[DOOR DORY] ‘Tijdens hun opleiding gaan astronauten vaak naar het zwembad. Niet om lekker baantjes te trekken of van de hoge duikplank te springen, maar echt voor hun werk. Onder water krijg je namelijk ook een beetje het gevoel alsof je gewichtloos bent.’
– Hoe word ik astronaut? –
Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
‘Astronaut worden is misschien wel het spannendste beroep dat er bestaat.’
In Hoe word je een astronaut? vind je maar liefst 86 hoofdstukken bomvol informatie over het beroep astronaut. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel in. Wat denk je bijvoorbeeld over gezond blijven in de ruimte? Of hoe de astronauten eten in de ruimte? Het boek is geschreven door André Kuipers, een bekende Nederlandse astronaut. In een aantal hoofdstukken staan ook zijn eigen ervaringen over het leven in het ruimtestation. Na het lezen van dit boek weet je alles over het leven als astronaut!
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Hoe word ik astronaut? vind ik een ontzettend compleet boek. Werkelijk aan alles is gedacht: van solliciteren tot poepen en plassen in de ruimte.
‘De oplossing is eigenlijk heel simpel: de ruimte-wc is voorzien van een sterke stofzuiger. Die zuigt alles meteen weg.‘
Toekomstige ruimtevaarders zullen dit boek dan ook echt verslinden. Een leuke toevoeging in het boek zijn de tips die kinderen nú al kunnen doen om zich voor te bereiden op een leven als astronaut. Denk dan aan een test of je kleurenblind bent en tips voor simulatiegames met een cr-code. De inkijkjes die André Kuipers geeft over zijn eigen leven in het ruimtestation maken de informatie direct beeldend.
‘Tijdens mijn tweede ruimtevlucht kwam het ISS bijna in botsing met een stuk ruimtepuin – een brokstuk van een oude satelliet.’
Ik kan me ook voorstellen dat je dit boek goed toe zou kunnen passen bij wereldoriëntatie. Hoewel de tekst vooral geschikt is voor de midden en bovenbouw, zou het in een thema ruimte ook goed toe te passen zijn in de onderbouw.
André Kuipers heeft naast dit informatieve boek ook prentenboeken geschreven. Zeker voor de onderbouw zijn André het astronautje – op zoek naar Laika en André het astronautje gaat naar Mars echte aanraders. Andere informatieve aanraders voor de middenbouw zijn Weet je wat ik worden wil… en Willewete De eerste mens.
Met dank aan Uitgeverij Witte Leeuw voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Hoe word ik astronaut?
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hoe word ik astronaut? zijn:
- In dit hoofdstuk wordt het beroep astronaut geïntroduceerd. Lees bladzijde 6 ‘Astronaut is misschien…’ t/m bladzijde 7 ‘…je aan boord.’ voor.
Leesvraag: Welke beroepen kom je tegen in jouw boek? - Een astronaut moet in topconditie zijn en wordt dan ook onderzocht door verschillende artsen. Lees bladzijde 24 ‘Na je bezoek…’ t/m bladzijde 25 ‘…keren op aarde.’ voor.
Leesvraag: Moet er in jouw boek iemand naar de dokter? Waarom? - Een astronaut moet een speciaal ruimtepak met een ruimtehelm op. Zonder dit pak is een ruimtereis onmogelijk. Lees bladzijde 34 ‘In de lege…’ t/m bladzijde 35 ‘…baby. Echt waar!‘ voor.
Leesvraag: Wat voor kleding draagt jouw hoofdpersoon? Is hier iets bijzonders aan? - Om te oefenen met gewichtloosheid gaan astronauten vaak oefenen in het zwembad. Lees bladzijde 42 ‘Tijdens hun opleiding…’ t/m bladzijde 43 ‘…ruimtestation – net echt!’ voor.
Leesvraag: Waar wordt er in jouw boek voor geoefend of getraind? - Het ruimtestation is een groot huis, dat bestaat uit modules. Van binnen lijkt het wel een doolhof. Lees bladzijde 44 ‘Het ruimtestation is…’ t/m bladzijde 45 ‘…als thuiskomen.’ voor.
Leesvraag: Hoe ziet het huis eruit waar jouw hoofdpersoon in woont? - Hoewel astronauten veel en hard moeten werken, is er ook ruimte voor vrije tijd. Zo is er aan boord van het ISS elke vrijdag een filmavond. Lees bladzijde 68 ‘Astronaut is een…’ t/m bladzijde 69 ‘…gitaar leren spelen.’ voor.
Leesvraag: Wat doet jouw hoofdpersoon in zijn vrije tijd?
Overige ideeën
- In het boek staan verschillende testjes. Sommige zijn goed én leuk uitvoerbaar op school. Maak bijvoorbeeld een lijst met wat je mee zou nemen in de ruimtecapsule. Bedenk hierbij goed wat er wel en niet handig is om mee te nemen. Of doe een van de simulatiegames die in het boek getipt worden.
- Er wordt uitgelegd hoe een raket werkt. Op internet kun je ook handleidingen vinden hoe je een kindvriendelijke raket maakt. Een uitgelezen kans voor een leuke techniekles!
- Als je solliciteert als astronaut is je motivatiebrief een van de belangrijkste dingen. Schrijf een motivatiebrief en geef aan waarom jij de beste kandidaat bent. Het is ook nog leuk om kinderen in een drama-vorm het sollicitatiegesprek te laten voeren.