Pien Vermeer en de Getekende stad

[DOOR LINDA] ”Luister. Je hebt zelf gezegd dat je een gericht experiment moet uitvoeren om te zien of je een hypothese kunt bewijzen of juist niet. Nou, mijn theorie is dat wat ik met dit potlood teken tot leven komt. Als jij zo slim bent, bewijs jij mijn ongelijk dan maar.’ Ollie keek haar aan. Hij kon zien dat ze het meende. ‘Oké, je hebt er zelf om gevraagd…,’ zei hij zenuwachtig. Hij ging met zijn hand naar de tekening en strekte zijn vingers alsof hij de appel wilde pakken. Hij keek over zijn schouder naar Pien en lachte naar haar. Toen keek hij opnieuw naar de tekening en haalde diep adem.’
– Pien Vermeer en de Getekende stad –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Pien Vermeer en de getekende stad

De vader van Pien is vermist en ze mist hem ontzettend. Hij tekende elke dag lieve briefjes voor haar en maakte mooie kunstwerken. Haar moeder denkt dat hij vertrokken is naar het buitenland, maar Pien gelooft daar helemaal niets van.

Sinds kort zit Pien op een nieuwe school en ze vindt het daar verschrikkelijk. Ze is gekoppeld aan Ollie en daar zit ze eigenlijk helemaal niet op te wachten. Als hij maar niet denkt dat ze vrienden wil worden ofzo.

Pien bewaart de tekeningen van haar vader in een speciale bewaardoos. Als deze op de grond valt ontdekt Pien dat er een vak in verborgen zit. In dit vak zit een magisch potlood. Alles wat Pien met dit potlood tekent komt tot leven. Door een getekende deur komt Pien in een magische wereld terecht. De Getekende stad. Hier ontmoet ze mevrouw M. en gaat ze op onderzoek naar de verdwijning van meneer M. en andere inwoners van de stad. Zal hier ook informatie te vinden zijn over de verdwijning van haar vader?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In het dagelijks leven zit Pien op een school waar ze niet wil zijn, is haar moeder ontzettend druk met haar baan en is haar vader verdwenen. Er is voor Pien dus weinig leuks te beleven. In de Getekende stad heeft Pien een belangrijke taak en gaat ze samen met Ollie en haar kleine zusje proberen en mevrouw M. te helpen en haar man terug te vinden. De rol van Pien in deze twee werelden staan in contrast met elkaar en dat maakt het extra leuk.

Het verhaal spreekt ontzettend tot de verbeelding. Hoe tof is het dat alles wat je tekent ook werkelijkheid wordt! Pien gaat vol overgave het avontuur aan en Ollie wil steeds stoppen om naar school te gaan, maar laat zich toch overhalen. Terwijl hij het toch ook wel heel belangrijk vindt dat hij op tijd op school is. Dit verschil zorgt voor grappige momenten.

Kinderen die dol zijn op verhalen vol mysterie en onverwachte wendingen vinden het wellicht ook leuk om Films die nergens draaien, Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia en Het geheim van het kerkhof te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Billy Bones voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Pien Vermeer en de Getekende stad

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Pien Vermeer en de Getekende stad zijn:

 • Pien krijgt een onredelijke straf als ze geen 500, maar 496 strafregels heeft geschreven. Lees bladzijde 13 ‘Ik mag geen…’ t/m bladzijde 15 ‘…helemaal géén plek.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die straf krijgt?
 • De vader van Pien is verdwenen. Hij heeft een briefje achtergelaten, maar er lijkt niets van te kloppen. Lees bladzijde 29 ‘Het was een…’ t/m bladzijde 32 ‘…maar dan nog...’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een situatie waar niets van lijkt te kloppen?
 • Als de moeder van Pien weg is doet meneer Steen ineens heel gemeen tegen Pien. Lees bladzijde 43 ‘Het geluid van…’ t/m bladzijde 45 ‘…zei ze fluisterend.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die gemeen doet?
 • Pien vindt een bijzonder potlood in een geheim vak in haar bewaardoos. Lees bladzijde 56 ‘Pien liep stampvoetend…’ t/m bladzijde 59 ‘…een potlood.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook een geheim verborgen?
 • De tekening van Pien is afgelopen nacht op mysterieuze wijze verandert. Lees bladzijde 64 ‘Zoals elke morgen…’ t/m bladzijde 66 ‘…even een appel.’ voor.
  Leesvraag: Gebeurt er in jouw boek ook iets onverklaarbaars?

Overige ideeën

 • Alles wat Pien maakt met het magische potlood komt daarna tot leven. Stel je voor dat jij zo’n magisch potlood zou hebben. Wat zou je dan tekenen? Maak hier een tekening van.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen