Noordpool/Zuidpool (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ‘Minder pakijs betekent dat er voor de walrussen minder rustplekken zijn, en dat ijsberen van ijsschots naar ijsschots grotere afstanden moeten zwemmen om zeehonden te vangen. Eén beer, die gevolgd werd door wetenschappers, zwom negen dagen achter elkaar en legde een afstand af van 687 kilometer. De wetenschappers denken dat die lange, uitputtende reis een direct gevolg was van de klimaatverandering.’
– Noordpool/Zuidpool –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Noordpool/Zuidpool

In dit omdraaiboek lees je alles over de Noordpool en de Zuidpool. Er is aandacht voor de natuur, de verschillende dieren die er leven en de gevolgen van de klimaatverandering. Je leest over de overeenkomsten en de verschillen tussen beide polen en over de mensen die er wonen. Wist je dat er in 1911 een strijd was over wie de Zuidpool als eerst zou bereiken?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het is passend en origineel om het verschil tussen de Noorpool en Zuidpool te laten zien middels een omdraaiboek. Hierdoor is niet alleen door de tekst, maar ook door het fysiek omdraaien, duidelijk dat het echt twee heel verschillende gebieden zijn. Hierbij wordt ook duidelijk welke dieren er op de ene pool wonen en welke op de andere.

Door de korte tekstjes en het uitleggen van moeilijke woorden is de informatie goed te begrijpen voor kinderen vanaf groep 5. Doordat de informatieve teksten zijn geclusterd per onderwerp is dit boek ook goed te gebruiken voor Close Reading. Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Noordpool/Zuidpool is een thematitel voor groep 5/6 voor de kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen.

Met dank aan Uitgeverij Gottmer voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Noordpool/Zuidpool

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Noordpool/Zuidpool zijn:

  • Dit boek is bijzonder. Het heeft eigenlijk geen voor- en achterkant. Je kunt van twee kanten gaan lezen. De link met de Noord- en Zuidpool is erg gaaf. Dat zijn natuurlijk ook twee kanten van de aarde.
    Leesvraag: Wat maakt dat jouw cover goed bij de inhoud past?

Noordpool

  • Qiviut-wol is veel zachter dan de wol van schapen. Mede hierdoor is het heel erg duur. Lees bladzijde 8 en 9 ‘Een plek van uitersten’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat erg duur is?
  • Muskusossen beschermen zichzelf als ze worden aangevallen door een roedel poolvossen. Ze gaan dicht bij elkaar staan, met hun hoorns naar buiten gericht. Lees bladzijde 8 en 9 ‘Een plek van uitersten’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die zichzelf beschermt?
  • Het klapmuts mannetje heeft een heel bijzondere gewoonte. Hij blaast zijn neus op tot een ballon. Hierdoor schrikt hij andere mannetjes af en trekt hij vrouwtjes aan. Lees bladzijde 12 en 13 ‘Arctische zeehonden’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een bijzondere gewoonte?

Zuidpool

  • Over de hele wereld kom je verschillende landschappen tegen. Lees bladzijde 7 en 8 ‘Mysteriemeren en ijsschoorstenen’ voor.
    Leesvraag: Welk landschap past bij jouw boek?
  • Er worden veel gemummificeerde zeehonden gevonden in de droge vallei. Het is een mysterie hoe ze daar terecht zijn gekomen. Lees bladzijde 9 en 10 ‘Een poolwoestijn’ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw boek iets een mysterie?
  • Orka’s werken goed samen om een dwergvinvis te kunnen vangen. Door hem aan alle kanten te belemmeren in zijn vluchtroutes is het gemakkelijk om hem te vangen als hij uitgeput is. Lees bladzijde 17 en 18 ‘Het ultieme poolroofdier’ voor.
    Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek iets waarbij goed wordt samengewerkt?

Overige ideeën

  • Op de Noorpool en Zuidpool leven heel verschillende dieren. Al zijn er ook dieren die op beide polen wonen. Maar een muurkrant over één van de polen en laat zien welke dieren er leven en wat je over deze dieren hebt geleerd tijdens het lezen van dit boek.
  • Door de klimaatverandering smelten het ijs op de poolkappen. Je hebt kunnen lezen wat voor effect dit heeft op het leven op de Noord- en Zuidpool. Bedenk een manier om mensen hier bewust van te maken.

Vergelijkbare artikelen