Het mysterieuze huis op de heuvel

[DOOR DORY] ‘Onder hun voeten barstte een bulderend gelach los.
Geschrokken keken ze omlaag.
Daar lag de kop van het berenvel te schateren.’
– Het mysterieuze huis op de heuvel’-

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Het mysterieuze huis op de heuvel

De ouders van Hedy en Spencer gaan werken in Spanje en daarom moeten ze gaan logeren bij opa John. Er is alleen een maar, opa is een beetje eigenaardig. Opa John is vroeger illusionist geweest en in zijn huis liggen nog allerlei spulletjes die uit die tijd komen. Er is ook nog een familiedrama. Oma Rose is namelijk vroeger plotseling verdwenen. De twee kinderen krijgen van opa John dan ook de opdracht om nooit een kamer in te gaan waar de deur van gesloten is. Het boek heet dus niet voor niets, Het mysterieuze huis op de heuvel.

De mysteries starten direct aan het begin van het verhaal als de oordopjes van Hedy opeens verplaatst lijken. Daarna beland je in een wirwar van mysterieuze zaken. De woorden ZOEK MIJ verschijnen in het stof en op de koelkast. ‘Maar kijk dan, Spencer! riep Jelly. Kijk in het stof. Daar staat ZOEK MIJ’. De kinderen denken dat het oma Rose is die contact zoekt. Samen met het pratende berenvel en hertenhoofd gaan Hedy en Spencer op zoek naar oma Rose. Ze worden geholpen door houtspionnen en de broed van opa John speelt ook een grote rol. Probeert oma Rose contact te zoeken met de kinderen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Een dik boek met een uitnodige omslag en een flaptekst die mij nieuwsgierig maakte, Het mysterieuze huis op de heuvel wilde ik heel graag gaan lezen! De verwachtingen waren dus best hoog en het boek heeft absoluut niet teleurgesteld. Je wordt meegenomen in een familiemysterie waarin oma op een geheimzinnige manier verdwenen is. Er zit een flinke saus magie door het verhaal en die spreekt me enorm aan. Denk maar eens aan een pratend berenvel en hertenhoofd of aan vogeltjes die het zeggen wanneer je liegt. Of wat denk je van houtspionnen? Kleine wezentjes die in het hout leven? Het verhaal blijft tot het eind spannend en leest heel gemakkelijk door. Hou je aandacht erbij en laat je onderdompelen in dit verhaal met verrassende personages. Een echte aanrader als je houdt van een combinatie tussen spanning en magie!

Het mysterieuze huis aan de heuvel is vanaf 9 jaar, maar let wel goed op het leesniveau van het kind. Er gebeurt veel in het boek dus beoordeel zelf of het kind het allemaal kan volgen. Heb je zin om meer te lezen over mysteries en mysterieuze huizen? Dan zijn Alex M. en de boeken van de nacht en Nevermoor 1 – Morrican Crow en het Wondergenootschap misschien ook wel wat voor je!

Met dank aan Uitgeverij Van Goor voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het mysterieuze huis op de heuvel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het mysterieuze huis op de heuvel zijn:

 • Opa John is een mysterieuze man. Lees bladzijde 11 ‘Een sombere bal…’ t/m bladzijde 16 ‘…stellen was voorbij.’ voor.
  Leesvraag: Zit er in jouw boek een geheimzinnig, mysterieus of raar familielid? Wat is er bijzonder aan?
 • Hedy en Spencer zijn de kamer ingegaan waarvan opa John had gezegd dat ze daar absoluut niet in mochten. Lees bladzijde 52 ‘Wat doen jullie…’ t/m bladzijde 53 ‘…haar nu al.’ voor.
  Leesvraag: Doet er iemand in jouw boek iets wat niet mag? Wat gebeurt er?
 • Hedy en Spencer hebben Albert Niemand laten ontsnappen. Dit blijkt een slechterik te zijn en ze hebben dus een grote fout gemaakt! Hedy heeft enorm veel spijt. Lees bladzijde 164 ‘Albert Niemand is..’ t/m bladzijde 168 ‘…aan opa John.’ voor.
  Leesvraag: Heeft iemand in jouw boek ergens spijt van? Of een fout gemaakt? Wordt het nog opgelost?
 • Een groot deel van het boek ben je nieuwsgierig naar de verdwijning van oma Rose. Wie heeft haar laten verdwijnen tijdens de googelact? In dit stukje krijg je dat te horen, maar het is totaal anders dan je zou verwachten! Lees bladzijde 222 ‘Mag ik alsjeblieft…’ t/m bladzijde 228 ‘…die giechelde verrukt.’ voor.
  Leesvraag: Gaat er in jouw boek iets anders dan je verwacht had?
 • In de epiloog worden Hedy en Spencer opgehaald door hun ouders en ze rijden naar huis. Ze worden ingehaald door een chauffeur met een zwarte nagel. Helaas was dit de slechterik uit het verhaal. Deze epiloog biedt dus mogelijkheden voor een deel 2 van Het mysterieuze huis op de heuvel. Lees bladzijde 285 ‘De raaf twijfelde…’ t/m bladzijde 287 ‘…elkaars ogen. Niemand.’ voor.
 • Leesvraag: Heeft jouw boek een open einde? Of is het boek echt afgelopen?

Overige ideeën

 • Beide opa’s waren vroeger illusionist. Laat de kinderen ook googelacts uitvoeren en presenteren aan andere klassen of ouders.
 • Het boek heeft geen illustraties. Door de mooie beeldspraak in het boek is het wel mogelijk om een idee te krijgen van hoe alles eruit ziet. Dit biedt mogelijkheden voor een tekenopdracht. Teken bijvoorbeeld Hedy, de lie-vogels of de Kaleidos.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen