Keesie Kippenkop 1 – De rioolridder

[DOOR MAAIKE] ‘Dan voelt hij een hand op zijn arm. ‘Ik doe je geen kwaad,’ zegt de stem. ‘Ik breng je veilig thuis’.
De hand trekt aan zijn arm. Keesie kijkt naar Daan. Die komt steeds dichterbij…’

– Keesie Kippenkop 1 – De Rioolridder –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Keesie Kippenkop 1 - De Rioolridder

Ken je Keesie Kippenkop al? Nee? Dan wordt het snel tijd om kennis met hem te maken! Keesie Kippenkop woont samen met de allerleukste vader van de hele wereld boven de feestwinkel van een rijke zakenman: meneer Domper. Op school heeft Keesie het niet makkelijk. Hij wordt gepest door Limbo en laat dat nu nét de zoon van meneer Domper zijn.

Wanneer Keesie een spreekbeurt heeft gehouden over ratten en hiervoor zijn rat Wimpie mee naar school heeft meegenomen, gaat het na schooltijd helemaal mis. Keesie wordt opgewacht door Limbo en zijn handlangers. Om de jongens af te schudden belandt Keesie in het riool. Daar ontmoet Keesie een geheimzinnige man. Wat doet die man hier? Hij is gekleed in een duiker outfit. Is hij een diepzeeduiker, een rioolwerker of toch een zwerver? En zou hij Keesie kunnen helpen om voor eens en altijd het pesten te laten stoppen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of bekijk de boektrailer:

Recensie

Keesie Kippenkop 1 – De rioolridder is het eerste boek van deze nieuwe serie van Jozua Douglas. Het is een heerlijk verhaal voor in de middenbouw. Het boek heeft korte zinnen, waardoor beginnende lezers het boek ook snel zélf kunnen gaan lezen. Het boek neemt je mee in de wereld van het riool, waarvan je nu dingen te weten komt die je misschien liever niét zou willen weten.

‘Er stroomt smerig water, natte proppen wc-papier, sigaretten, pleisters, een klokhuis en zelfs een kunstgebit drijft er er voorbij.’

In het boek staan de thema’s ‘anders zijn’ en ‘pesten’ centraal. Mooie onderwerpen om ook met kinderen over in gesprek gaan. De hoofdpersonen in het boek worden uitgebreid voorgesteld, waardoor je veel over hen weet. Ik kan niet wachten totdat er een volgend deel uitkomt!

Dit boek van Uitgeverij de Fontein heb ik zelf gekocht.

Ideeën mini leeslessen Keesie Kippenkop 1 – De Rioolridder

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor Keesie Kippenkop 1 – De Rioolridder zijn:

 • De Rioolridder luistert via buizen naar mensen. Lees bladzijde 71 ‘Even later drinken…’ t/m bladzijde 73 ‘… waar? vraagt Keesie’  voor.
  Leesvraag: Bij wie zou jij wel eens aan de buizen willen luisteren?
 • Heb jij een huisdier? Welke trucjes kent die? Lees bladzijde 59 ‘Keesie eet een…‘ t/m ‘…En slingers ophangen.‘ voor.
  Leesvraag: Welk dier komt er in jouw boek voor en welk trucje zou je dit dier willen leren? Kun je uitleggen waarom je dit zou willen?
 • Keesie moet een spreekbeurt houden, maar dit gaat helemaal mis. Lees bladzijde 12 ‘Ik doe mijn…’ t/m bladzijde 13 …lijkt helemaal leeg’ voor.
  Leesvraag: Gaat er bij jouw hoofdpersoon ook iets helemaal mis?
 • Keesie mist Wimpie de rat heel erg. Lees bladzijde 104 ‘Keesie zucht…’ t/m …in zijn buik’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw verhaal ook iemand gemist?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Keesie Kippenkop.

Overige ideeën

 • Wil je de kinderen nieuwsgierig maken? Luister dan naar het eerste hoofdstuk dat voorgelezen is door Jozua Douglas zelf:

 • Ben woont op een heel bijzondere plek én in een heel bijzonder huis. Lees bladzijde 66 ‘Ko…kom maar’ t/m bladzijde 66 ‘…ik hier woon’ voor. Waar en hoe zou jij graag willen wonen? Ontwerp je plek en je huis en teken deze op een A4.
 • Lees bladzijde 83 ‘Keesie kijkt op’ t/m ‘een pissende pissebed’ voor.
  Keesie bedenkt gekke, korte zinnetjes zoals ‘een pissende pissebed’ en ‘een kakkende kakkerlak’. Kun jij zelf ook zo’n grapje bedenken?
 • Lees bladzijde 83 ‘ Wat als alle’ t/m ‘…voor hun staart’ voor.
  In dit stukje bedenkt Keesie hoe het zou zijn als de mensen een extra lichaamsdeel zouden krijgen, namelijk een staart. Welk lichaamsdeel van een dier zou jij willen hebben en hoe zou je dit gaan gebruiken? Schrijf hier een verhaal over.
 • *Dit bericht bevat affiliate links

  Vergelijkbare artikelen