Matilda

[DOOR MARIE-JOSE] ‘Matilda vroeg: ‘Mag ik alstublieft even met u praten?’
Ja natuurlijk. Zit je iets dwars?’
Er is iets heel raars met me gebeurd, juf.’
– Matilda –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Matilda

Matilda is superslim. Zij leest als driejarige boeken voor volwassenen en kan moeilijke berekeningen maken. Haar ouders hebben dit niet in de gaten, maar wanneer ze naar school gaat dan heeft juffrouw Engel meteen in de gaten dat ze een briljant kind in de klas heeft gekregen. Matilda kan ook gepaste straffen bedenken voor haar vader die erg vervelend tegen haar is. Op school komt ze erachter dat ze naast dat ze slim is ook nog een andere gave heeft. Dat helpt haar om af te rekenen met de vreselijke juf Bulstronk en de aardige juf Engel te helpen.

Recensie

Roald Dahl is een wereldberoemde kinderboekenschrijver. Vele boeken zijn bekroond en verfilmd. Zo ook Matilda. Van Matilda is al een film gemaakt maar in december 2022 komt een nieuwe verfilming van dit prachtige boek met Emma Thompson als juffrouw Bulstronk en Lashana Lynch als juf Engel. Matilda wordt gespeeld door de 11 jarige Alisha Weir.

Matilda is een echte klassieker. Door de scenes die met ‘grumor’ beschreven zijn is het heerlijk voorlezen. Ook zullen de kinderen het leuk vinden om dit boek zelf te lezen. Als ze de film gezien hebben kunnen ze zich nog een betere voorstelling maken tijdens het lezen van de verschillende levendige scenes. Roald Dahl kan heel gedetailleerd schrijven en maakt daarmee zijn gruwelijke verhalen spannend en toch met heel veel humor! Quentin Blake verstaat de kunst om bij de tekst prachtige tekeningen te maken. In het boek komen vele moeilijke woorden voor. Het is mooi meegenomen dat je die zomaar leert door dit boek te lezen.

Boeken van Roald Dahl kun je altijd lezen maar het is ook leuk om mee te doen met de Roald Dahl week op de geboorte dag 13 september van Roald Dahl. Via de site van uitgeverij Fontein vind je vele boeken, les ideeën en filmpjes over Roald Dahl.

Met dank aan uitgeverij Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Matilda

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Matilda zijn:

 • Roald Dahl schrijft het eerste stukje in de ik-vorm, daarna gaat hij het verhaal van Matilda vertellen. Lees bladzijde 7 tot en met bladzijde 11 ‘…verwend nest, kind.’ voor. 
  Leesvraag:  Hoe start de schrijver in jouw boek het verhaal?
 • In het eerste gedeelte wordt juf Bulstronk zo gedetailleerd beschreven dat je precies zou kunnen tekenen hoe ze eruitziet. Lees bladzijde 71 ‘De Bulstronk…‘ t/m bladzijde 74 ‘…een stuk ongeluk.’ voor.
  Leesvraag: Komt in jouw boek ook een stukje voor waar de schrijver iets heel gedetailleerd beschrijft?
  Leesvraag: In het tweede gedeelte van dit fragment heeft Bulstronk nogal wat vooroordelen. Ze oordeelt over Matilda zonder dat ze haar gezien heeft. Ze baseert haar oordeel op wat ze hoorde over Matilda. Komen in jouw boek ook vooroordelen voor?
 • Hier wordt voor de eerste keer de speciale gave van Matilda beschreven. Lees bladzijde 140 ‘maar het was…‘ t/m bladzijde 144 ‘…juffrouw Bulstronks enorme boezem.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand met een speciale gave? Iemand die iets heel goed kan?
 • In dit stuk vertelt juf Engel een verhaal uit haar verleden. Lees bladzijde 168 ‘Toen ik geboren werd…’ t/m bladzijde 176 ‘…Juffrouw Bulstronk.’  voor.
  Leesvraag: Wordt in jouw boek ook iets verteld wat in het verleden gebeurd is?
 • Je hoort en ziet straks hetzelfde fragment. Is het fragment in het boek hetzelfde als in de film? Lees bladzijde 180 ‘In twee stappen…‘ t/m bladzijde 192 ‘…rinkelend op de vloer.’ voor. Bekijk daarna het Fragment magic in class
  Leesvraag: Als jij van jouw boek een film mocht maken welke scene zou je dan veranderen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Matilda.

Overige ideeën

 • Rekenen: Op bladzijde 46 krijgt Michiel het broertje van Matilda een moeilijke som van zijn vader. Kunnen de kinderen uit de klas deze som ook uitrekenen?
 • Limericks: Lees de limericks voor uit het boek (bladzijde 67 en 69) vertel hoe een limercik in elkaar zit en schrijf samen met de klas een limerick. Hier vind je nog meer voorbeelden.
 • Bekijk de trailer van de Netflix musical over Matilda die in december 2022 online komt. 
 • Fragment magic in class. Matilda wordt steeds beter in haar speciale gave doordat ze oefent. Ben jij ook ergens beter in geworden door steeds te oefenen?
 • Op bladzijde 71 en 73 wordt uitvoerig beschreven hoe juf Bulstronk eruitziet. Lees dit nog eens voor en maak een tekening. Dit kan ook met bladzijde 158 en 159 waar beschreven is hoe het huisje van juf Engel eruitziet.
 • Matilda voelt zich anders dan de andere kinderen. Bespreek of je dat ook wel eens hebt dat je je anders voelt dan anderen?
 • Juf Engel vindt Matilda een genie. Welke genieën uit de geschiedenis ken je?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen