Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

[MAAIKE] ‘Ik had gisteren mijn schoolspullen al klaargelegd. Een zwarte rugtas, een echte grotemensenagenda, een rode pen en een banaan. Want echte meesters eten bananen.’
– Maffe meester Daan speelt bananenslagbal –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 4 .

Het verhaal

Maffe Meester Daan speelt bananenslagbal

Heb jij leren rekenen met patat? Is spieken in jouw klas verplicht? Of heb je je meester wel eens onder het bureau van de directeur gevonden, omdat hij verstoppertje aan het spelen was? Nee? Dan heb je helaas géén les gehad van Meester Daan.

Sinds de zomervakantie is Meester Daan werkzaam op zijn nieuwe school en je merkt dat hij nog niet iedereen kent en alles weet. Meester Daan is net afgestudeerd en heeft dan nu ook voor het eerst een eigen klas.

Na schooltijd is Daan druk bezig in zijn klushuis. hij krijgt hulp uit onverwachte hoek, maar dit gaat niet in één keer goed, waardoor de meester tijdelijk geen huis heeft. Het boek neemt je in korte hoofdstukken mee in de avonturen van Maffe Meester Daan. Hij runt zijn klas niet op een standaard manier, waardoor er vaak originele situaties plaatsvinden. Wie zou er stiekem niet eens een dagje Maffe Meester Daan als leerkracht willen hebben?

Benieuwd naar Maffe meester Daan speelt bananenslagbal? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In veel kinderboeken die zich op school speelt de juf een hoofdrol. Toch zijn er steeds meer boeken waarin de meester een hoofdrol speelt. Denk aan Meester Bakkebaard op glad ijs,  Vis in een boom en natuurlijk de Mees Kees serie. In Maffe Meester Daan speelt bananen slagbal maak je kennis deze (te) gekke, bijzondere en originele meester. Het boek bestaat uit twintig humoristische verhalen over de avonturen van Meester Daan en zijn klas. Elk hoofdstuk is op zichzelf staand verhaal waarin je wordt meegenomen in de gekke, maar vaak ook herkenbare,  situaties van de klas met Meester Daan.

Maffe meester Daan speelt bananenslagbal is het eerste deel van de serie en inmiddels is ook deel 2, Maffe Meester Daan vliegt alle kanten op, te koop. Het boek leest lekker vlot en zal ook door kinderen die misschien niet zo van lezen houden worden gepakt. De kans is groot dat veel kinderen zich kunnen herkennen in een van de leerlingen uit de klas van Meester Daan. Zo is er een leerling in de klas die nog niet zo Nederlands praat, een leerling die heel handig is en iemand die niet tegen zijn verlies kan. Achterin het boek vind je per hoofdstuk enkele leesvragen die je tijdens of na het voorlezen van het hoofdstuk kunt bespreken. Hiermee wordt de woordenschat, tekstbegrip en de sociaal-emotionele ontwikkeling gestimuleerd. Een super leuk boek om voor te lezen, maar zeker ook om de kinderen zelf te laten lezen.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Maffe meester Daan speelt bananenslagbal

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Maffe meester Daan speelt bananenslagbal zijn:

 • De hoofdstukken in het boek hebben geen titel, enkel een cijfer.  Lees hoofdstuk 8 voor en laat de leerlingen in tweetallen en passende titel bedenken voor bij dit hoofdstuk.
  Leesvraag: Hoe worden de hoofdstukken in jouw boek aangegeven? Vind je dit een fijne manier of mis je iets?
 • Lees bladzijde 57 ‘Meestur, gon we…’ t/m bladzijde 60 ‘…rekenen en lezen‘ voor.  In dit stukje wordt gesproken over je kwaliteiten en dingen waar je nog in kunt groeien.
  Leesvraag: Waar is jouw hoofdpersoon in je leesboek goed in? Waar kan jouw hoofdpersoon nog in groeien?
 •  Lees bladzijde 63 ‘Hoi Meester ik…’ t/m bladzijde 66 ‘…andere zeil hijsen‘ voor. Meester Daan is in het bezit van een bijzonder vervoermiddel: een zeilboot.
  Leesvraag: Welke vervoersmiddelen komen er in jouw leesboek voor?
 •  In hoofdstuk 8 staat spreekwoorden en gezegdes centraal. Lees het hoofdstuk voor en bespreek wat spreekwoorden zijn en welke voorbeelden hiervan in het hoofdstuk worden gegeven.
  Leesvraag: Welke spreekwoorden komen er in jouw verhaal voor? Laat de kinderen tijdens verschillende leesmomenten de spreekwoorden noteren op een poster.
 • Na hoofdstuk twintig is het boek nog niet helemaal uit. De schrijfster heeft namelijk een dankwoord geschreven. Lees het dankwoord voor en praat hierover met de klas.
  Leesvraag: Bedankt de schrijver in je boek ook iemand op het eind?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Maffe Meester Daan speelt bananenslagbal.

Overige ideeën

 • Welke gekke situatie in de klas ga jij nooit meer vergeten? Laat de kinderen een verhaal schrijven over dat speciale moment.

Andere delen

Inmiddels zijn er 3 delen verschenen in de serie over Maffe meester Daan, naast deel 1 Maffe meester Daan speelt bananenslagbal ook:

Vergelijkbare artikelen