[DOOR MAAIKE] ‘De dag dat ik uit de boom viel, veranderde alles. Ik kreeg een ander hoofd- of nou ja, zoiets. Dat leg ik je nog wel uit. En de dag dat we met de auto in de greppel belandden, was waarschijnlijk de ergste dag van alle 365 dagen van het jaar dat ik tien was. Maar ik kan beter bij het begin beginnen. Dit verhaal begint in Hotel Bonbien op het moment dat ik twee weken tien ben.‘
– Hotel Bonbien –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Wonen in een hotel, dat kunnen niet veel kinderen zeggen, maar voor Siri is het de normaalste zaak van de wereld. De ouders van dit 10-jarige meisje runnen samen Hotel Bonbien, een hotel aan een drukke snelweg in Frankrijk. De toeristen blijven vaak maar één nachtje slapen in het hotel en zo ontmoet Siri veel mensen.
De ouders van Siri en haar broer Gilles, waar Siri vaak ruzie mee heeft, runnen samen het hotel en hebben moeite om het hotel draaiende te houden. Dit zorgt voor spanning tussen de ouders, die Siri en haar broer meekrijgen. Wanneer de ouders van een vriendin van Siri uit elkaar gaan, bedenkt Siri zich dat zij binnenkort wel eens hetzelfde zou kunnen gaan meemaken. Er moet een wonder gebeuren… Dat wonder gebeurt wanneer Siri uit een boom valt en dit ervoor zorgt dat ze een ijzersterk geheugen krijgt, waar ze zelfs mee aan wedstrijden kan doen. Zou dit ervoor zorgen dat de familie dichterbij elkaar kan komen?
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
In het boek Hotel Bonbien neemt Enne Koens je mee in het hectische leven van het runnen van een familiehotel, waar niet alles tussen de ouders op rolletjes verloopt en ze vaak ruzie hebben. Dit zorgt ervoor dat Siri zich zorgen maakt: zullen haar ouders wel bij elkaar blijven? Een onderwerp waar veel kinderen zich ook wel eens zorgen over maken.
‘Mijn moeder zucht. ´Octave!´ roept ze het trappenhuis in. ´Octave, kom eens naar beneden!´ Mijn vader komt schoorvoetend tevoorschijn uit het toilet. ´Hilare, ben je rustig?´ vraagt hij hoopvol. Mijn moeder haalt minachtend haar schouders op. ´Octave, kom hier en kijk me aan.́ Ik word er zenuwachtig van. ´Papa en mama, geen ruziemaken!´ roep ik.‘
Wat ik jammer vond aan het boek is dat ik woorden tegenkwam die niet meer van deze tijd zijn. Denk aan sms’en en een iPod. Tijd voor een nieuwe uitgave als je het mij vraagt, om het boek weer up to date in de boekenwinkels te zien liggen. Aan het verhaal zal het namelijk niet liggen!
In het verhaal lees je dat Siri door een val uit een boom een super goed geheugen krijgt. Achterin het boek heeft Enne Koens hier nog speciaal aandacht aan besteed in het hoofdstuk ´bronnen´. Ze geeft hier aan dat dit onderdeel van het verhaal verzonnen is en dit in werkelijkheid niet kan gebeuren.
Met dank aan Uitgeverij Luitingg-Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Hotel Bonbien
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Hotel Bonbien zijn:
- Het boek Hotel Bonbien begint met een proloog. Een proloog is een korte inleiding van het boek en geeft in dit geval de lezer alvast een voorproefje van wat er gaat gebeuren en een inkijkje in het leven van Siri. Lees bladzijde 7 ‘Dit is het…’ t/m bladzijde 8 ‘…nooit meer weg.’ voor.
Leesvraag: Heeft jouw boek ook een proloog? Wat zijn we nu te weten gekomen over het verhaal door het lezen van de proloog? Welke informatie zou in de proloog staan als jij die zou schrijven voor je leesboek? - In de proloog beschrijft Siri allerlei herkenbare aspecten waarom het hotel voor haar haar ´thuis´ is. Ze noemt de grote verlichte letters op de gevel, ze weet van elke kamer welk behang het heeft, ze weet hoe het hotel ruikt etc. Lees bladzijde 7 ‘Dit is het…’ t/m bladzijde 8 ‘…nooit meer weg.’ voor.
Leesvraag: Waar voelt jouw hoofdpersoon zich thuis en waarom kies je juist voor die plek? - Au revoir, merde, superbe, zomaar wat woorden uit de Franse taal die je leest in Hotel Bonbien. De schrijfster heeft gelukkig een Franse woordenlijst toegevoegd, zodat je de betekenissen kan opzoeken.
Leesvraag: Komen er in jouw boek ook woorden in een andere taal voor? - Laat de kinderen de illustraties zien op bladzijde 20, 55, 67 en 150. Opvallend is dat de illustrator deze pentekeningen niet, zoals je vaak zit, onder- of bovenaan de tekst heeft getekend, maar dat ze soms twee bladzijdes in beslag nemen of schuin lopen.
Leesvraag: Wat vindt jij bijzonder aan de illustraties in jouw boek? - Door een val op haar hoofd heeft Siri een perfect geheugen gekregen, wat ze op een positieve manier kan toepassen. Wanneer je onderstaand stuk leest, merk je dat het verhaal opeens een onverwachte wending neemt: Siri weigert haar gave te gebruiken. Als lezer verwacht je dit niet. Lees bladzijde 181 ‘Zorg zelf maar…’ t/m bladzijde 182 ‘…het maar op.’ voor.
Leesvraag: Wat was voor jou een aparte wending in het verhaal? - Op bladzijde 151 t/m 153 heeft Lysette van Geel ervoor gekozen om een nawoord te schrijven. Lees het nawoord voor en bespreek met de kinderen of ze kunnen bedenken waarom dit nawoord is geschreven.
Leesvraag: Heeft jouw leesboek een nawoord?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Hotel Bonbien.
Overige ideeën
Een speciaal hotel voor kinderen in Nederland, zou dat bestaan? En waarom zou dat wel of niet bestaan? Ga hierover in gesprek met de klas. Naderhand vertel je de klas dat er daadwerkelijk een speciaal kinderhotel in Nederland bestaat en bekijk je de klokhuisaflevering die hierbij hoort. Gegarandeerd dat jij na deze aflevering weer een mooi gesprek kunt voeren.
‘Wist je dat er in Nederland ook een speciaal kinderhotel is? Het Heppie-hotel. Dit hotel is speciaal voor kinderen die het thuis niet fijn hebben. Soms zijn ouders ziek, hebben ze zorgen, waardoor de kinderen eigenlijk worden vergeten en niet de aandacht krijgen die zee nodig hebben. In dit speciale kinderhotel kunnen deze kinderen alle zorgen even loslaten en krijgen ze een begeleider die wél aandacht voor hen heeft.‘