Juf Braaksel en de geniale ontsnapping

[DOOR MAAIKE]Juf Evi doet de deur dicht. Juf Braaksel heeft een plan, en daar zullen jullie niet blij van worden.
Wat voor plan, juf? Het is doodstil in de klas. Wat zal Braaksel nu weer hebben bedacht?’

– Juf Braaksel en de geniale ontsnapping –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Juf Braaksel en de geniale ontsnapping

Ook in het derde deel van deze spannende serie wordt de basisschool van Lotte en Thijs nog steeds geteisterd door de vreselijke juf Braaksel Elke dag probeert dit hoofd van de school het leven van haar leerlingen zuur te maken. Het is twee kinderen nog steeds niet gelukt om de vreselijke directrice te verjagen, zelfs niet met de hulp van hun slimme vriend Lucas.

In dit deel heeft juf Braaksel weer de meeste vreselijke plannen bedacht. Zo moeten alle leerlingen een verplicht schooluniform gaan dragen en worden alle leerlingen gescheiden van hun beste vrienden in de klas. Alles om de kinderen maar goed te laten presteren. Dit moet worden gestopt!

Ook duiken de enge vriendinnen Greta Granaat en Alie Cyaankali weer op. Zij zijn weer op vrije voeten en zijn druk bezig met het bekokstoven van een geheim plan waar Thijs de dupe van zal worden. Dit is alleen niet het enige vervelende voor Thijs. Hij komt er achter dat zijn ouders een groot geheim voor hem achterhouden. Lukt het Thijs om uit de handen te blijven van juf Braaksel en haar vriendinnen en komt hij erachter wat zijn ouders voor informatie voor hem achterhouden? 

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ik heb van dit derde deel over Juf Braaksel weer enorm van kunnen genieten. De hoofdpersonen Lotte en Thijs beleven weer een hoop avonturen die op school als bij de geheime hut plaatsvinden. Mooi is dat je als lezer allerlei verschillende elementen in hun vriendschap ziet voorbij komen die in het echte leven ook voorkomen: het voor elkaar opnemen, plagen, kibbelen en natuurlijk het helpen van de ander. Ook de omgang tussen de kinderen die bij Lotte en Thijs in de klas zitten geven goede voorbeeld van een fijne sfeer waarbij humor, een plagerijtje en samenwerken in het middelpunt staan.

Schrijfster Carry Slee neemt je mee in het spannende verhaal, waarin meerdere verhaallijnen naast en door elkaar lopen. Hierdoor blijft het voor de lezer een spannend en afwisselend verhaal. Zelf heb ik erg genoten van het taalgebruik van juf Braaksel en haar vriendinnen. Onderling gebruiken ze hele grappige scheldwoorden. Denk bijvoorbeeld aan ‘rotte kotskever’ of ‘stinkdier’. Het is mogelijk om dit verhaal te lezen als je de eerdere delen niet hebt gelezen, maar ik denk persoonlijk dat het verhaal wel beter te volgen is wanneer je de eerdere twee delen ook hebt gelezen. Ook leuk aan de schijfstijl van Carry Slee is dat magische dingen laat gebeuren. Zo kan het speciale horloge en ring van de juf van Thijs en Lotte dingen tijdelijk onzichtbaar laten worden. Wanneer je dit magische aspect leuk vindt, is het boek De school van de magische dieren ook een tip om te lezen.

Kortom, dit boek is een aanrader voor kinderen vanaf groep 5 om zelf te gaan lezen, maar kan zeker in groep 4 al worden voorgelezen.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Juf Braaksel en de geniale ontsnapping

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Juf Braaksel en de geniale ontsnapping zijn:

 • In het volgende stukje lees je hoe Thijs een leugen probeert te verbergen voor Lotte, maar zich hier heel schuldig over voelt. Lees bladzijde 134 ‘Maar dan hoort…’ t/m bladzijde 135 ‘…nergens trek in‘ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook gelogen? Kun je hiervan een voorbeeld geven? Wat vind je hiervan?
 • In dit verhaal zijn er een aantal belangrijke plekken/ruimtes: de school, de geheime plek met het vlot van Thijs en Lotte en het huis van juf Braaksel.
  Leesvraag: Welke plekken/ruimtes zijn er in jouw boek belangrijk?
 • De gemene vriendinnen Alie en Greta maken nogal gebruik van rare scheldwoorden Lees bladzijde 147 ‘Zodra hij het…’ t/m bladzijde 149 ‘…binnen of anders.’ voor.
  Leesvraag: Welke gekke scheldwoorden heb je in het stukje gehoord? Wat voor een gevoel geven deze woorden je? Welke gekke woorden ben je in je eigen leesboek tegengekomen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Juf Braaksel en de geniale ontsnapping.

Overige ideeën

 • Carry Slee heeft een heleboel boeken geschreven die je zowel in de midden- en bovenbouw kunt laten (voor)lezen. Zet Carry Slee in de spotlight, door heel veel boeken van haar in huis te halen en deze op een centrale plek in de klas neer te zetten. Laat je kinderen kennismaken met haar boeken en laat de klas elkaar inspireren om de boeken te lezen. Denk hierbij aan reviews schrijven, boeken een aantal sterren geven en boekenspeeddates houden.
  Op zoek naar leuke ideeën hiervoor? Bekijk het e-book Boekbespreking? Maar dan anders!
E-book Bookbespreking? Maar dan anders!

Andere delen

Vergelijkbare artikelen