Je fantastisch elastische brein

‘Wat doet je brein eigenlijk?
Vult het de ruimte op tussen je oren?
Ja, dat is waar … maar je brein kan nog veel meer!
– Je fantastisch elastische brein –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 1 en zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Je fantastisch elastische brein

Wat is je brein eigenlijk? Het vult de ruimte tussen je oren op, maar wat doet het nog meer?

‘Je brein doet alles waardoor jij bent wie je bent.’

In dit boek lees je alles over je cerenbrum, prefontale cortex, amygdala, cerebellum en hippocampus. Maar ook over je interesses, kwaliteiten en hoe je je brein traint.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In dit toegankelijke prentenboek van uitgeverij Bazalt wordt je brein op een kinderlijke manier toegelicht. In eerste instantie zoomt het in op dat je brein jou vormt tot wie je bent en daarna gaat het pas op de onderdelen van het brein in. Hierdoor is het voor alle leeftijden geschikt, mijn 3 jarige pikt er zelfs dingen uit op.

De kracht van dit boek zit hem in de groeimindset. Kinderen leren door dit boek dat je je brein kunt trainen en dat je jezelf kunt leren doorzetten door te blijven oefenen. Ook leren kinderen dat emoties in je brein geregeld worden.

‘Je brein groeit erg snel tijdens de eerste tien jaar van je leven. Het is een magische periode waarin je je brein kunt helpen om nog sneller te groeien … en om nog sterker te worden. Net zoals trainen met gewichten helpt om je spieren sterker te maken … wordt je brein sterker als je nieuwe dingen leert. Jij kunt je brein trainen door zo veel mogelijk verschillende dingen te leren.’

Ik kan dit boek aanraden van de peuters t/m groep 8 om het brein helder uit te kunnen leggen. Hoe eerder je dit boek voorleest, hoe eerder kinderen zicht krijgen in dat ze hun brein kunnen trainen.

Met dank aan Bazalt Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Je fantastisch elastische brein

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Je fantastisch elastische brein zijn:

Dit boek bevat geen bladzijde nummers dus ik heb de bladzijden anders omschreven.

 • Lees de pagina ‘Je brein doet alles waardoor jij bent wie je bent.’ voor.
  Leesvraag: Wat maakt jouw hoofdpersoon wie hij/zij is.
 • De bladzijde met het brein afgebeeld en de bladzijden erna met uitleg erover lees je voor. Elke situatie kan bij een ander deel uit het brein passen.
  Leesvraag: Bij welk deel van het brein past de situatie in jouw boek het best?
 • Op de bladzijde met ‘Je kunt je brein nog meer laten doen’ lees je dat je je brein kunt trainen. Op een ander moment kun je hierover een groepsgesprek voeren, waarin train jij je brein? Maar tijdens de mini leesles focus je op de boeken van de kinderen.
  Leesvraag: Waarin is het brein van een personage in jouw boek getraind?
 • Dit boek is heel kleurrijk vormgegeven. Korte stukken tekst, veel afbeeldingen. De plaatjes ondersteunen de tekst. Wat vinden de kinderen ervan?
  Leesvraag: Hoe is jouw boek vormgegeven?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Je fantastische elastische brein.

Overig idee

 • Laat de kinderen hun brein oefenen, bijvoorbeeld met Shoot the four.
 • Uitgeverij Bazalt heeft ook een lesplan geschreven bij dit boek.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen