Het zeemonster

[DOOR SANDRA] ‘Lieve muizen uit de Bovenzeese Wereld.
luister naar mijn droevig lied.
Een gruwelijk monster bedreigt de diepzee,
en de volkeren in de diepte
redden het zonder jullie niet.
Duik in het magische water
van deze grot, het is belangrijk.
Alleen als wij samenwerken,
is er hoop voor het Kobalten Rijk.’

– Het zeemonster –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Het zeemonster

De Thea Sisters nemen een nachtelijke duik in de Kobalten Grot. Uit de diepzee horen ze een stem die hen om hulp vraagt gevolgd door de woorden:

Kom snel en wees niet bang…
Ons rijk heeft niet zo lang meer’

De muizinnen springen in het water en veranderen op een magische wijze in zeemeerminnen. Ze volgen Sirena, de kroonprinses van het Kobolten Rijk. Zij wil het rijk beschermen tegen het monster en daar heeft ze hulp van de muizinnen uit de Bovenzeese Wereld bij nodig. Het is gevaarlijk onder water, het monster vernield het hele Kobolten Rijk en iedereen die hij op zijn pad tegen komt.

Via een geheime route in het Koboltenpaleis gaan Sirena en de Thea Sisters om raad vragen bij het Orakel van de Zee. Ze moeten het volgende raadsel oplossen, om een antwoord te krijgen op hun vraag:

‘Ze zijn als parels.
Zeldzaam en kostbaar zijn
de meest wijze in hun soort.
Hoe minder er zijn,
hoe groter hun waarde.
Wat zijn dat?’

Wanneer ze het raadsel oplossen krijgen ze een advies. Ze moeten naar naar het Verre Rijk reizen. Dat rijk is de vijand van het Kobolten Rijk. Daar moeten ze een voorwerp ophalen om het zeemonster te verslaan. Gaat het Sirena en de Thea Sisters lukken om het voorwerp op te halen, de gevaarlijke tocht te maken door de diepzee en het monster te verslaan?

Recensie

Het zeemonster is het eerste deel van de serie boeken over de Thea Sisters dat zich onder water afspeelt. Het verhaal begint spannend met een stem uit de diepzee en al snel bevinden de Thea Sisters zich in een nieuw avontuur. Het is een spannend verhaal, waarin de muizinnen steeds weer nieuwe uitdagingen te wachten staan.

Het boek is aantrekkelijk vormgegeven met veel illustraties die in een sprookjesachtige sfeer de onderwaterwereld weergeven. Elke bladzijde bevat woorden die in een mooi gekalligrafeerd schrift zijn gedrukt, wat kenmerkend is voor de Stilton boeken.

Dit is het tweede boek dat ik heb gelezen over de Thea Sisters. Eerder schreef ik een blog over het boek Nooit-kopje-onder! Het lezen van deze verhalen heeft ertoe geleid dat ik de boeken ben gaan waarderen. Er is veel boekentaal gebruikt met mooie woorden en zinnen zoals: ‘Oog in oog komen te staan’. en ‘namen de glansrijke overwinning’. Deze taal is goed te begrijpen in de context van het verhaal en breidt op een informele manier de woordenschat van de kinderen uit.

Het boek is aan te raden voor kinderen die houden van avontuur en spanning. Andere avontuurlijke boeken om zelf te lezen zijn: Tuf, het stoerste meisje van de oertijd, Het ministerie van oplossingen en het veel te volle huis en Mot en de metaalvissers.

Met dank aan uitgeverij Pelckmans voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Het zeemonster

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Het zeemonster zijn:

 • In het diepe blauwe water. Lees bladzijde 7 ‘Ze kwamen bij…’ t/m bladzijde 12 ‘…merkte Colette op.’ voor.
  Leesvraag: Lijkt jouw verhaal of de omgeving waarin jouw verhaal afspeelt op een sprookje? Kun je daar iets over vertellen of een stukje voorlezen?
 • Gevaar. Lees bladzijde 18 ‘De Thea Sisters…’ t/m bladzijde 19 ‘…hij het vond.‘ voor.
  Leesvraag: Schuilt er in jouw verhaal een gevaar? Wat is het gevaar? Waarom denk je dat het gevaarlijk is?
 • Het Orakel van de zee. Lees bladzijde 56 ‘Met een zware…’ t/m bladzijde 57 ‘…wat zijn dat?.’ voor.
  Leesvraag: Kun je een raadsel uit jouw verhaal voorlezen?
  Leesvraag: Lees een stukje uit jouw boek en bedenk er een raadsel bij. Kunnen jouw klasgenoten het raadsel oplossen?
 • Klaar voor vertrek. Lees bladzijde 69 ‘Buiten de poort…’ t/m bladzijde 71 ‘…gaf haar kracht.’ voor.
  Leesvraag: Sirena kan rekenen op haar nieuwe vriendinnen. Als je ergens op kan rekenen betekent het dat je (bijna) zeker weet dat het gaat gebeuren. Waar kunnen de personages in jouw boek op rekenen?
 • Het is een leugen! Lees bladzijde 159 ‘Ondertussen zwierf Sirena…’ t/m bladzijde 163 ‘…u het over? ‘ voor.
  Leesvraag: Is jouw verhaal waarheidsgetrouw?
 • Wat een moed! Lees bladzijde 228 ‘Sirena zwom met…’ t/m bladzijde 232 ‘…over te slaan.’ voor.
  Leesvraag: Sirena toont veel moed in dit stukje verhaal. Ze is dapper en gaat de uitdaging aan. Wanneer wordt er in jouw verhaal moed getoond?
  Leesvraag: Wanneer is jouw verhaal zo spannend dat je niet kunt stoppen met lezen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Het zeemonster.

Serie: Thea Sisters Sirenen

Het zeemonster is het eerste deel van de Thea Sisters Sirenen. Na het lezen van het eerste deel wordt automatisch de nieuwsgierigheid van de lezers gewekt naar het volgende deel van deze serie. Wie is de Piratenhoofdman Nathan?

Vergelijkbare artikelen