Koen Kampioen – de held van het veld

[DOOR ALICE] ‘Zullen we ‘Laatste doelpunt heeft alles gewonnen’ doen? ‘Mij best,’ zegt Koen. Hij heeft de bal en ziet dat Gijs voor zijn doel staat. Met een beetje geluk scoor ik weer, denkt Koen. Maar dan ziet hij dat Niels goed vrijloopt. Hij passt op Niels, die de bal afschermt. Niels passeert Tarkan en scoort de winnende treffer.’
– Koen Kampioen – De held van het veld –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Koen Kampioen - De held van het veld

Koen van Loon wordt niet voor niets Koen Kampioen genoemd. Scoren kan hij als de beste. En dat doet hij als spits bij FC Top. Er komt een makkelijke wedstrijd aan, waarbij Koen misschien wel zijn persoonlijk record van vijf doelpunten kan verbreken. Maar dan raakt Koen geblesseerd! Gelukkig hoeft Koen niet stil te zitten, want zijn favoriete profspeler komt naar Nederland. Koen gaat met zijn team van FC Top naar de training van Romana en hoopt op een foto of handtekening van Sandro Milano. Maar als de training is afgelopen, verdwijnen de spelers van Romana naar de kleedkamers. Lukt het Koen om nog een handtekening van zijn favoriete speler te scoren?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dit jaar, 2023, viert uitgeverij Kluitman het 20-jarig jubileum van de populaire voetbalserie Koen Kampioen. En hoe toevallig is het dan, dat in het nieuwe boek: Koen Kampioen De held op het veld, de trainer Broekie jarig is. De trainer van FC Top wordt (je raadt het al) 20 jaar! En dat moet natuurlijk groots gevierd worden. Die verrassing regelen de teamgenoten van Koen natuurlijk samen. Dat vind ik ook mooi aan de boeken van Fred Diks. De rode draad is teamwork.

‘Mooie pass, Koen!’ juicht Niels. ‘Vet dat je naar mij overspeelde.’ ‘Ik wil altijd graag zelf scoren,’ geeft Koen toe. ‘Maar je stond er zo mooi voor. Winnen doe je samen.’ 

Maar dan zet Tarkan een sliding in en raakt hij Koen vol op de enkel. Hierdoor raakt Koen geblesseerd. De angst van elke voetballer (zelfs de voetballers van de kelderklasse, want dan heeft hun vrouw een reden om ze thuis te houden om klusjes te doen.) Maar gelukkig lezen we in het boek dat supporten ook heel belangrijk is voor het teamgenootschap.  En daar is Koen gelukkig ook een kampioen in. 

‘Kom op, Aukje,’ roept Koen. ‘Je kunt het.’ Tarkan heeft de bal van een aanvaller van Bevo afgepakt. Hij passt naar Niels. Die dribbelt langs de linkerkant van het veld en zet de bal voor op Aukje. Ze bedenkt zich geen moment. Via haar borst laat ze de bal een keer stuiten en schiet in de kruising. ‘Goal! Goal! We staan voor.’ 

Het boek leest vlot weg en is een echte aanrader voor de jonge voetballer.

Kinderen die dol zijn op voetbal vinden vast boeken zoals Sam schiet – het grote geheim, De zwervende spits en Wereld voetbal atlas ook leuk.

Met dank aan Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Koen Kampioen – De held van het veld

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Koen Kampioen – De held van het veld zijn:

 • Het boek begint met een voorwoord van voetballer Cody Gakpo. Hij stelt vragen waardoor je enthousiast wordt om het boek te lezen. Lees bladzijde 5 ‘Voorwoord door Cody Gakpo‘ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook een voorwoord? Van welke zinnen word jij enthousiast om je boek te lezen?
 • Koen van Loon heeft zijn bijnaam te danken aan zijn voetbalprestaties. Lees bladzijde 7 ‘Goed bezig, Koen…’ t/m bladzijde 9 ‘…vast ook nog.‘ voor.
  Leesvraag: Welk personage in jouw boek heeft een passende bijnaam?
 • Het team van FC Top gaat naar de training van een Italiaanse topclub. Lees bladzijde 36 ‘Tegen vieren staat…’ t/m bladzijde 36 ‘…later ook wel.‘ voor.
  Leesvraag: Welke talen naast Nederlands kom je in jouw boek tegen?
 • In het hoofdstuk: Iris geeft tips, worden twee sporten met elkaar vergeleken. Lees bladzijde 25 ‘Lange tijd vallen…’ t/m bladzijde 26 ‘…ben de trainer.‘ voor.
  Leesvraag: Welke sporten komen in jouw boek voor?
 • De trainer van Koen loopt langs de lijn en is fanatiek aan het coachen. Lees bladzijde 19 ‘Als iedereen is…’ t/m bladzijde 24 ‘…toch ook lachen.’ voor.
  Leesvraag: Welke eigenschappen komen in jouw boek voor? Bij welke personages?
 • Koen droomt ervan om profvoetballer te worden. Lees bladzijde 49 ‘Opeens ziet Broekie…’ t/m bladzijde 52 ‘…mijn best doen.’ voor.
  Leesvraag: Welke dromen heeft jouw personage?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Koen Kampioen – De held van het veld.

Overige ideeën

 • Op de site van de illustratoren staat een prachtige kleurplaat van Koen Kampioen.
 • Het boek begint met een voorwoord van een bekende voetballer. Lees het voorwoord voor en vraag of ze weten welke beroemde voetballer dit geschreven zou kunnen hebben. Worden ze enthousiast van het voorwoord? Hoe komt dit? Laat de kinderen zelf een voorwoord bij hun boek bedenken om de toekomstige lezer enthousiast te maken.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen