Prikkels – Bijbels zintuigenboek

[DOOR ALICE]Wees eens heel stil.
Kijk om je heen. Wat zie je allemaal?
Luister goed. Wat hoor je allemaal?
Adem in door je neus. Wat ruik je allemaal?
Slik een keertje. Proef je ook iets?
Wrijf met je handen over elkaar. Wat voel je?
– Prikkels – Bijbels zintuigenboek –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Prikkels - Bijbels zintuigenboek

Je zintuigen zorgen ervoor dat je de wereld om je heen waarneemt. Zonder zintuigen zouden we er niets van meemaken. Je zou niet weten dat er een wereld om je heen is. In dit boek leer je al je zintuigen te gebruiken. Met onze zintuigen kunnen we ook meer ontdekken wie God is, aan de hand van verhalen uit de bijbel. We kunnen God natuurlijk ook waarnemen door naar zijn schepping te kijken.

Maar hoe werkt dat eigenlijk, die zintuigen? In dit boek leer je niet alleen hoe je je zintuigen moet gebruiken, maar ook hoe je zintuigen werken. Bovendien ontdek je weetjes zoals: Wist je dat je oorschelp, net zoals je vingerafdruk uniek is? Er is niemand op de hele wereld met dezelfde vorm oorschelpen. En wist je bijvoorbeeld dat je zonder tong, alsnog zou kunnen proeven?

Alle informatie en weetjes worden ondersteunt door proefjes, zodat je al deze dingen en meer zelf kunt ontdekken.

Recensie

Het mooie van dit boek vind ik, dat je het op een christelijke basisschool, aan veel thema’s kan koppelen of kunt gebruiken als dagopening. Je kunt namelijk het Bijbelverhaal onderbouwen of aansprekender maken met een proefje. De bijbel kan zowel voor kinderen als volwassenen een complex boek zijn. Maar dit Bijbels zintuigenboek maakt dat de kinderen op het puntje van hun stoel zitten. De uitleg is praktisch, simplistisch en tegelijkertijd verrijkend.

Doe de zaklamp aan en kijk een seconde in de lamp. Knipper een paar keer met je ogen. Wat zie je? Uitleg: Als je licht ziet, sturen je oogzenuwen een berichtje naar je hersenen. Hoe feller het licht, hoe sterker het bericht. Daarna zie je op die plekken even iets minder goed. Daardoor zie je voor korte tijd een donkere plek waar je eerst veel licht zag. Je oogzenuwen moeten herstellen voordat ze weer goed hun werk kunnen doen. Te veel licht is niet goed voor je ogen. Zou je recht in de zon kijken, dan word je blind. God is nog groter en stralender dan de zon. Te veel licht voor onze ogen.

Werk je met methode STAAL in groep 7? Dan ken je vast het thema Buitenissig. In Prikkels Bijbels Zintuigenboek, is er aan elk zintuig een superdier gekoppeld. Bij elk zintuig lees je over vijf dieren die hun zintuig op een bijzondere manier gebruiken.

God is een kunstenaar. Hij heeft eindeloos veel verschillende dieren geschapen. Dieren die kunnen kijken, horen ruiken en proeven. Dieren die kunnen voelen. Vaak dien ze dat op net zo’n manier als jij, maar er zijn dieren die hun zintuigen op een bijzondere manier gebruiken. Bijvoorbeeld de kat die in het donker voelt met zijn snorharen, of mieren die een indringer kunnen ruiken. En er zijn dieren die hun zintuigen op de gekste plekken hebben: die horen met hun voorpoten of ruiken met antennes op hun kop.

Bij ditzelfde thema passen ook Knappe kronkels of Het dikke boek van onze bijzondere natuur.

Met dank aan Uitgeverij Ark Media voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Prikkels – Bijbels Zintuigenboek

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Prikkels – Bijbels Zintuigenboek zijn:

 • Wist je dat je Iris reageert op hoe jij je voelt? Lees het hoofdstuk: ‘Hoe werken je ogen (vervolg)’ op bladzijde 16 t/m 17 voor.
  Leesvraag: Bij welk personage worden de pupillen van de hoofdpersoon groter? Waarom denk je dat?
 • Met je oren kun je geluiden opvangen. Lees het hoofdstuk ‘Hoe werken je oren’ op bladzijde 42 t/m 43 voor.
  Leesvraag: Luistert het personage in jouw boek ook wel eens niet, ook al is hij niet doof? Wat is hier het gevolg van?
 • Een geheime taal. Lees het hoofdstuk ‘Hoog en laag, hard en zacht’ op bladzijde 46 t/m 47 voor.
  Leesvraag: Staat er in jouw boek ook een vernuftig weetje? Bijvoorbeeld een geheime code of geheim taal?
 • Het horen van muziek kan je rustig maken of een goed gevoel geven. Lees het hoofdstuk ‘Muziek’ op bladzijde 50 t/m 51 voor.
  Leesvraag: Welke rol speelt muziek in jouw boek? Welke instrumenten komen in jouw boek voor? Wat is de reden daarvan?
 • Geluiden hebben een functie, ze kunnen je bijvoorbeeld waarschuwen voor gevaar. Lees het hoofdstuk ‘Ben je veilig?’ bladzijde 52 t/m 53 voor.
  Leesvraag: Welk geluid speelt in jouw boek een belangrijke rol? Is het een gevaarlijk geluid?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Prikkels – Bijbels zintuigenboek.

Overige ideeën

 • Je stapt in je eigen boek: wat hoor je, wat ruik je, wat zie je, wat voel je?
 • Op elke bladzijde van het boek staat minimaal één klein proefje. Genoeg overige ideeën dus die je met dit boek kunt uitvoeren.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen