen we het niet goed).
5 Het Ministerie helpt iedereen (niet alleen wie je aardig vindt).

In het derde deel van de serie gebeuren er in de gymzaal op de school van Nina en Afra vreemde dingen. Op willekeurige momenten vinden zij er merkwaardige schatten; een fossiel, een krant uit 1982, een tandenborstel, een glanzende sjaal en een mysterieus schrift. Het mysterieuze schift is een blauw fluwelen opschrijfboek met een specifieke geur met erin maar één handgeschreven zin ‘Ik weet niet waar ik moet beginnen´. Alle bijzondere attributen worden door de kinderen meegenomen naar het huis van mevrouw Vis, oftewel het Hoofdkwartier van het Ministerie van Oplossingen.

Alfa, Nina en de andere leden van het Ministerie van Oplossingen komen erachter dat die specifieke geur hoort bij de nieuwe invalmeester uit groep 3. Na een stiekeme achtervolging blijkt de meester tijdelijk in het verwaarloosde huis van zijn vader te wonen, omdat zijn vader in het ziekenhuis ligt. Het huis staat van boven tot onder vol met geheime schatten van de vader van meester Isaac, wat ervoor zorgt dat het huis niet veilig is om in te wonen. De leden van het Ministerie schieten meester Isaac te hulp met een grote opruimactie. Dan stuiten ze op een belangrijk aantekeningenboek. Dan blijkt dat op een slinkse wijze de Zilvermannen, die als doel hebben het Ministerie van Oplossingen te beëindigen, interesse hebben in dit o zo belangrijke aantekeningenboek. Lukt het de ambtenaren van het Ministerie dit boek te beschermen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

In het derde deel van deze serie begint met officiële akte waarin aan de lezer wordt uitgelegd wat de geschiedenis is van het Ministerie van Oplossingen is. Dit is fijn, omdat je direct een goed beeld hebt wat er in de eerdere delen van de serie is gebeurd. Hierdoor zijn de delen van de Ministerie van Oplossingen gemakkelijk los van elkaar te lezen en kun je ook makkelijk starten in het derde deel, wat ik nu deed. Wat Sanne Rooseboom knap heeft gedaan is om, naast het schrijven van een spannend kinderboek, ook nog een probleem te beschrijven wat voor veel kinderen wellicht onbekend is; het gevolg van het hebben van een problematische verzamelwoede, waardoor huizen onbewoonbaar raken. 

‘Sommige mensen weten dat ze een probleem hebben en willen best hulp, maar schamen zich voor de troep. Anderen willen vooral dat niemand zich ermee bemoeit. ik weet niet hoe dat bij deze meneer zit. Hij heeft in elk geval geen keuze mee, zijn huis móét worden opgeruimd en zelf kan hij het niet meer’.

Wanneer kinderen houden van boeken die spannende avonturen bezitten is zijn de volgende titels ook leuk om lezen: De Speurders van morgen en de kunstroof, Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe of Het van Gogh-mysterie.

Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis is thematitel tijdens de Kinderboekenweek 2023 waarbij het thema ‘Bij mij thuis’ is. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan Uitgeverij Van Goor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis zijn:

 • Dit is de eerste zin van het boek. Voor mij een zin die mij als lezer ‘aan zet’ en waar ik direct allerlei vragen in mij opkomen. Het zorgt er dus voor dat direct wil lezen. Lees bladzijde 7 ‘Ik weet niet…’ t/m bladzijde 1 ‘…ik moet beginnen.’ voor.
  Leesvraag: Lees de eerste zin in je leesboek. Welk gevoel of gedachte kreeg je bij deze zin?
 • Wanneer je een serie leest, wordt er soms gebruik gemaakt van een terugblik (flashback) naar een eerder boek. In het volgende stukje lees je hoe zo’n flashback eruit kan zien. Lees bladzijde 11 ‘Nina rent naar…’ t/m bladzijde 12 ‘…Thirza gniffelde.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gebruik gemaakt van een terugblik
 • Sommige stukken in een boek zijn belangrijk voor het gehele verhaal. Het volgende stuk is voor dit boek erg belangrijk. Je leest hoe een belangrijk schift, waar het hele om draait, wordt gestolen. Lees bladzijde 180 ‘Nina deed de…’ t/m bladzijde 182 ‘…over haar wangen.’ voor.
  Leesvraag: Welk stukje in jouw boek is echt een belangrijk stuk voor het gehele verhaal? Kun je uitleggen waarom je dit vindt? 
 • Soms eindigt een hoofdstuk met enkele zinnen die je enorm nieuwsgierig maken naar een volgend hoofdstuk. Lees bladzijde 187 ‘Alfa sprong de…’ t/m bladzijde 188 ‘…van een plan.’ voor.
  Leesvraag: Bij welk hoofdstuk uit jouw boek dacht je nu wil ik echt graag doorlezen? Geef de kinderen een paar minuten de tijd om de laatste zinnen van voorafgaande hoofdstukken te lezen.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis.

Overige ideeën

 • Stelopdracht: De vader van Meester Isaac had een verzamelwoede. Stel, jij zou uit je slaapkamer maar drie voorwerpen mogen houden. Welke voorwerpen zouden dit dan zijn? Gebruik argumenten om aan te geven waarom je juist voor deze voorwerpen kiest.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen