Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe

[DOOR MAAIKE]Wat we precies gaan doen, is een geheim. Wel kan ik vertellen dat er vier opdrachten zullen zijn. De vier opdrachten staan in het teken van de vier elementen. Vuur, lucht, water en aarde. Niet perse in die volgorde.’ Antonio zorgt ervoor dat hij met zoveel mogelijk spelers even oogcontact heeft gemaakt voordat hij verder gaat. ‘Elk schip heeft maximaal vierentwintig uur de tijd om de opdracht uit te voeren. Daarna zal ik beslissen wie er gewonnen heeft. Dat schip krijgt een punt. De bemanning die als eerste bij de drie punten is, heeft de totale inbreng gewonnen. Ik neem aan dat jullie wel iets hebben meegenomen?’ ‘Ja, zegt Kwaadbaard. ‘Iets ontzettend waardevols.
– Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe-

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe

Lees in het derde deel van Mus en Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe hoe het verder gaat met Team Mus. Mus maakt samen met haar vrienden weer een spannend avontuur mee. Oude bekende vrienden, zoals Kapitein Kwaadbaard (grote mond, klein hartje type), zijn geheimzinnige zoon Maurits, Mus haar moeder Hestia, Kromme Kareltje, Venezuela en grote vent ´De Buffel’ zijn weer van de partij. In dit deel ontmoet Mus een reeks nieuwe mensen, de bemanning van de Amorfe. De jonge bemanning meert aan in het schippersplaatsje Zeeburgerdam, waar Mus woont. Zij varen op het indrukwekkende glazen schip, De Amorfe. Kapitein Nero vraagt of Mus en haar vrienden mee willen doen aan het belangrijke Tetra Toernooi op het drijvende eiland, de Parasela.

Tijdens dit toernooi strijden drie verschillende schepen om een geheimzinnige prijs. Om de prijs te kunnen winnen, moet Mus samen met haar vrienden opdrachten goed uitvoeren die in met de elementen water, vuur aarde en water te maken hebben. Bij een eerder Tetra Toernooi is al iemand overleden bij één van de opdrachten, dus de spanning is groot voor Mus en haar vrienden. Voor elke opdracht heeft elke bemanning precies 24 uur en degene die een opdracht als beste uitvoert zal van de jury een punt verdienen. Wie gaat er met de prijs naar huis? Zal het Team Mus en de glazen Amorfe zijn, de bemanning van de mysterieuze Nachtschade of toch de bemanning van het schip IJsvogel?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Ja, eindelijk een boek op de website van Mus & Kapitein Kwaadbaard én terecht! Toen ik het boek in handen kreeg viel mij allereerst de prachtige boekomslag van Linde Faas op. Een omslag met een prachtige kleurverloop en naar mijn idee zeer terecht dat dit omslag werd geselecteerd als ‘Mooiste boekomslag van 2022’.

In het verhaal zitten meerdere verhaallijnen, wat het voor de lezer net wat meer diepgang geeft dan een ander avonturenboek. Daarnaast vind ik dat Kevin Hassing knap met de taal speelt. Veel taal uitdrukkingen worden gebruikt én uitgelegd. Verder komen er regelmatig niet-bestaande woorden voor zoals een ‘fikkiestoker’ of wat te denken van ‘vreemdenlingeliefde’. Woorden die, wanneer je de context erbij leest, helemaal niet zo gek zijn bedacht. Mooi om te lezen hoe de schrijver op een luchtige manier hedendaagse thema´s zoals non binair beschrijft.

‘Hoe verdelen we de groepen?’ vraagt De Buffel. ‘Mannen en vrouwen opsplitsen?’ Nero lacht. ‘Wat? Dat kan toch?’ ‘Nee, niet echt,’ zegt Nero. ‘Roe is beiden niet,’ Hij legt een hand op diens arm. ‘O,’ zegt De Buffel. Hij is duidelijk even van slag. ‘Wat ben je dan wel, als ik vragen mag?’ ‘Mens, zegt Roe. ‘Juist,’ zegt De Buffel. ‘Zo is het. Zijn we allemaal.’

Kinderen die dol zijn op avontuurlijke verhalen zullen naast Mus & Kapitein Kwaadbaard ook boeken als Mot en de metaalvissers, Het Van Gogh-mysterie, Bliksemkind of De ontdekkingsreiziger leuk vinden om te lezen.

Met dank aan Luiting Sijthoff voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe zijn:

  • In het volgende stukje vertelt Kromme Kareltje over hoe hij vroeger is gepest door een persoon. Lees bladzijde 153 ‘En?’ vraagt Mus…’ t/m bladzijde 155 ‘…zegt Kareltje trots.’ voor.
    Leesvraag: Komt er in jouw boek een situatie voor waarin iemand een ander pest of wordt gepest. Kun je kort hier iets over vertellen? 
  • Mus kent pas sinds kort haar moeder. Haar vader heeft ze nooit gekend. In het volgende stuk lees je hoe Mus informatie over haar geschiedenis krijgt van haar moeder. Lees bladzijde 78 ‘Een paar uur…’ t/m bladzijde 80 ‘…in verstopt lagen.’ voor.
    Leesvraag: Wat kun je vertellen over je hoofdpersoon of hoofdpersonen uit je boek en de band met hun ouders?
  • Heb jij ooit scheldvis gegeten? Niet? In het volgende stukje maak je kennis met dit verrukkelijke gerecht, wat wel een vreemd ‘nasmaak’ heeft. Lees bladzijde 115 ‘Lekker! roept De Buffel…’ t/m bladzijde 116 ‘…een stukkie scheldvis’. voor.
    Leesvraag: Wordt er in jouw leesboek gescholden? In welk stukje kwam dat voor? Vind je dat een schrijver mag schelden in zijn boeken?
    Leesvraag: Wordt er in jouw leesboek iets ‘geks’ gegeten?
  • Hestia, de moeder van Ḿus, heeft vroeger niet voor Mus gezorgd. In het volgende stukje lees je dat Hestia vindt dat ze verkeerde keuzes heeft gemaakt. Lees bladzijde 118 ‘Mus en Hestia…’ t/m bladzijde 120 ‘…mijn bange hart.’ voor.
    Leesvraag: Maakt er iemand in jouw boek een keuze die niet handig of niet goed is?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Mus & Kapitein Kwaadbaard en de Amorfe

Overige ideeën

  • Lees bladzijde 106 ‘Mus gaat als…’ t/m bladzijde 107 ‘…gespeelde elementen komt.’ voor. Mus gaat in dit stukje op zoek naar een bepaald boek in de bibliotheek. Specifieke woorden als: inhoudsopgave, hoofdstuk, ruggen van boeken, onderwerpen van boeken. Bespreek met de kinderen op welke manieren je een boek kiest. Extra mooi is om direct een bezoek te brengen aan de (school) bibliotheek om het direct uit te voeren.

Andere delen

Vergelijkbare artikelen