‘Boeli haakt zijn vingers in de handgreep en haalt diep adem. Eerst kijken of het waar is, dan in paniek raken. Het gaat zwaar, het lijkt of de klep van de vriezer vastgelijmd zit. Maar dan ineens laat hij los en schiet de klep omhoog. Sprakeloos staart Boeli naar de inhoud van de vriezer.‘
– Kattensoep –
Het verhaal
Dit jaar schrijft Janneke Schotveld het kinderboekenweekgeschenk. De illustraties worden gemaakt door Annet Schaap. Het boek heet Kattensoep.
Boeli krijgt een bijzonder telefoontje van zijn vriendin Lucy. Ze heeft zijn hulp nodig. Boeli pakt zijn spullen en vertrekt samen met zijn kat Obama naar opa. Lucy vertelt hem over de verdwijnende katten. Als ze een rondje door de buurt lopen, komen ze erachter dat inmiddels al een lijst vol aan katten verdwenen is.
Zou het Boeli en Lucy lukken het mysterie te ontrafelen?
Recensie
Vaak vond ik het Kinderboekenweekgeschenk maar saai, maar dit jaar zeker niet. Ik las eerst de helft van het geschenk. Daarna werd het tijd om het in te leveren bij de collega’s die hiermee aan de slag kunnen in de klas. Ik merkte dat ik toch wel erg graag wilde weten hoe het verhaal af zou lopen. Ik leende het boek later die week en las het zo uit.
Het is een klein boekje, maar vergis je niet. De letters zijn klein waardoor het boek meer inhoud heeft dan je in eerste instantie denkt. Het verhaal is van begin tot eind spannend en boeiend. Steeds verdenk je iemand anders, maar pas achteraf besef je wie de echte dader was. Ik kan het boek aanraden om voor te lezen in de klas. Kinderen vanaf groep 5 kunnen dit boek zelf lezen.
Kattensoep is het Kinderboekenweekgeschenk en dit exemplaar komt uit het lespakket voor de Kinderboekenweek van het CPNB. Het kinderboekenweekgeschenk krijg je cadeau in de boekhandel bij een aanschaf van €10,- of meer. Lees hier meer over het Kinderboekenweekgeschenk.
Ideeën mini leeslessen Kattensoep
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Kattensoep zijn:
- Als lezer weet je soms meer, maar soms ook niet. Lees bladzijde 5 ‘Je vriendinnetje….‘ t/m ‘…verrotten eh…‘ voor. Nu weet je als lezer evenveel als de hoofdpersoon en zit je met dezelfde vragen.
Leesvraag: Wanneer weet jij in jouw boek meer als de hoofdpersoon of juist evenveel? - Kattensoep is één groot mysterie: de verdwenen katten. Lees bladzijde 26 ‘Er staan twee…‘ t/m bladzijde 29 ‘…schudt zijn hoofd.‘ voor. Het mysterie wordt steeds groter. De kat van de bakker is ook verdwenen.
Lees vervolgens nog verder t/m bladzijde 30 ‘…voor slangen.‘
Leesvraag: komt er in jouw boek ook een mysterie voor? - In het boek worden Engelse namen uitgelegd. Lees bladzijde 37 ‘Ze duwen het…‘ t/m bladzijde 38 ‘…het meisje.‘ voor. Er wordt uitgelegd hoe je het moet uitspreken.
Leesvraag: worden lastige of moeilijke woorden in jouw boek uitgelegd? - De kinderboekenweek 2017 heeft als thema griezelen, gruwelijk eng! Dat komt zeker terug in het Kinderboekenweekgeschenk. Je kunt het boek voorlezen t/m bladzijde 40 ‘…van de vriezer.‘ of je kunt op bladzijde 40 ‘Nou, ze kunnen…’ t/m ‘…van de vriezer.‘ voorlezen om de spanning op te bouwen. Wie wil weten hoe het verder gaat?
Leesvraag: lees een spannend stukje voor waardoor wij willen weten hoe jouw boek verder gaat. - Roddels kunnen erg vervelend zijn. Lees bladzijde 52 ‘Op het pleintje…‘ t/m bladzijde 52 ‘…Boeli zichzelf zeggen.‘ voor. Zou het waar zijn wat de kinderen vertellen?
Leesvraag: komen er roddels in jouw boek voor? - Soms kom je woorden tegen die je niet kent. Zo ook het woord ‘Hens‘ op bladzijde 74. Als lezer kun je nu denken: help, ik snap het niet. Echter los je hiermee niks op. Deze tips kunnen je helpen om er wel achter te komen. Zo kun je bij het voorbeeld op bladzijde 74 het beste een stukje verder lezen.
Overige ideeën
- Bekijk uiteraard de ideeën die het CPNB bedacht heeft. Die vind je in het Kinderboekenweeklespakket.
- Ik weet dat de schrijfster van dit boek, Janneke Schotveld, meerdere boeken heeft geschreven. Wat weet jij over de schrijver van jouw boek? Staat dat in het boek zelf? Weet je het uit je hoofd?
Opdracht: zoek op internet informatie over de schrijver van jouw boek. - Schrijf een eigen heksenrecept en gebruik bladzijde 64 als inspiatie.
- Heb je jouw boek uit? Schrijf er een krantenartikel over. Wat was het probleem? Hoe is het opgelost? Begin met een samenvattend stukje zodat mensen het hele verhaal willen lezen. Lees het krantenartikel uit het voor ter informatie.
- Gedurende het verhaal was het de bedoeling dat Boeli iemand interviewde over zijn beroep. Uiteindelijk interviewt Boeli zichzelf. Ga nu zelf aan de slag en neem een interview af. Welke vragen ga je stellen en wie ga je interviewen?