Mijn verjaardag gaat niet door!

[DOOR MAAIKE] ‘Ik had geluk, want dit jaar was het mijn Geluksverjaardag. Dat is een echte Beeksmans´ traditie. Het is je Geluksverjaardag als je leeftijd en je geboortedag hetzelfde zijn. Mijn verjaardag is op 11 augustus. Dus dit jaar word ik elf op 11 augustus: mijn Geluksverjaardag!’
– Mijn verjaardag gaat niet door! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Mijn verjaardag gaat niet door!

Tom is bijna jarig en daar kijkt hij al een hele tijd naar uit. Het is namelijk niet een gewone verjaardag, maar zijn Geluksverjaardag. Dat is in zijn familie een uiterst belangrijke verjaardag, want dan is je leeftijd hetzelfde als je geboortedag. Hij wordt dit jaar elf jaar op 11 augustus. De vader van Tom is schrijver en al ontzettend lang bezig met zijn eerste boek. Dit betekent dat de moeder van Tom extra veel moet werken, zodat er genoeg geld binnenkomt. Doordat zijn ouders allebei zo druk zijn, besluiten zij de verjaardag van Tom uit te stellen. Vervolgens gebeuren er allerlei gekke dingen. Zo valt het huisvarken van het dak en plet hij de chihuahua van zijn oma. Of eet de hele familie per ongeluk hondenvoer als avondeten. Tom laat zich echter door deze gebeurtenissen niet tegenhouden en neemt het heft in handen: als zijn ouders zijn verjaardag niet kunnen organiseren, dan doet hij het wel zelf!

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Wanneer je een hysterisch en hilarisch boek wilt lezen is Mijn verjaardag gaat niet door! een aanrader. Het leuke aan dit boek is dat er dingen gebeuren die je van te voren niet had kunnen verzinnen. Hierdoor blijf je als lezer wel geboeid en ben je benieuwd wat er nog meer gaat gebeuren. Ditzelfde effect had ik bijvoorbeeld ook bij de boeken als De Gorgels of Joe Biljoen. De aanleiding dat de verjaardag van Tom niet doorgaat, vind ik niet heel sterk. Naar mijn idee had de schrijver hier meer uit kunnen halen. Wat ik uit het boek heb meegenomen is dat je altijd zelf het heft in handen kunt nemen als iets niet zo gaat zoals jij zou willen. Iets waar je mooi met de kinderen in gesprek over kunt gaan.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mijn verjaardag gaat niet door!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mijn verjaardag gaat niet door! zijn:

 • In sommige boeken kom je woorden tegen die wij niet kennen en die door de schrijver zelf zijn bedacht. Dit noem je ook wel onzinwoorden. Lees op de volgende bladzijden de dikgedrukte onzinwoorden voor: 11, 35 47 en 60.
  Leesvraag: De vader van Tom scheldt in het boek met onzinwoorden. Kom je in jouw boek ook onzinwoorden tegen?
 • In dit stukje bespreekt Tom met zijn vriend de term ´veerkracht´. Lees bladzijde 65 ‘Hoi Cornelis. Je…’ t/m bladzijde 66 ‘…Cornelis zei ik.’ voor.
  Leesvraag: Heeft jouw hoofdpersoon ook veerkracht laten zien? Op welke manier?
 • Tom vertelt hier in een opsomming waarom hij zijn verjaardag zo spannend vindt. Lees bladzijde 21 ‘Het was rustig… ‘ t/m bladzijde 23 ‘...Kars’ verjaardag had.‘ voor. Ook op bladzijde 211 t/m 213 kom je een opsomming tegen.
  Leesvraag: Kun je bedenken waarom de schrijver gebruik maakt van een opsomming. Ben je dit wel eens eerder tegengekomen of kun je een voorbeeld bedenken waarbij het misschien handig was geweest?
 • Lees bladzijde 24 ‘Maar nu was...’ t/m bladzijde 26 ‘… moest perfect zijn.’ voor. In dit stukje lees je hoe Tom zich verheugd op zijn Geluksverjaardag.
  Leesvraag: Komt er in jouw leesboek ook een feest voor?

Overige ideeën

 • De vader van Tom gebruikt zelfbedachte scheldwoorden. Dit zorgt ervoor dat wanneer er iets gebeurd wat hij niet fijn vindt het schelden eigenlijk best grappig klinkt. Zou jij ook een gek scheldwoord kunnen bedenken?
 • verhaal schrijven: Stel dat jij je verjaardag helemaal op jouw manier zou mogen vieren. Wat zou er op die feestdag dan allemaal gebeuren? Verwerk dit in een verhaal. 
 • verjaardagskalender maken: Maak een kalenderblad in de stijl van Wayne Thiebaud. Iedere leerling maakt een persoonlijk kalenderblad met daarop zijn naam en geboortedatum. Zo kun je in de klas precies zien wie wanneer jarig is. Kijk hier voor meer uitleg.

Vergelijkbare artikelen