Mijn vader woont in het tuinhuis

[DOOR MAAIKE]Midden in de nacht schrok ik wakker. Beneden hoorde ik de stemmen van pap en mam. Ze praatten hard en bozig. Het leek ruzie, maar ik kon niet verstaan wat ze zeiden. Er werd een deur dichtgegooid en ik hoorde glasgerinkel. Daarna was het stil.
– Mijn vader woont in het tuinhuis –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6, maar ook om voor te lezen om het onderwerp scheiden bespreekbaar te maken .

Het verhaal

Op een zondagavond tijdens het avondeten vertelt de vader van de tweeling Lara en Joeri uit het niets dat hij en hun moeder gaan scheiden. De tweeling heeft dit totaal niet zien aankomen en reageren verschillend op de situatie. Zo zit Lara vol met vragen en is Joeri vooral heel erg boos.

De ouders van de tweeling willen de scheiding zo normaal mogelijk laten verlopen, maar al gauw wordt duidelijk dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Ze geven aan dat ze het samen goed willen regelen, maar al snel komt er steeds meer ruzie en wordt er de hulp van een mediator ingeschakeld.

De vader van Lara en Joeri besluit tijdelijk in het tuinhuis van een goede vriend te gaan wonen, totdat hij een eigen woning heeft. De tweeling mag hier op bezoek, maar hoe moet het nu verder met hun verjaardagen, vakanties, Kerst en Sinterklaas? De tweeling is het geruzie en gedoe tussen hun ouders spuugzat en komt met een eigen plan: ze schrijven een kinderplan, zodat hun ouders weten hoe zij de toekomst voor ogen zien!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Hoe zorg je voor leesplezier? Meld je nu aan voor het gratis webinar door op deze link te klikken.

Recensie

Het onderwerp scheiden is een onderwerp dat al lang op Jacques Vriens zijn verlanglijst stond om een kinderboek over te schrijven. Toen hij zelf kind was zijn zijn ouders gescheiden en ook hijzelf is gescheiden. Ook in zijn carrière als meester heeft hij tal van situaties meegemaakt waarin de ouders van leerlingen gescheiden waren of op het punt stonden om te scheiden. Om dit boek te kunnen schrijven heeft Jacques niet alleen zijn eigen ervaringen meegenomen, maar ook gesprekken gevoerd met ouders, kinderen, mediators en advocaten. In het nawoord beschrijft Vriens dat hij hoopt met dit boek kinderen te kunnen helpen om voor zichzelf op te komen.

Elk hoofdstuk start met een citaat van Lara of Joeri en de hoofdstukken worden zo afwisselend door broer en zus vertelt. Ook zonder het citaat is het direct duidelijk wie van de twee je meeneemt in het verhaal. In het laatste hoofdstuk vertelt de lezer hoe het verderging met Joeri en Lara. Voor veel kinderen is zo´n einde fijn, omdat de cirkel in het verhaal dan rond is. In dit verhaal proberen de ouders van Lara en Joeri het het beste voor de kinderen te willen regelen en de kinderen regelmatig te zien. Hoe anders is dit in het boek Sterren van Max- de honger van Max waarin de ouders van Max ook gaan scheiden, maar Max meer als een last zien en hem bij een kostschool dumpen. Wil je meer boeken over scheiden lezen? Bekijk dan 9 kinderboeken over scheiden.

Ik vind het knap hoe het Jacques Vriens is gelukt om een belangrijk onderwerp als scheiden bespreekbaar te maken. In dit boek zullen kinderen van gescheiden ouders veel herkenning vinden en misschien wel troost uit halen.

Dit boek sluit aan bij de Kinderboekenweek 2023 met als thema Bij mij thuis. Wil je alvast materialen om je klas te versieren? Download het pakket.

Met dank aan uitgeverij Van Holkema & Warendorf voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mijn vader woont in het tuinhuis

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn vader woont in het tuinhuis zijn:

  • De schrijver Jacques Vriens gebruikt in in zijn boeken vaak figuurlijk taalgebruik. In onderstaande fragmenten kom je hier verschillende voorbeelden van tegen, welke je samen met de leerlingen kunt bespreken.
    Lees bladzijde 12 ‘Na een tijdje…’ t/m bladzijde 13 ‘…roept ze dan.’ voor.
    Lees bladzijde 13 ‘Dat vond ik…’ t/m bladzijde 13 ‘…geboekt op Ameland.’ voor.
    Lees bladzijde 33 ‘We zijn op…’ t/m bladzijde 33 ‘…weer echt meidengedoe.’ voor.
    Leesvraag: Ben je in je leesboek ook een zin met figuurlijk taalgebruik tegengekomen?
  • Kinderboeken kunnen worden geselecteerd voor De Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Dit is een literatuurprijs die sinds 1988 wordt toegekend aan de beste Nederlandse kinderboeken. Opvallend is dat de prijs niet door een vakjury wordt bepaald, maar door kinderen tussen de 6 en 12 jaar die hun stem uitbrengen door een formulier in te vullen bij de boekwinkel, bibliotheek of school en via het internet.
    Leesvraag: Is jouw leesboek ook geselecteerd voor de De Prijs van de Nederlandse Kinderjury?
  • Afwisselend lees je het verhaal vanuit Lara’s of Joeri’s perspectief. Alle hoofdstukken hebben een citaat uit dat hoofdstuk als titel. Zo weet je direct wie je meeneemt in het verhaal.
    Leesvraag: Wordt in jouw leesboek ook de hoofdstukken steeds door een ander persoon vertelt? Ben je dit wel eens tegengekomen? Hoe lijkt je dit om te lezen?
  • Laat bladzijde 94, 130 en 131 zien aan de leerlingen. Wat maakt deze bladzijden bijzonder? Op deze bladzijde laat de schrijver het appcontact zien wat Joeri en Lara met elkaar hebben, wanneer ze niet bij elkaar zijn.
    Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon ook een telefoon? Met wie zoekt hij contact? En stel dat jouw hoofdpersoon nu een telefoon zou krijgen, naar wie zou hij dan direct een appje sturen?
  • De ouders van Joeri en Lara hebben regelmatig ruzie. In het volgende stukje lees je hoe de ouders tijdens een oudergesprek op school het niet eens zijn met elkaar. Lees bladzijde 78 ‘Overdag bemoeide iedereen…’ t/m bladzijde 82 ‘…een beetje zuur.‘ voor.
    Leesvraag: Wat vind je van het gedrag van de ouders van Joeri en Lara? Komt er in jouw leesboek ook een ruzie voor? Wat is de aanleiding van de ruzie?

Overige ideeën

  • Lees over meer boeken waarin het onderwerp scheiden in kinderboeken voorkomt. 
  • In elke klas zitten wel kinderen met gescheiden ouders. Wijs hen eens op de volgende website: www.villapinedo.nl  Op deze website kun je advies vragen en je verhaal kwijt bij buddy´s: kinderen die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten.
  • Bij dit moet ik een les voor Close Reading gemaakt voor het e-book Bij mij thuis.

Vergelijkbare artikelen