Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout

[DOOR LINDA] ‘Net toen de schim dichterbij kwam, schrok Marie wakker. Zweetdruppels gleden van haar gezicht. ‘Stomme nachtmerrie,’ fluisterde ze, zwaar ademend. Het was maar een droom. Meer niet. Ze ging rechtop zitten en schoof haar kussen tegen haar rug. Het duurde even voordat ze weer rustig was. ‘Zou dat de Geestenkoning zijn geweest?’ vroeg ze zich hardop af. Waarschijnlijk was hij in haar droom opgedoken omdat ze over hem hadden gepraat. Het licht van de maan scheen door het raam naar binnen, recht op de koffer van oma Boe. Het zag er spookachtig uit. Marie staarde een tijdje naar de koffer. Verbeeldde ze het zich nou, of bewoog er een kleine bobbel langs de sluiting? Ze slikte. Jasper had ook al iets zien bewegen. Wat als er iets in die koffer zat opgesloten?’
– Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Marie Boe 1 - Het spook van Villa Donkerhout

Marie Boe en haar beste vriend Jasper wonen op Zilvermaaneiland. Als Marie Boe de koffer van haar overleden oma in een bootje vindt, proberen ze samen te ontdekken wat het geheim van de koffer is. Ze worden daarbij dwarsgezeten door Janna, die heel graag wil weten wat Marie en Jasper aan het doen zijn. Het lijkt dat de Geestenkoning ook te maken heeft met de inhoud van de koffer. Wat zal er toch in zitten?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar of de trailer:

Recensie

Doordat de koffer al vrij snel aanspoelt, wordt Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout snel spannend. Pestkop Janna die alles wil weten en de ouders van Marie die proberen de geheimen rondom oma af te doen als verzonnen verhalen, zorgen ervoor dat het mysterie rondom de koffer alleen maar groter wordt. Ik merkte dat ik als lezer heel erg graag wilde weten wat er in de koffer zat en dat ik daardoor maar door bleef lezen.

De verandering van het gedrag van Janna, wanneer haar moeder erbij komt, is opvallend. Veel kinderen zullen dit herkennen uit situaties met vriendjes, maar ook in wat er in de klas gebeurt. Er zijn altijd kinderen die zich anders gedragen als er geen gezag aanwezig is. Dit stuk biedt de mogelijkheid om daarover met de kinderen in de klas in gesprek te gaan.

Kinderen die dol zijn op een spannend avontuur zullen waarschijnlijk ook genieten van Baas van de wereld, Monster zoo en Juf Braaksel. Smaakt dit boek van Michael Reefs naar meer? Dan is de serie over Bram (inmiddels 4 delen) ook een aanrader.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout zijn:

 • Marie is bang voor Janna. Haar handen trillen ervan. Lees bladzijde 16 ‘Marie dacht diep…’ t/m bladzijde 19 ‘…rust zou laten?’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand ergens heel erg bang voor?
 • Marie vraagt naar de legende over de Geestenkoning. Haar moeder zegt dat oma het verhaal verzonnen heeft. Lees bladzijde 34 ‘Marie keek verlekkerd…’ t/m bladzijde 36 ‘…vol foto’s terug.’ voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek gesproken over een legende?
 • Janna heeft in de bosjes zitten luisteren en komt nu de boom in om de sleutel van Marie en Joost af te pakken. Lees bladzijde 46 ‘‘s Avonds durf ik…’ t/m bladzijde 50 ‘…weg dan ooit.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die iets van een ander afpakt?
 • Jasper en Marie volgen het spoor dat Janna met haar fiets heeft achtergelaten. Lees bladzijde 51 ‘Dat is niet…’ t/m bladzijde 54 ‘…vragen gaat stellen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een spoor volgt?
 • Janna veranderd ineens als haar moeder het bos in komt. Ze is niet eerlijk over wat ze heeft gedaan en geeft Marie en Jasper de schuld van alles. Lees bladzijde 60 ‘De uil leidde…’ t/m bladzijde 65 ‘…haar tranen weg.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die niet eerlijk is?

Andere delen

 • Marie Boe 2 – Het magische moeras (verschijnt in februari 2022)

Vergelijkbare artikelen