Kalle & het oerwoudgoud (thematitel KBW22)

[DOOR MAAIKE] ‘Hé he, eindelijk echt vakantie! denkt Kalle. Hij ligt lekker aan de rand van het zwembad op een stretcher, onder een parasol. Omdat er verder niemand is, kon hij de beste plek uitkiezen. Wat een leventje hier in Paramaribo!´
– Kalle & het oerwoudgoud-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Kalle en het oerwoudgoud

Kalle is jongen die in een flat in Amsterdam-Noord woont. In dit avontuur is hij samen met zijn moeder in Paramaribo om zijn stomme zus op te zoeken. Zij loopt namelijk stage in een ziekenhuis. Kalle gaat er van uit hij in Suriname een hele relaxte vakantie krijgt, lekker luieren bij het zwembad en dobberen op zijn opblaaskrokodil. In Suriname aangekomen, blijkt dat zijn moeder een jungletocht voor hem en zijn zus te hebben georganiseerd, terwijl ze zelf lekker bij het hotel blijft. Kalle vindt het helemaal niets, maar moet toch mee op avontuur. Tijdens de jungletocht blijkt dat zijn zus de gids veel interessanter vindt en moet Kalle zich alleen weten te vermaken. Al gauw belandt Kalle in een avontuur met verschillende jungle dieren en komt hij twee oude bekenden tegen in de jungle van Suriname.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Kalle & het oerwoudgoud behoort tot de thematitels van de Kinderboekenweek 2022. Dit boek is hier naar mijn idee voor gekozen, omdat de vakantie van Kalle zich in de jungle van Suriname afspeelt. Een mooie link naar het natuur thema behorend bij de Kinderboekenweek. Voor de rest ben ik erg zoekend naar de verdere redenen waarom dit boek is gekozen tot thematitel. Voor mij was het boek namelijk een tegenvaller om te lezen. Opvallend vond ik het gedrag van de hoofdpersoon. Kalle komt voor mij over als een verwend en vervelend jongetje die nergens tevreden mee is en dit uit in negatief gedrag. Ook het feit dat er in het boek heel veel merknamen of winkelketens worden genoemd, vond ik erg storend. Het gaf mij het gevoel dat ik alleen maar reclame aan het lezen was. Het leverde voor mij geen positieve bijdrage aan het verhaal.

‘Maar hij mag van zijn zure juf niet eens Red Bull mee voor in de pauze. Alleen water of melk.

‘Vorige week stonden Kalle en zijn moeder in de ochtend op hun balkonnetje, met hun kartonnen eclipsbrilletjes op – gratis bij 25 euro aan boodschappen bij de Jumbo.’

‘Ze stapt met haar nieuwe trekkingschoenen – speciaal voor een jungletocht door hun moeder gekocht in de uitverkoop bij Perry Sport- op de modderige oever.’

In het verhaal komen veel onwaarschijnlijke gebeurtenissen in een rap tempo achter elkaar en dit zorgde er voor mij voor dat ik soms de draad kwijtraakte. Ik kan me wel indenken dat kinderen dit geweldig zouden kunnen vinden en helemaal worden meegezogen in het verhaal.

Mocht je op zoek naar naar nog meer spannende avonturenverhalen die zich op een vakantie afspelen dan zijn Superjuffie in Australië, Het geheim van de gillende geraamtes of Het geheim van de afgebeten vingers geschikte boeken.

Het boek Kalle & het oerwoudgoud is het derde deel van de serie. Zonder de eerste twee delen te lezen, is het boek te begrijpen en heb je niet het idee dat je iets belangrijks hebt gemist. Dit is fijn voor de lezer. De illustraties van Shamrock zijn opvallend. Er wordt gebruik gemaakt van dikke getekende lijnen, waardoor de emoties extra goed naar voren komen.

Met dank aan De Harmonie voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Kalle & het oerwoudgoud

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kalle & het oerwoudgoud zijn:

 • Je leest dat Kalle de kaaiman aan een touw moet binden. Lees bladzijde 15 ‘De huid van…’ t/m bladzijde 16 ‘…van de man.’ voor.
  Leesvraag: Is er iets wat iemand eng vindt om te doen in jouw leesboek?
 • In dit fragment kom je het woord wieberen tegen. Een woord wat hedendaags niet vaak wordt gebruikt. Ook lees je dat Kalle schrikt van een onverwachte kikker die voor zijn voeten springt. Lees bladzijde 38 ‘Een stukje van…’ t/m bladzijde 41 ‘…gevaarlijke, illegale goudzoekers!‘ voor.
  Leesvraag: Ben jij een gek woord in je boek tegengekomen? Schrijf hem op je wisbordje.
  Leesvraag: Wie schrikt er van iets in jouw leesboek? 
 • Het verhaal begint dat Kalle net is aangekomen in Suriname voor een vakantie. Het boek eindigt met het feit dat hij nog een paar dagen kan relaxen in Suriname. Je zou dus kunnen zeggen dat het verhaal zich in ongeveer 3 tot 4 weken afspeelt. 
  Leesvraag: Hoe lang denk je dat jouw verhaal duurt? Waar baseer je dit op? 
 • De jongens zien een heel mooi vervoermiddel staan: een quad. Lees bladzijde 97 ‘Was jij dat..’ t/m bladzijde 99 ‘…wat een gigabanden.’ voor.
  Leesvraag: Welke vervoersmiddelen kom je in jouw leesboek tegen?
 • In dit stukje lees je dat de moeder van Kalle op Kalle moppert. Lees bladzijde 124 ‘En daar komen…’ t/m bladzijde 126 ‘…twijfel over mogelijk.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook door iemand gemopperd? 

Overig idee

 • In dit boek zijn de illustraties opvallend. Er wordt geen gebruik gemaakt van kleur, met uitzondering van de cover, en de tekeningen zouden zo in een graphic novel passen. Laat de kinderen in een kring zitten met hun leesboek op schoot en laat de leesboeken de kring rondgaan, waarbij de kinderen op hun plaats blijven zitten. Op jouw teken, door bijvoorbeeld een time-timer die afgaat of muziek die je stopzet, laat je de kinderen zich focussen op de illustraties van het boek wat ze op dat moment in hun handen hebben. Na een aantal rondes kun je enkele vragen stellen en zo een kort gesprek voeren over de illustraties die zijn gezien.
  -Welke cover maakte je nieuwsgierig naar het boek?
  -Welke cover zorgt ervoor dat je het boek minder snel zou gaan lezen. Hoe komt dit? Wat is je tip voor de illustrator om de cover aantrekkelijker te maken?
  -Welk boek sprak je erg aan op basis van de illustraties? 
  -Welk boek zou je niet snel uitkiezen op basis van de illustraties? Wie heeft er een heel bijzondere illustratie gezien waar je iets over wilt vertellen?
  -Welke illustraties zijn er echt met de hand gemaakt en welke zijn er met de computer getekend?
  -Voor welke illustrator heb je bewondering?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen