Rekenmysteries 1 – De Noorse schat

[DOOR LINDA] ‘Hier zie je welke hoofdstukken op welke bladzijdes te vinden zijn (net als in een gewoon boek), maar je merkt al snel genoeg als je begint met lezen: alle hoofdstukken staan door elkaar! Los je een raadsel goed op aan het eind van een hoofdstuk? Dan vind je de juiste volgorde vanzelf. Kruis aan welke hoofdstukken je hebt gelezen en of het hoofdstuk bij het goede of foute antwoord hoort.’
– Rekenmysteries 1 – De Noorse schat –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover De Noorse schat

Rekenmeester Olof zit samen met zijn assistent Astra de winst van de plundertocht te tellen en te berekenen. Nadat ze kapitein Krieg zijn aandeel hebben gegeven horen ze een hoop kabaal op het dorpsplein. Olof gaat kijken en treft daar kapitein Krieg met een houten kist. Hij probeert op alle mogelijke manieren de kist open te trappen of te slaan, maar dat lukt niet. Als Olof de kist eens goed bekijkt ontdekt hij hoe de kist open moet.

Uit de kist komt een schatkaart. Kapitein Krieg wil op zoek naar de schat, maar hij wil dat Olof en Astra meegaan, zodat zij kunnen helpen om de raadsels uit te rekenen. Zal het ze lukken om alle raadsels op te lossen en de schat te vinden?

Recensie

Bij het bekijken van de inhoudsopgave werd ik meteen enthousiast. De verhalen in dit boek staan helemaal niet op de volgorde waarin je ze moet lezen! Aan het eind van ieder hoofdstuk staat een raadsel. Als je dit raadsel juist oplost lees je waar je verder moet lezen. Erg leuk bedacht.

De uitlegvideo’s die bij ieder raadsel te bekijken zijn, zijn gemaakt door Erik van Haren. Hij weet als wiskundedocent online echt te zorgen voor enthousiasme voor het vak wiskunde. In de video’s wordt het antwoord van het raadsel gegeven, dus het is niet slim deze video’s te bekijken voordat je het verhaal hebt gelezen en zelf hebt gepuzzeld. Je kunt de filmpjes wel gebruiken voor een stukje uitleg. Als je hem stopt op het moment dat Erik het zegt kun je nog wel zelf de puzzel oplossen.

Los je het raadsel niet goed op en kies je het verkeerde antwoord, dan kom je bij een stukje tekst waar onderaan wordt uitgelegd dat je het niet goed hebt opgelost en hoe je wel tot de goede oplossing kon komen. Tussen het lezen en de raadsels door kun je ook verschillen de kleurplaten kleuren en bijvoorbeeld een schatkaart tekenen.

Er komen nog twee boeken aan, oplopend in moeilijkheid: Midden in de Wildernis en Race door Europa. Ik kan niet vinden wanneer deze zullen verschijnen, maar ik kan in ieder geval haast niet wachten!

Met dank aan Uitgeverij Koninklijke van Gorcum voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Rekenmysteries 1 – De Noorse schat

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Rekenmysteries 1 – De Noorse schat zijn:

 • Kapitein Krieg is een beetje lomp en gooit tot twee keer toe een stapel runestokken op de grond. Lees bladzijde 4 ‘Olof fronst zijn…’ t/m bladzijde 7 ‘…kijkt hij om.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets lomps doet?
 • Astra wil graag mee op het schip dat op zoek gaat naar de schat. Het mag niet, totdat ze een slimme actie uitvoert. Lees bladzijde 40 ‘Kletterdekletter, Astra schopt…’ t/m bladzijde 44 ‘…Astra het kon.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets slims doet om zijn zin te krijgen?
 • De Vikingen komen een heleboel vallen tegen. Ze denken dat het spookt. Maar is dat wel echt zo? Lees bladzijde 50 ‘Wat een wonderlijk…’ t/m bladzijde 53 ‘…die steen op!’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die in een val loopt?
 • Bij het zien van het grote, donkere gat twijfelt Olof of ze de juiste oplossing hebben bij het raadsel. Wat nou als ze het verkeerd hebben gedaan? Krieg neemt het risico en springt. Lees bladzijde 32 ‘Olof duwt op…’ t/m bladzijde 35 ‘…rekenmeester en assistent!‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iemand die een risico neemt?
 • Als ze de schat hebben gevonden blijkt het heel iets anders te zijn dan ze hadden verwacht. Lees bladzijde 76 ‘Trillend zet Astra…’ t/m bladzijde 78 ‘…voor te lezen.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek ook iets dat anders loopt dan verwacht?

Overige ideeën

 • Kapitein Krieg praat over een raadsel dat hij van Astra heeft gekregen. Lees bladzijde 62 ‘Kapitein Krieg hangt…’ t/m bladzijde 63 ‘…is het eiland!’ voor. Kun jij het raadsel van Astra oplossen? Bedenk zelf ook één of meerdere raadsels met een getallenreeks.
 • De Vikingen worden verrast door de ene val na de andere. Lees bladzijde 50 ‘Wat een wonderlijk…’ t/m bladzijde 53 ‘…die steen op!’ voor. Welke vallen staan er in het verhaal beschreven en hoe werken ze? Ontwerp nu zelf een val die op een gelijksoortige manier werkt.
 • Astra en Olos krijgen een logisch raadsel voor hun kiezen. Lees bladzijde 28 ‘Rond de tafel…’ t/m bladzijde 29 ‘…een raadsel oplossen.’ voor. In het stukje tekst staat dat de ene stelling waar is en de andere niet. Als dit zo is kan er nog maar één deur de juiste zijn. Weet je het al? Maak zelf ook een raadsel zoals deze, waarbij je werkt met twee stellingen en een bijbehorende tekst.

Andere delen

 • Midden in de Wildernis (nog niet verschenen)
 • Race door Europa (nog niet verschenen)

Vergelijkbare artikelen