Operatie kerstboom

[DOOR LINDA] ‘Zachtjes doet Bas zijn slaapkamerraam open. De afstand tussen het raam en de regenpijp is eigenlijk een beetje groot, maar dit heeft hij eerder gedaan. Hij gaat in het raamkozijn zitten en rekt zich uit. Hij bereikt met zijn voet de ring waarmee de regenpijp aan de muur vastzit, houdt zich met zijn ene hand vast aan het kozijn en kan dan met zijn andere hand bij de regenpijp. Dan is het niet moeilijk meer. Even later staat hij beneden.’
– Operatie kerstboom –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Operatie kerstboom

In dit boek staan 15 verhalen die zich afspelen rondom kerst. Ieder verhaal draagt een boodschap uit die past bij de kerstgedachte. De verhalen gaan over iets goed doen voor een ander, over voor andere klaarstaan.

Verschillende schrijvers hebben een verhaal geschreven die past bij deze tijd, waardoor kinderen de situaties zullen herkennen en lekker zelf kunnen lezen.

Recensie

De verhalen in deze bundel zijn door verschillende bekende schrijvers geschreven. Hierdoor verschillen de verhalen niet alleen van inhoud, maar ook van schrijfstijl. Wat wel in ieder verhaal naar voren komt is de kerstgedachte, het klaarstaan voor anderen.

Als kinderen de verhalen lezen of luisteren, zullen zij merken dat je op veel verschillende manieren iets voor een ander kunt betekenen. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel geld te kosten om iets voor een ander te doen. In de klas kan hierover goed het gesprek worden aangegaan. Hopelijk zijn er dan kinderen die geïnspireerd raken ook iets voor een ander te doen.

Kinderen die dol zijn op boeken die passen binnen het thema kerst, vinden De Kerstmisaurus en Het Kerstvarken vast ook erg leuk.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Operatie kerstboom

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Operatie kerstboom zijn:

 • Noortje maakt kerstkaarten voor oude mensen die zich eenzaam voelen, maar Noortje voelt zich ook vaak eenzaam. Lees bladzijde 9 ‘Terwijl Noortje een…’ t/m bladzijde 11 ‘…het theehuis erop.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die zich eenzaam voelt?
 • In de advent kalender zit een briefje met een geheime opdracht, waarop staat: ‘Vervul een grote wens van iemand van wie je houdt’. Lees bladzijde 13 ‘Het was het…’ t/m ‘…mijn moeder krijgen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die een geheime opdracht krijgt?
 • Oma heeft maar één wens, weg uit de bejaardengevangenis. Als ze op pad gaan om een visje te halen, gaat het helemaal mis. Lees bladzijde 17 ‘Oma luisterde niet…’ t/m bladzijde 19 ‘…wie je houdt.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die de wens van een ander in vervulling laat gaan?
 • Tante Molly komt met kerst eten en dat vindt Febe helemaal niet leuk. Tante moppert altijd. Lees bladzijde 58 ‘Febe, kijk eens…’ t/m bladzijde 60 ‘…wél leuk vindt.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die moppert?

Vergelijkbare artikelen