Mickey en de beestachtige spionnen

[DOOR MAAIKE] ‘Toen keek ze omhoog en haar blik viel op iets vreemds.
Boven het raam, links van haar, had iemand een papiertje opgeplakt.
Mickeys maag voelde alsof hij werd uitgeknepen als een spons…
Het was een geheime boodschap!’
– Mickey en de beestachtige spionnen –

Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Mickey en de beestachtige spionnen

Mickey R. Thomassen heeft een fascinatie voor het oplossen van puzzels en het kraken van codes. Haar droom is dan ook om later de allerbeste spion te worden. Daarom sleept elke dag twee boeken mee in haar tas. Natuurlijk haar eigen notitieboek, zorgvuldig volgestouwd met tips, trucs en informatie. Het andere boek is een versleten exemplaar van Hillegonda’s Codes ontcijferen, over haar spannende carrière als codekraker.

Wanneer Mickey op een dag in de bus zit, hangt er een poster met een aparte tekst voor haar neus. Dit blijkt een code met een geheime boodschap te zijn! Het lukt Mickey om de code te kraken en al snel komt ze in aanraking met de geheime dierenorganisatie Cobra. Vervolgens mag ze deelnemen aan Operatie Glimmende Stenen. Lukt het Mickey en de leden van Cobra om de operatie te laten slagen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Mickey en de beestachtige spionnen is een boek waarin verschillende dieren een hoofdrol spelen. Zo heb je Clarke de chagrijnige zwarte kat, Rupert de rat, Tilda de slome luiaard, Astrid de slingeraap, Bertie de giraf en de leider van de club: Coby de cobra. Als lezer is het best lastig om alle dieren uit elkaar te houden. Ik heb op een gegeven moment alle dieren voor mezelf op een papiertje genoteerd om een overzicht te creëren. In dit boek kunnen de dieren met elkaar én met Mickey praten, net als in het boek De school van de magische dieren.

De Cobra club en Mickey proberen samen een missie te volbrengen. De missie verloopt niet in één keer goed, waardoor ze verschillende avonturen beleven. Het boek bevat veel woordgrappen, waardoor je als lezer regelmatig moet glimlachen. In dit kinderboek word je meegezogen in de wereld van geheimtaal, puzzels en codes. Zo leer je morse code, een cijfer-lettercode en word je uitgedaagd om in spiegelschrift te schrijven. Leuk detail: elk hoofdstuk begint met een vergrootglas code. Deze kun je oplossen, door de tabel te gebruiken die achterin het boek staat genoteerd. 

Als kinderen nog verder willen lezen dan zijn De trollen van Leif, De Lamabende en Het knettergekke plan van Noor en Mila aan te raden.

Met dank aan Uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mickey en de beestachtige spionnen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mickey en de beestachtige spionnen zijn:

  • Boeken kunnen waargebeurd zijn of verzonnen en soms is er een combinatie tussen deze twee. Wanneer een boek verzonnen is noem je dit fictie. Als het verhaal écht zou kunnen zijn gebeurd noem je dit non-fictie. Lees bladzijde 26 ‘Mickey deed wat…’ t/m bladzijde 31 ‘…werd alles zwart.‘ voor.
    Leesvraag: Is dit stuk uit het verhaal non-fictie of fictie? Waarom vind je dat? Heb jij in je boek ook een stukje tekst wat fictie is? Kunnen anderen uitleggen waarom jouw stuk fictie is?
  • Soms is een stukje zó grappig geschreven dat je het helemaal voor je ziet gebeuren en je misschien wel hardop moet lachen. Lees bladzijde 32 ‘Bertie? Helemaal oké…’ t/m bladzijde 33 ‘…tegen de vloer.‘ voor.
    Leesvraag: Ben jij in je boek al een grappig stuk tegengekomen? Waarom vond je dit stuk zo grappig?
  • Soms lees je in boeken woorden die zijn verzonnen door de schrijver. In de volgende twee stukjes kom je twee woorden tegen die niet echt bestaan. Kom jij erachter welke woorden het zijn en kun je erachter komen wat ze betekenen?
    Lees bladzijde 229 ‘We moeten het…’ t/m bladzijde 229 ‘…een roodborstje vragen.’ voor. En lees bladzijde 88 ‘Dus even voor…’ t/m bladzijde 89 ‘…jaren met elkaar.’ voor
    Leesvraag: Kom jij in jouw leesboek ook niet bestaande woorden tegen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mickey en de beestachtige spionnen.

Overig idee

  • Achterin Mickey en de beesachtige spionnen kom je verschillende manieren van geheimtaal tegen. Bespreek deze manieren van geheimtaal met de klas en laat de kinderen zelf een geheimtaal ontwerpen. Vervolgens laat je de kinderen voor elkaar een compliment schijven in hun eigen geheimtaal. 

Vergelijkbare artikelen