Nooit kopje-onder!

[DOOR SANDRA] ‘Heb je zin om het te leren?’ vroeg Nicky opgewekt. ‘Hier?’ vroeg Melanie, die niet goed wist of ze het goed begrepen had. ‘Ik weet niet of ik dat kan.’ ‘Natuurlijk kun je dat. Met de juiste zwemjuf wel!’ Lachte Nikcy. ‘Ik kan het je leren, ik laat je echt niet kopje-onder gaan!’
– Nooit kopje-onder! –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Nooit kopje onder

De Thea Sisters, Colette, Nicky, Paulina, Pamela en Violet sluiten op Topford College een nieuwe vriendschap met Melanie. Melanie blijkt slim, aardig en heel behulpzaam te zijn. Het enige waar Melanie niet goed in blijkt te zijn, is zwemmen. Vanilla, een afgunstige studiegenoot van het Topford College, is jaloers op Melanie. Als ze erachter komt dat Melanie niet kan zwemmen, ziet ze dat als uitgelezen kans om Melanie te pakken te nemen.

Ik heb iets ontdekt! Ik weet waar we Melanie mee kunnen pakken’ riep Connie met een gemeen lachje. En ze vertelde wat ze Melanie en Nicky had horen zeggen. ‘Dat meen je niet?! Kan ze niet zwemmen?’ grinnikte Vanilla. ‘Wat een mop.’ ‘Niemand is perfect. Zij ook niet! Ik wist het wel’, zei Zoë triomfantelijk. ‘Precies. En wij zullen ervoor zorgen dat heel Topford het te weten komt,’ zei Vanilla tevreden.

Melanie krijgt zwemles van Nicky en leert steeds een beetje beter zwemmen, maar dan bedenken Vanilla en haar vriendinnen een plan om het geheim van Melanie te onthullen. Vanilla en haar vriendinnen komen óók op hetzelfde tijdstip als Melanie en Nicky zwemmen, en ze gaan een zwemwedstrijd organiseren waarvoor ze Melanie inschrijven. Gelukkig krijgt Melanie hulp van haar vriendinnen, de Thea Sisters. Zou het de Thea Sisters lukken om Melanie te beschermen tegen de gemene Vanilla en haar vriendinnen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Nooit kopje-onder! maakt deel uit van de serie boeken over de Thea Sisters op het Topford College en is geschreven door Thea Stilton. Voorin het boek worden de muizinnen voorgesteld, waarna het verhaal in een vlot tempo afspeelt. Door vele afwisselingen en spannende momenten is het een verhaal wat gemakkelijk leest. Hoewel het boek moeilijke woorden bevat zoals ‘peinzend’, ‘gniffelde’, ‘perplex‘ en ‘een plotselinge wending‘ vormt dit geen belemmering in het tekstbegrip. Het verhaal is herkenbaar waardoor moeilijke woorden door de context en afbeeldingen begrepen kunnen worden.

Het boek is aantrekkelijk vormgegeven met veel illustraties. Diverse woorden zijn geschreven in het typische Geronimo Stilton-lettertype. In het verhaal zijn informatieve bladzijden toegevoegd over diverse zwemstijlen, uitleg over een zwemestafette en het starten vanaf een startblok. Achterin het boek worden spelletjes voor in het zwembad uitgelegd, is een plattegrond van het Topford college, een plattegrond van Walviseiland en een boekenlijst van boeken die geschreven zijn door Thea Stilton en Genorimo Stilton toegevoegd!

Kinderen die dol zijn op de Thea Stilon en Geronimo Stilton boeken kan ik ook de boeken Een Droombruiloft, Doe de kraan dicht, Geronimo en Blubber! Bliep, bliep! aanbevelen.

Met dank aan uitgeverij Baeckensbooks voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Nooit kopje-onder!

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Nooit kopje-onder! zijn:

 • Melanies geheim. Lees bladzijde 33 ‘Melanie, maar ze…’ t/m bladzijde 34 ‘…geeft toch niks.’ voor.
  Leesvraag: Is er iemand in jouw boek die zich ergens voor schaamt? Of kun je iets bedenken waarvoor het personage in jouw boek zich kan schamen?
 • Zoveel stijlen… zoveel plezier! Lees bladzijde 46 ‘Borstcrawl…’ t/m bladzijde 47 ‘…juist moment plaatsvinden.‘ voor.
  Leesvraag: Wat kun jij leren van jouw boek?
 • Alles onder controle… toch? Lees bladzijde 48 ‘Je kunt al bijna…’ t/m bladzijde 50 ‘…Ik heb al een plan!” voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek personages voor die lijnrecht tegenover elkaar staan?
 • Gloednieuwe badpakken. Lees bladzijde 94 ‘Toen de Thea Sisters…’ t/m bladzijde 95 ‘…zuchtte Melanie.‘ voor.
  Leesvraag: Welke kleding dragen de personages in jouw boek? Is dat ook kleding dat je zelf zou (willen) dragen?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Nooit kopje-onder!

Overige ideeën

 • Woorden die een sfeerimpressie weergeven. Toon bladzijde 94 uit het boek Nooit kopje-onder! op het bord. Om de woorden op deze bladzijde kracht bij te zetten, hebben ze ervoor gekozen om enkele woorden mooi kalligrafisch weer te geven. Kopieer voor elke leerling een bladzijde uit een boek of uit het boek dat ze aan het lezen zijn. Laat de kinderen een aantal woorden uit de bladzijde kiezen die de sfeer van het verhaal weergeven. Kunnen de kinderen deze woorden ook met mooie letters schrijven rekening houdend met de betekenis van het woord?
 • Op de website van De Wakkere muis staan talloze activiteiten om individueel of met een groep te doen. Je vindt er onder andere een leeschallenge voor je klas, alle Thea Stilton en Geronimo Stilton boeken, filmpjes, spelletjes, lees-, knutsel- en schrijfactiviteiten.

Andere delen

Thea Stilton, de zus van Geronimo Stilton, geeft les op het Topford College en schrijft boeken! Op het Topford College raken vijf muizinnen bevriend: Colette, Nicky, Paulina, Pamela en Violet. De vriendinnen zijn onder de indruk van hun lerares en besluiten om hun vriendinnengroep naar haar te vernoemen: Thea Sisters. Thea Stilton heeft vele verhalen over het leven van de Thea Sisters op Topford College geschreven waar Nooit kopje-onder! er een van is! Enkele delen van de serie zijn:

Benieuwd naar andere verhalen geschreven door Thea Stilton en Geronimo Stilton kijk op bladzijde 122 en 123 van het boek Nooit kopje-onder!

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen