[DOOR LINDA] ‘Wat zijn woorden geweldig. Of je ze nou schreeuwt, fluistert of opschrijft. Je kunt er zoveel mee vertellen. Maar wat als je een orka in rouw bent? Een jaloerse aap? Of een doodsbange hond? Waarschijnlijk snapt je buurhond of apenkind wel wat er in je kop gebeurt. Maar een mens begrijpt er vaak helemaal niets van.’
– Ik voel ik voel wat jij niet ziet –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
Dit is een boek vol gevoelens en emoties. Lang hebben we gedacht dat dieren geen emoties hebben, maar niets blijkt minder waar. Dieren kennen veel van de emoties die wij als mensen ook hebben, maar dit uiten ze allemaal op een andere manier. In dit boek leer je meer over de gevoelens die dieren kunnen hebben en de manier waarop ze dat laten zien.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Dit is een informatieboek over dieren, met andere informatie dan je normaal leest. Ik vond het er erg leuk om te lezen over de emoties en gevoelens van dieren en de manieren waarop ze dit uiten. Wist jij bijvoorbeeld dat een kudde olifanten op de vlucht slaat als ze een zwerm bijen zien?
Na het stuk over antropomorfiseren weet ik dat ik mijn eigen mensengedrag niet op dieren moet plakken, maar wat is dat ontzettend moeilijk! Tijdens het lezen merkte ik dat de toch steeds het gedrag van de dieren met je eigen gedragingen gaat vergelijken. Gelukkig begrijp ik nu wel beter waarom dieren bepaald gedrag laten zien.
‘Je bent aan het antropomorfiseren als jij jouw emoties op dieren plakt. Als jij vanuit jouw eigen mensengedrag probeert uit te leggen wat dieren voelen.’
Kinderen die dol zijn op boeken over dieren zouden ook De wereldgeschiedenis in 100 dieren of Het grote reptielenboek kunnen lezen.
Met dank aan Uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie-exemplaar dat ik op de NOT mocht ontvangen.
Ideeën mini leeslessen Ik voel ik voel wat jij niet ziet
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ik voel ik voel wat jij niet ziet zijn:
- Antropomorfiseren en een woord dat lastig uit te spreken is en waarvan je waarschijnlijk de betekenis niet kent. In de tekst wordt de betekenis uitgelegd en wordt het woord in stukjes verdeeld, zodat je het makkelijker kunt lezen. Lees bladzijde 12 ‘Oké. Dus dieren…’ t/m bladzijde 14 ‘…wel over struikelen.)’ voor.
Leesvraag: Worden in je boek moeilijke woorden uitgelegd? - Wetenschappers bestuderen dieren nauwkeurig. Wekenlang bekijken de hoe een bepaalde groep dieren zich gedraagt. Lees bladzijde 20 ‘Een aap, dolfijn…’ t/m bladzijde 22 ‘…neus vaak kouder.’ voor.
Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets nauwkeurig bestudeert? - Marieke is jaloers op de aandacht die de bioloog van haar moeder krijgt. Lees bladzijde 31 ‘De chimpansee die…’ t/m bladzijde 33 ‘…van te worden?‘ voor.
Leesvraag: Is er in je boek iemand jaloers? - Gaia wil niet naar binnen, omdat ze bang is. Lees bladzijde 40 ‘Gaia staart naar…’ t/m ‘…angsthaas geen poot.’ voor.
Leesvraag: Is er in je boek iemand die ergens bang voor is? - De leeuw wordt heel boos als er onverwacht bezoek verschijnt. Lees bladzijde 48 ‘Een mannetjesleeuw ligt…’ t/m ‘…geval voor even.’ voor.
Leesvraag: Is er in je boek iemand die heel boos wordt?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ik voel ik voel wat jij niet ziet.