Maffe meester Daan vliegt alle kanten op

[DOOR BIANCA] ‘‘Kijk, ik ben zelf een vliegtuig’, had ik uitgelegd, terwijl ik mijn armen opzij zwaaide en een aanloopje nam.
Daarna maakt ik een prachtige buikschuiver door de gang met een koprol aan het eind.
Precies voor de voeten van de directeur kwam ik tot stilstand.’
– Maffe meester Daan vliegt alle kanten op –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Maffe meester Daan vliegt alle kanten op

Maffe meester Daan geeft les in groep 5. Dit jaar mag Maffe meester Daan bedenken waar ze heen gaan op schoolreis.

Het wordt Schiphol en… Voordat ze naar Schiphol gaan moeten ze natuurlijk wel meer te weten komen over Schiphol. Op welke manier zal Maffe meester Daan dat doen? Vorig jaar ging van alles mis tijdens het schoolreisje. Zal nu Maffe meester Daan alles mag regelen het wel goed gaan?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Maffe meester Daan vliegt alle kanten op is het tweede deel in de serie. Je hoeft het eerste deel Maffe meester Daan speelt bananenslagbal niet gelezen te hebben om deze te begrijpen. Dit boek bestaat uit 16 hoofdstukken en is een doorlopend verhaal. Achterin staan weer vragen over het boek per hoofdstuk, vragen om de woordenschat te vergroten, hoe jijzelf over iets denkt en weetvragen. Zeker de moeite waard om met de kinderen te beantwoorden. In het laatste hoofdstuk staat beschreven hoe je vliegtuigen kunt vouwen. Ik zou zeggen: ‘Zoek papier en beginnen maar.’

In dit boek is veel herkenning voor kinderen, dit verhaal ging vooral over groep 5, maar ook voor mij (leerkracht basisschool) heel herkenbaar. Met veel humor geschreven. Zal zeker ook deel 1 en 3 aanraden.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Maffe meester Daan vliegt alle kanten op

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Maffe meester Daan vliegt alle kanten op zijn:

 • Lees bladzijde 5 ‘Meester, gaat het wel goed…’ t/m bladzijde 8 ‘…bedenken waar we dit jaar naar toegaan.’ voor.
  Leesvraag: Heb jij ook taken thuis of op school? En welke taken heeft jouw hoofdpersoon?
 • In het volgende stukje komen verschillende emoties voor, streng, uitlachen, spijt. Lees bladzijde 32 ‘Nadat ik de klas had uitgelegd…’ t/m bladzijde 33 ‘…gaan werken tijdens een natuurles.’ met de juiste intonatie voor.
  Leesvraag: Zoek in jouw boek een stuk tekst met verschillende emoties en probeer deze met de juiste intonatie voor te lezen.
 • Groep 5 probeert eerst zelf het antwoord op de vraag te bedenken en daarna zoeken ze het op op het internet. Lees bladzijde 50 ‘‘Oké’, zei ik. ‘Ik vind dit wel interessant…’ t/m bladzijde 52 ‘…en was al druk aan het zoeken op internet.’ voor.
  Leesvraag: Wanneer ze in jouw boek iets niet weten, hoe vinden ze dan het antwoord?
 • Dit verhaal zou waargebeurd kunnen zijn. Lees bladzijde 69 ‘‘De bus, daar is de bus!’…’ t/m bladzijde 71 ‘…naar Schiphol’, herhaalde ik.’
  Leesvraag: Zou jouw verhaal ook echt gebeurd kunnen zijn? Hoe weet je dat?
 • Laat de plaatjes in het boek zien: bladzijde 16, 39, 57, 75, 83 en 95. Deze plaatjes/tekening zijn extra ze maken het verhaal nog grappiger.
  Leesvraag: Heeft jouw boek ook plaatjes? Zo ja, wat voegen die toe aan het verhaal?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Maffe meester Daan vliegt alle kanten op.

Overige ideeën

 • Lees hoofdstuk 1 voor. Als jij zou mogen kiezen waar je zou heen mogen met schoolreis, waar zou je dan heengaan?
 • Lees hoofdstuk 6 bladzijde 36 ‘Na de middagpauze kwam…’ t/m bladzijde 40 ‘…de directeur nog nooit zo snel zien verdwijnen.’ voor.
  Laat de leerlingen zelf een dart, een glider of een stunt maken. Achter in het boek (bladzijde 108 t/m 111) staan de vouwafbeeldingen met linkjes zodat je voorbeelden kunt zien.
 • De klas gaat naar Schiphol. Zoek informatie over Schiphol op en schrijf daar een kort verhaal over.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen