Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk KBW23)

Dit had allemaal met elkaar te maken, maar dat wist nog niemand.
– Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk KBW23) –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Ravi en de laatste magie

Ravi woont samen met haar moeder en broertje in een flat. Ze is daar ongelukkig, ze mist hun oude huis. Maar in het oude huis waren hoekjes en steile trappen, waardoor haar moeder, die nu in een rolstoel zit, daar niet meer kon wonen. Als er ook nog eens een ontploffing is in de flat naast hun flat, moeten ze tijdelijk hun huis uit vanwege instortingsgevaar. Ze worden door de gemeente naar een huis gestuurd waar ze opgevangen kunnen worden. De bewoners denken daar echter anders over…

‘Voorzichtig stond ze op uit de rolstoel en belde aan.
Er gebeurde niks.
Ze ging weer zitten. Timo liet Meneer Zork de voortuin zien. Ravi probeerde door de dichte luiken te gluren. Toen hoorde ze voetstappen.
‘We zijn er niet!’ riep iemand. De stem klonk zacht door de deur heen, maar Ravi vermoedde dat het een oude vrouw was.
‘De gemeente heeft u gebeld,’ riep Ravi’s moeder. ‘U heeft twee kamers voor ons.
‘Nee, hoor,’ zei de stem. ‘Dag!’

Als Ravi, haar moeder en haar broertje Timo eindelijk toch naar binnen mogen, lijkt het wel een soort museum. Ravi vindt het maar niks, vooral als ze rare dingen ziet gebeuren.

‘Ravi draaide zich om en rende de gang in, naar de kamer van haar moeder. Tot haar opluchting zat die gewoon samen met Timo op bed een boek te lezen. Ravi keek om zich heen. Wat kon ze gebruiken? Ze schoof een tafel voor de deur. De rolstoel. Een kastje.
Haar moeder keek haar verbaasd aan. ‘Ik had net alles ingericht. Wat doe je nou?’
‘Ons beschermen!’ Ravi klom op de tafel en ging met haar rug tegen de deur aan zitten.’

Kan Ravi haar moeder en broertje beschermen? En waartegen moet ze hen eigenlijk beschermen? Lees het boek zelf en kom erachter!

Benieuwd naar de personages? Lees dit bericht van de schrijfster zelf op Facebook.

Recensie

Ravi en de laatste magie is het Kinderboekenweekgeschenk dat je cadeau krijgt bij aanschaf van ten minste €13,50 tijdens de Kinderboekenweek 2023 met het thema Bij mij thuis. Dit Kinderboekenweekgeschenk hoeft niet aan te sluiten bij het thema, toch sluit Ravi en de laatste magie daar heel goed bij aan. Sanne Rooseboom heeft het thema Bij mij thuis en hoe verhuizen tegen je wil in, het missen van je oude huis en je niet thuis voelen in je nieuwe huis een hele krachtige achtergrondrol gegeven in dit verhaal. Daarnaast kun je als lezer ook gewoon genieten van de grote lijn die juist over de laatste magie van een aantal bejaarde tovenaars gaat.

Het boek leest vlot weg. De opbouw maakt het verhaal erg spannend. Vanaf de eerste bladzijde ben je benieuwd hoe het allemaal met elkaar verbonden is. De titel suggereert al wel dat er magie in het verhaal voorkomt, daar kom je al vrij snel in het verhaal achter en daarna begint een spannend avontuur dat heerlijk filmisch beschreven is.

Mijn lievelingszin:

‘Als dit verhaal een film was, dan zou er nu muziek zijn gestart. Vrolijke muziek vol energie, en dan zouden we in korte, snelle scènes zien hoe de tovenaars, Ravi, Timo en hun moeder zich aan het voorbereiden waren op hun inbraak bij de Nachtheersers.’

Ik kan dit boek aanraden aan alle kinderen in groep 6, 7 en 8 om zelf te lezen. En uiteraard aan alle leerkrachten van de bovenbouw of die zelf hun boekenkennis willen verbreden. Het is voor de lezers ook heel fijn om te weten dat er nog zoveel meer te lezen is van Sanne Rooseboom, zoals Het ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis en Mot en de metaalvissers.

Met dank aan de CPNB voor het toesturen van dit recensie-exemplaar.

Tijdens de Kinderboekenweek 2023 Bij mij thuis krijg je dit boek cadeau bij besteding van ten minste €13,50 aan Nederlandstalige kinderboeken.

Ideeën mini leeslessen Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk KBW23)

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ravi en de laatste magie (Kinderboekenweekgeschenk KBW23) zijn:

 • Laat de cover zien. Lees de titel voor. En vraag wie dit boek nu wil lezen (tel de vingers). Lees daarna de achterkant voor. Vraag wie dit boek nu wil lezen (tel de vingers en ontdek dat het er een aantal meer zijn geworden). Lees nu ook de eerste bladzijde voor. Vraag wie dit boek nu wil lezen. Tel de vingers een laatste keer en schrijf al deze namen op een post-it. Plak de post-it voor in het boek, geef het boek aan het eerste kind en start de leesles.
  Leesvraag: Promoot jou boek door de voorkant en achterkant te laten zien en voor te lezen, wie wil dit boek na jou lezen? Plak in elk boek dat gepromoot wordt een post-it met namen.
 • Bekijk samen de illustraties van Sophie Pluim. De gekleurde illustraties op de voorkant, achterkant en het schutblad. En de zwartwit illustraties door het hele boek heen. Bespreek met de klas wat ze van deze illustraties vinden.
  Leesvraag: Bekijk de illustraties in je eigen boek nauwkeurig. Wat in de stijl spreekt je aan en wat niet?
 • Als je de eerste bladzijde leest, dan ontdek je dat het allemaal verbonden is. Lees bladzijde 5 voor. Als je de laatste bladzijde leest, dan zie je dat het nog steeds allemaal verbonden is. Lees bladzijde 95 voor (ja, dit kan zonder spoilers weg te geven). Allerlei acties in het boek zijn dus met elkaar verbonden. Hoe? Daarvoor moet je het boek zelf lezen.
  Leesvraag: Welke acties in jouw boek zijn met elkaar verbonden? Hoe hebben gebeurtenissen invloed op andere zaken uit het boek?
 • Vergelijk de tekst met de illustraties. Lees bladzijde 62 ‘Zaterdagnacht om halftwee…‘ t/m ‘…de Donderwolf 500.‘ voor.
  Leesvraag: Staan er illustraties in je boek? Zo ja, hoe komen die overeen met de tekst? Zo nee, bij welk stukje tekst zou jij zo een illustratie kunnen maken omdat het zo beeldend geschreven is?

DOWNLOAD de Mini leesles leskaart Ravi en de laatste magie

Overig lesidee:

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen