Jane Goodall – Little People, BIG DREAMS

En zo leert de kleine Jane ons om dieren met respect te behandelen en net als de chimpansees in harmonie met de natuur te leven. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook.
– Jane Goodall –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Jane Goodall

Jane Goodall was een klein meisje dat droomde van tussen de wilde dieren leven. Ze spaart al haar centen en vertrekt naar Afrika, daar krijgt ze de kans van haar leven: ze mag wilde chimpansees gaan bestuderen. Langzaamaan krijgt ze een band met de dieren en observeert ze bijzondere dingen over deze dieren. Dat maakt dat ze opgemerkt wordt en haar droom nog meer uitkomt. Hoe? Lees het boek zelf en kom erachter! behandelen en net als de chimpansees in harmonie met de natuur te leven. Als zij het kunnen, kunnen wij het ook.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik ben al jaren fan van de serie van klein TOT GROOTS. In deze serie boeken worden namelijk bekende personen in kindertaal met veel illustraties toegankelijk gemaakt. Jane Goodall is zo’n voorbeeld waar veel kinderen gek op zullen zijn. Weten dat je door flink te sparen en grote stappen te nemen zomaar je dromen uit kunt zien komen is een hele mooie boodschap.

Ik kan dit deel over Jane Goodall aanraden aan alle kinderen die van dieren houden, gek zijn op de natuur of gewoon toekomstperspectief mogen krijgen.

Dit boek is onderdeel van de serie Little People, BIG DREAMS. In eerste instantie kreeg de serie in Nederland de naam Van klein TOT GROOTS. De vrouwen in de serie hadden allemaal als klein meisje een droom en groeide op tot sterke vrouw met grootse ideeën. Inmiddels zijn in de serie ook boeken over mannen verschenen en wordt de Engelse serienaam aangehouden. Alle boeken in deze serie gaan over belangrijke personen uit de wereldgeschiedenis.

Met dank aan Uitgeverij De Vier Windstreken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Jane Goodall

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Jane Goodall zijn:

 • Als klein meisje neemt Jane haar knuffel overal mee naartoe. Lees ‘Toen Jane klein…’ t/m ’…overal mee naartoe.’ voor.
  Leesvraag: Speelt er een knuffel een rol in jouw boek?
 • Het boek dat voorgelezen wordt is ‘Tarzan en Jane’.
  Leesvraag: Komen er andere boeken voor in jouw boek? Vertel erover.
 • Tijdens haar reis komt Jane dieren tegen. Lees ‘Dus ging Jane weer op reis…’ t/m ‘…in de gaten hielden.’ voor.
  Leesvraag: Welke dieren kom je tegen in jouw boek?
 • De illustraties in dit boek zijn van Beatrice Cerocchi. Zoek haar op via google en je ontdekt nog meer werk van haar. Bespreek wat de kinderen wel/niet aanspreekt.
  Leesvraag: Praat samen over de illustraties in jouw boek. Misschien is dit alleen de voorkant? Wat vinden jullie ervan? En google de illustrator voor meer werk.

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Jane Goodall.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen