[DOOR LINDA] ‘Palmer haalde de ochtendkrant uit zijn tas. Hij legde hem voor de man neer. ‘Ik neem aan dat je The Washington Post van vanochtend niet hebt gezien?’ fluisterde hij. ‘Ik lees alleen The Times,’ sneerde hij, maar toen zag hij de foto op de voorpagina. Palmer keek naar de man, die eruitzag alsof hij een stomp in zijn maag had gehad. ‘De politie?’ zei de man uiteindelijk. ‘Heeft de politie de jongen? Hoe heb je dat kunnen laten gebeuren?’ ‘De jongen heeft geheugenverlies,’ stelde Palmer hem gerust. Hij nam een slokje van zijn espresso. ‘Hij herinnert zich niets.’ ‘Maar… Maar…’ sputterde de man tegen. ‘Wat als hij zich wel iets gaat herinneren? Wat als hij doet alsof? Wat als hij – ‘ ‘De jongen zal snel genoeg bij ons zijn,’ zei Palmer zelfverzekerd. ‘En dan volgt de spin vanzelf.”
– Het Van Gogh-mysterie –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal

In het museum zit ineens een jongen. Hij heeft geen idee wie hij is, waar hij vandaan komt en wat hij in het museum doet. De politie laat hem opvangen in een gezin, totdat de jongen zijn geheugen terug krijgt of dat zij erachter komen wie hij is en waar hij vandaan komt.
In het gezin komt de jongen erachter dat hij veel van kunstwerken en kunstenaars weet, maar over zichzelf en zijn eigen leven komen nog niet echt herinneringen terug. Ze gaan opnieuw naar het museum in de hoop dat dit helpend is. Daar wordt de jongen samen met het meisje uit het gezin meegenomen door mannen die zeggen dat ze van de politie zijn. Ze voelen dat dit niet klopt en doen er alles aan om te ontsnappen, zich te verstoppen en te ontdekken waarom die mannen achter ze aan zitten. Zou dat misschien iets te maken hebben met wie de jongen echt is?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Een jongen verschijnt zomaar in een museum en hij heeft geen idee wie hij is, gelukkig kan hij snel terecht in een tijdelijk pleeggezin. Ondertussen lees je in de stukjes van de kunstbende dat ze geen idee hebben waar hij is, maar dat ze hem wel ergens voor nodig hebben.
‘Palmer wist dat het doorzoeken van het appartement niets meer dan een routineklus was geweest. Ze moesten zeker weten dat ze alles hadden doorzocht. De waarheid was dat ze wisten wie de spin naar hen toe kon brengen. Als ze de jongen zouden vinden, zouden ze de spin ook zo vinden. Maar de jongen was al een keer door hun vingers geglipt. En nu was het hem al bijna vierentwintig uur gelukt om hen te ontwijken. Voor zover ze wisten was de jongen niet naar de politie gegaan . Dat was verrassend, gezien de manier waarop hij was ontsnapt.’
Dat de jongen last heeft van geheugenverlies maakt het alleen maar spannender. Je weet niet wie hij is en wat zijn rol is in het verhaal, maar wel dat er naar hem gezocht wordt. Hij weet van alles over kunst, maar over zichzelf komen er nog niet echt stukjes herinnering terug. Dit maakt ook dat je verder wil blijven lezen. Wie is deze jongen, en waarom hebben ze hem nodig?
Het verhaal is wisselend vanuit het perspectief van de jongen en vanuit de het perspectief van de kunstbende geschreven. Hierdoor zijn de stukken tekst steeds vrij kort en volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Tijdens het lezen kom je ook verschillende QR-codes tegen. Via de codes kom je bij meer informatie over het schilderij dat op dat moment in de tekst beschreven wordt.
Het Van Gogh mysterie is het eerste deel van een nieuwe serie. De serie kreeg als titel De Kunstbende en dat wekt de suggestie dat alle komende delen in deze serie ook over kunst zullen gaan. Ik ben erg benieuwd welke kunstenaar er in het volgende boek centraal zal staan en of Art en Camille in het volgende boek ook weer terug zullen komen, of dat de bende wel hetzelfde is, maar de mensen die het mysterie oplossen anders zijn. Dat boek mag wat mij betreft ze snel mogelijk verschijnen.
Kinderen die dol zijn op mysterie kunnen De speurders van morgen – De kunstroof, De Lamabende en Twitch en de vlucht van de ijsvogel waarschijnlijk ook wel waarderen.
Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Het Van Gogh-mysterie
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het Van Gogh-mysterie zijn:
- Palmer heeft een krankzinnig gevaarlijk plan. Hij wordt er zelfs een beetje bang van. Lees bladzijde 37 ‘Dorchek Palmer stond…’ t/m bladzijde 38 ‘…kleine appartement gebracht.’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een gevaarlijk plan? - De jongen kan zich helemaal niets herinneren van wie hij is en waar hij vandaan komt, van zijn hele bestaan van voordat hij in het museum verscheen. Lees bladzijde 46 ‘De jongen zat…’ t/m bladzijde 47 ‘…En geen antwoorden.’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zich iets niet kan herinneren? - De jongen weet niet hoe zijn familie eruit ziet en wie er allemaal deel van uitmaken. Camille kent haar vader niet en lijkt daar ook geen probleem mee te hebben. Lees bladzijde 59 ‘Hij dacht weer…’ t/m bladzijde 61 ”…zwembad?’ vroeg ze.’ voor.
Leesvraag: Hoe ziet de familie in jouw boek eruit? - De jongen weet veel van het lezen en de schilderijen van Van Gogh. Lees bladzijde 79′Mary negeerde haar…’ t/m bladzijde 81 ‘…een bezorgd gevoel.’ voor.
Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens veel over weet?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het Van Gogh-mysterie.