Knappe kronkels

[DOOR LINDA] ‘Het belangrijkste onderdeel van je lichaam ziet er niet zo bijzonder uit: een roze-grijze massa. Het lijkt een beetje op een glibberig kussen in de vorm van een walnoot. Je zou het misschien niet zeggen, maar je hersenen vormen het ingewikkeldste deel van je lichaam. Ze regelen alles wat er in je lijf gebeurt en werken beter dan de beste computer.’
– Knappe kronkels –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Knappe kronkels

Je hersenen sturen alles aan wat je lichaam doet en ervaart. In dit boek leer je hoe je hersenen werken en wat ze allemaal kunnen. Ieder deel van je hersenen heeft een eigen taak.

Bij ieder onderwerp is een activiteit bedacht waarmee je de informatie die beschreven is kunt ervaren. Daarnaast zijn ‘Wat als het misgaat’, ‘Bizar weetje’, ‘Wat zit waar’ en ‘Wetenschappelijke naam’ kopjes die regelmatig terugkeren.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het boek werkt met een vaste opbouw en laat de verschillende kopjes op de meeste pagina’s terugkomen. De informatie bij ‘Wat zit waar’ en ‘Wetenschappelijke naam’ is best theoretisch, maar wel zo geschreven dat voor kinderen duidelijk is wat het betekent. Door de activiteiten kunnen de kinderen ervaren wat er staat en dat heeft een enorme meerwaarde.

Delen van het brein worden benoemd als reptielenbrein en zoogdierenbrein, omdat de vaardigheid van dat deel van het brein past bij wat de dieren die bij die groep horen kunnen of doen. Hierdoor wordt het voor kinderen begrijpelijker gemaakt.

Kinderen die dol zijn op zijn op informatieve boeken zullen De gekke machines van Leonardo da Vinci, Het dikke boek van onze bijzondere natuur en Het Hersenhotel waarschijnlijk ook leuk vinden. Speciaal voor oudere kinderen is Heftige Hersens ook een aanrader, die leggen uit hoe het brein in de puberteit werkt.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Knappe kronkels

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Knappe kronkels zijn:

 • Als je gevaar ziet aankomen gaat je hart iets minder snel kloppen. Je kunt het gevaar zo goed in je opnemen en het helpt je te beslissen of je moet vechten, vluchten of verstijven. Lees bladzijde 10 en 11 ‘Vechten, vluchten of verstijven’ voor.
  Leesvraag: Dreigt er in jouw boek gevaar? Welke actie volgt er op dat gevaar?
 • Je hart heeft een belangrijke taak en mag geen pauze houden. Lees bladzijde 16 en 17 ‘Voedsel voor je brein‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een belangrijke taak?
 • Je lichaam gebruikt veel energie en daarom is het belangrijk om goed te eten. Lees bladzijde 18 en 19 ‘Eten is van levensbelang’ voor.
  Leesvraag: Wat wordt er in jouw boek gegeten?
 • Je hersenen houden van beloningen. Dopamine zorgt ervoor dat jij je goed voelt. Lees bladzijde 24 en 25 ‘Meer-meer-meer’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die ergens een beloning voor krijgt?

Overige ideeën

 • Op iedere pagina staat een proefje dat je kunt doen voor sommige proefjes heb je een aantal materialen nodig, zoals bij: Minder zuurstof (bladzijde 15), Suikermoleculen bouwen (bladzijde 19) en Elektriciteit proeven (bladzijde 77).
 • In het boek staan ook proefjes die je kunt doen zonder materialen, zoals: Weer rustig worden (bladzijde 13), Je bloed horen stromen en Je bloed voelen stromen (bladzijde 17), Uit balans (bladzijde 25) en Lachen werkt aanstekelijk (bladzijde 33).

Winactie Knappe kronkels

Wat kun je winnen?

Cover Knappe kronkels

Je kunt een exemplaar van Knappe Kronkels van Uitgeverij Columbus winnen.

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over dit boek in een story en tag @kinderboekenjuf en @columbuskinderboeken. Via de chat reageer ik op je story waarin ik benoem dat je deelname geregistreerd staat. Heb je een privéaccount? Stuur dan een screenshot.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Meedoen kan t/m zaterdag 30 april 2022.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in de week van 2 mei 2022 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden. Doe je mee vanuit België, neem dan voorafgaand aan je deelname contact op over de verzendkosten die je zelf voor jouw rekening neemt.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook/Instagram en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook/Instagram. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook/Instagram maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens worden niet voor doeleinden, anders dan deze winactie gebruikt.
 • De verstrekte gegevens worden niet worden verstrekt aan derden.

Vergelijkbare artikelen