Mees Kees – Een pittig klasje (Geef een boek cadeau)

[DOOR LINDA] ‘Precies om half negen ging de deur open. Er kwam een oude mevrouw binnen. Hè? Was zij de stagiair, dit omaatje? Het zou toch een man zijn? ‘Kom maar,’ zei ze en toen kwam er inderdaad een man de klas binnen. Of nee, het was een grote jongen. Hij had kort blond haar met heel veel gel erin. En hij had heel erg grote lichtblauwe ogen. Zijn kleren waren gloednieuw, dat zag je zo. ‘Loop eens door,’ zie het omaatje en ze duwde hem naar voren. ‘Jongens, dit is Kees, jullie nieuwe meester.
– Mees Kees – Een pittig klasje –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Mees Kees

Als de juf van groep 6b met zwangerschapsverlof gaat, dan komt er een invaller. De nieuwe meester, Mees Kees, is eigenlijk nog een stagiair. Hij moet nog leren hoe hij een goede meester kan zijn.

De kinderen maken Mees Kees van alles wijs en hij doet hard zijn best om alles goed te doen. De kinderen zijn heel erg blij met deze meester. De vraag is alleen of de directrice van de school, juf Dreus, er ook blij mee is.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Hoe heerlijk is het als je een juf of meester hebt die het allemaal een beetje anders doet, terwijl je wel een heleboel leert. Ik kan me heel goed voorstellen dat iedereen graag een Mees Kees zou willen hebben. Dit maakt dat de boeken in deze serie kinderen erg aanspreken. De situaties in de verhalen zullen erg herkenbaar zijn, al gaat het er in hun eigen klas waarschijnlijk wel wat anders aan toe.

Kinderen die verder willen lezen over bijzondere juffen en meesters, kunnen ook Meester Daan speelt bananenslagbal, De ergste juffen en meesters van de wereld, Superjuffie in Australië en Juf Braaksel en de geniale ontsnapping lezen.

Met dank aan Geef een boek cadeau voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Geef een boek cadeau

Vanaf 2 februari 2024 is Mees Kees – Een pittig klasje verkrijgbaar voor maar €2,99. Geef een boek cadeau zorgt ervoor dat zoveel mogelijk kinderen dit boek kunnen lezen. Ook vind je op Geef een boek cadeau een stukje van Mirjam Oldenhave, Rick de haas en een werkblad bij het boek.

‘De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Eerdere titels van Geef een boek cadeau zijn Dolfje Weerwolfje, Het achterhuis, De brief voor de koning, Koning van Katoren en Kruistocht in spijkerbroek.

Aan wie ga jij dit boek cadeau geven?

Banner Geef een boek cadeau

Ideeën mini leeslessen Mees Kees – Een pittig klasje

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mees Kees – Een pittig klasje zijn:

 • Mees Kees moet het lesgeven nog leren, hij is een stagiair. Lees bladzijde 7 ‘Op maandag kregen…’ t/m bladzijde 9 ‘…stil had gekregen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets nieuws aan het leren is?
 • Rashida moet haar spreekbeurt houden, maar dat vindt ze verschrikkelijk eng. Gelukkig heeft Mees Kees een plannetje om Rashida te helpen. Lees bladzijde 20 ‘Om half 12…’ t/m bladzijde 23 ‘…zo lekker wegschreeuwen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek ook iemand die iets heel eng vindt?
 • Tobias doet alsof hij zijn moeder belt, maar dat is helemaal niet waar. Lees bladzijde 34 ‘Mees Kees trok…’ t/m bladzijde 36 ‘…zei mees Kees.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die niet eerlijk is?
 • Mees Kees bedenkt snel een plannetje om Tobias te redden van het luizenpluizen. Lees bladzijde 44 ‘Toen we net…’ t/m bladzijde 47 ‘…stond bij haar.’ voor.
  Leesvraag: Is er in je boek iemand die iets doet om een ander te redden?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mees Kees – Een pittig klasje.

Overige ideeën

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen