Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes

‘Vergeet niet dat boeken slechts de bewaarplaats van de verhalen vormen, ze zijn niet het verhaal zelf.’
– Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes –

Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf groep 6 om zelf te lezen of aan voor te lezen.

Het verhaal

Pages & Co - Matilda en de verloren sprookjes

Matilda is een boekdwaler. Ze kan door een boek te lezen letterlijk verdwijnen in een boek en daar heerlijk ronddwalen. Dat is volop genieten, behalve in sprookjes. Die zijn gevaarlijk, toch?

Matilda en Oskar gaan op reis naar de vader van Oskar in Parijs. Daar stuitten ze op een groot geheim van Oskars oma… Samen met Oskars oma gaan ze naar een boekwinkel van een goede vriendin. Zij vertelt hele andere verhalen over sprookjes en moedigt Matilda en Oskar aan om samen rond te dwalen in een sprookjesboek. Loopt dat goed af?

Matilda en Oskar worstelen met wie er te vertrouwen is. Zijn sprookjes goed of slecht? Wat zijn die zwarte vlekken die ze tegen kwamen? En lukt het de twee om de slechteriken te verslaan?

Benieuwd naar dit verhaal? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Dat dit een boek is voor boekenliefhebbers hoef ik je vast niet te vertellen. Als boekenliefhebber ben ik namelijk een groot fan. Het is een genot om andere boeken tegen te komen in een boek. In Pages & Co 1 kwam je al verschillende bekende verhalen tegen. In Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes kom je veelal sprookjes door elkaar tegen. Toevallig heb ik de laatste tijd nog twee andere boeken gelezen waarbij je ook sprookjes in een ander boek tegenkomt: De verdwenen magiër en Paniek in sprookjesland.

‘Hoe je een boek leest, bepaal je tenslotte helemaal zelf.’

Verder is Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes een spannend boek. Je reist mee met Matilda en Oskar door verschillende verhalen. Wie is er te vertrouwen? Lukt het de twee om de slechteriken te verslaan?

Met dank aan Veltman Uitgevers voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pages & Co – Matilda en verloren sprookjes

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pages & Co – Matilda en de boekdwalers zijn:

  • Door welk boek wil jij wel eens ronddwalen? Lees bladzijde 18 ‘Sprookjes zijn merkwaardige dingen…‘ t/m bladzijde 22 ‘…we zijn er.” voor.
    Leesvraag: Hoe zou het zijn om door jouw boek te dwalen? Lees een stukje voor en bedenk tijdens het voorlezen jezelf erbij.
  • Wat vind jij van de illustraties uit dit boek? Laat enkele illustraties zien zoals bladzijde 9, 94/96/97, 179, 284 en 328.
    Leesvraag: Welke illustraties kom je tegen in jouw boek? Wat vind je ervan?
  • In deel 1 heeft Matilda haar moeder terug gevonden, maar haar moeder is nog niet zichzelf. Lees bladzijde 10 ‘‘Pap, ik denk eerlijk…‘ t/m bladzijde 11 ‘…ging hij verder.‘ voor.
    Leesvraag: Hoe is de relatie tussen jouw hoofdpersoon en zijn/haar ouders?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Pages & Co – Matilda en de verloren sprookjes.

Overige ideeën

  • ‘Het maakt alleen een soort dagboek of kaart van de boeken waarin je gedwaald hebt.’ Regel een inktkussen en stempel na elk boek dat je gelezen hebt op een soort schatkaart. Dit wordt dan jouw kaart vol met boeken waarin je gedwaald hebt. Lees ter inspiratie bladzijde 61 ‘Boekenmagie…‘ t/m bladzijde 66 ‘…plan van aanpak hebben.”

Vergelijkbare artikelen