[DOOR MAAIKE]´Soms denk ik
dat mijn ouders niet mijn ouders,
maar mijn ontvoerders zijn.
Mijn vader kijkt voetbal op tv
(heb ik niets mee).
Mijn moeder eet pannenkoeken van havermeel
(krijg ik niet door mijn keel).
Mijn vader huilt bij elk liefdeslied
(snap ik niet).
Mijn moeder zit uren in bad
(ben ik na twee tellen zat).
– Ik denk dat ik ontvoerd ben –
Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 5.
Het verhaal
Ik denk dat ik ontvoerd ben is een poëziebundel met een verscheidenheid aan gedichten over groter worden, diversiteit tussen mensen en de verschillen in en tussen families. Denk aan de banden die je hebt met je ouders, opa´s, oma´s, zussen, broers, ooms, tantes, neven, nichten of met een dier.
Over de seksuele voorlichting die je krijgt van je vader, hoe het is om de oudste te zijn thuis, over een spelletje dat je speelt met je opa en waar een mooie boodschap in zit of dat de aandacht die je van je vader krijgt als je ziek bent stiekem best heel fijn is.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Een poëziebundel gebruiken in je lessen is naar mijn idee nog steeds een ondergeschoven kindje in onderwijsland. Wellicht begint het ermee dat het voor leerkrachten vaak niet helemaal duidelijk is wat poëzie nu direct inhoud. De Kinderboekenjuf schreef hier gelukkig al eerder een mooie blog over.
Het mooie van de poëziebundel, wat in teken staat van ´familie´ van Pim Lammers is dat de onderwerpen heel hedendaags en herkenbaar zijn voor kinderen. Hij beschrijft de situaties die kinderen meemaken heel helder en laat het gevoel van het kinderen met een dosis humor naar voren komen. Hierdoor kun je na een voordragen van een gedicht heel mooi in gesprek met kinderen. De verscheidenheid aan onderwerpen en gevoel wat je krijgt bij de gedichten is groot. Zo moest ik om het ene gedichten enorm lachen en werd ik ontroerd door een volgend gedicht. De gedichten zetten je als volwassene aan het denken en zouden zelfs aan de keukentafel thuis een mooie start van een gesprek kunnen vormen.
Extra bijzonder is de aandacht die er is besteedt aan de queer gedichten. Zo zijn er gedichten te lezen dat je gezinssamenstelling niet overal ´traditioneel´ is, lees je over twee jongens die verliefd op elkaar zijn en wordt er in het gedicht ´Tante ben´ op kindvriendelijke manier uitgelegd wat de term ´non-binair´ betekent. Niet geheel onbelangrijk wordt elk gedicht ondersteund door een illustratie van Sarah van Dongen, welke een mooie toevoeging biedt.
Wil je, nadat je hebt gewerkt met deze poëziebundel, nog een bundel in je klas promoten? Dan zou de bundel Waar de wind waait nog een goede optie kunnen zijn.
Met dank aan Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Ik denk dat ik ontvoerd ben
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ik denk dat ik ontvoerd ben zijn:
- In het gedicht Op kamers lees je hoe het voor de moeder van Mimoen is, nu één van haar kinderen op kamer woont en dus uit huis is. Lees bladzijde 17 ‘Met zes broers…’ t/m ‘…terug in de kast.’ voor.
Leesvraag: Wordt er iets of iemand in jouw boek gemist? Kun je vertellen waarom diegene wordt gemist en door wie? - Iedereen is verschillend qua uiterlijk en innerlijk. In het gedicht Verschillen wordt hierbij stilgestaan. Lees bladzijde 30 ‘Tantes, oma, mijn juf…’ t/m ‘…alleen maar verschillen.’ voor.
Leesvraag: Welke verschillen heb jij met de hoofdpersoon in je boek? Denk aan uiterlijke kenmerken en eigenschappen. - Het gedicht Huisdier spreekt eigenlijk voor zich: de hoofdpersoon zou zo graag een huisdier willen, het liefst zelfs twee! Lees bladzijde 44 ‘Als je kijkt…’ t/m ‘…ik er twee.’ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw leesboek ook huisdieren voor? - Bij sommige gedichten moet je soms echt even nadenken wat de boodschap zou kunnen zijn van de schrijver. Het gedicht Niet van hier is er zo een. Dit gedicht gaat over het feit dat de hoofdpersoon niet oorspronkelijk uit Nederland komt en dat hier opmerkingen over worden gemaakt door jongens uit de klas. Lees bladzijde 46 ‘De jongens uit…’ t/m ‘…onze oprit staat.’ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw boek kinderen voor die wellicht uit een ander land komen van oorsprong of waar de ouders uit een ander land komen? Hoe weet je dat? - Zou jij wel eens van vader/moeder willen ruilen? In het gedicht Ruilen doet Ayla een voorstel aan een klasgenoot om van vader te ruilen. De klasgenoot streept eerst de voors-en tegens tegen elkaar af om een goede keuze te maken om wel of niet te ruilen van vader. Lees bladzijde 46 ‘De jongens uit…’ t/m ‘…onze oprit staat.’ voor.
Leesvraag: Komen er in jouw boek kinderen voor die wellicht uit een ander land komen van oorsprong of waar de ouders uit een ander land komen? Hoe weet je dat?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ik denk dat ik ontvoerd ben.
Overige ideeën
- Bekijk met de kinderen de Klokhuis aflevering over poëzie.
- Kopieer een groot aantal gedichten en laat de kinderen een aantal momenten lezen, door bijvoorbeeld de gedichten door de klas heen te verspreiden en de kinderen deze al lopend te laten lezen. Laat de kinderen een top 3 maken van gedichten en laat hen het gedicht voorbereiden. Handig is om hiervoor een succescriteria blad met de klas te maken: waar moet je op letten bij het voordragen van een gedicht. Door het bekijken van de aflevering van Klokhuis kun je hier al veel input voor krijgen. Laat de kinderen de gedichten oefenen en elkaar feedback geven. Hoe leuk is het om vervolgens de gedichten écht voor te dragen aan familieleden of kinderen uit een andere klas?
- Vaak wil de schrijver van een gedicht je ergens over laten nadenken. Lees enkele gedichten voor en bespreek met de klas wat de boodschap is van de schrijver.