Ridder Roa en de gevaarlijke draak

[DOOR MAAIKE]‘Prinses Roa gaat trouwen. En alle ridders van het land zijn hiervoor uitgenodigd. Voor veel prinsessen is dit de dag van hun leven. Ze mogen een ridder uitkiezen! Ze hebben posters van ridders op hun kamer hangen en weten precies wie ze gaan kiezen. Roa weet dat niet. Eigenlijk wil ze ook geen ridder uitkiezen. Veel liever wil ze zélf een ridder zijn!
– Ridder Roa en de gevaarlijke draak –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5 .

Het verhaal

Cover Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Samen met haar vader en moeder woont prinses Roa in een kasteel. Prinses Roa is alleen geen ‘standaard’ prinses. Ze houdt niet van mooie jurken, heeft geen posters van knappe ridders boven haar bed en van make-up moet ze niets weten. Nee, prinses Roa houdt van voetbal en het beleven van avonturen!

Dan breekt het moment aan dat Roa moet trouwen met één van de ridders uit het land, maar dat wordt lastig want alle ridders zijn ‘op’. De ridders zijn bij een reddingsactie van een andere prinses allemaal verslagen door een gevaarlijke draak. Kan Roa nu nog wel trouwen? En hoe loopt het af met de andere prinses en de gevaarlijke draak? Kan Roa daar wellicht iets in betekenen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Waar Pim Lammers in Ik denk dat ik ontvoerd ben komt met gedichten over de hedendaagse familiesamenstellingen in de maatschappij, schrijft hij nu een serie met moderne sprookjes. In deze sprookjes worden de standaard rolpatronen aangepast. Want waarom kan een prinses niet verliefd worden op een andere prinses? Waarom zou een prinses niet stiekem veel liever een ridder willen zijn? En waarom zou een ridder niet van bloemschikken kunnen houden?

Op een grappige en originele manier haalt de schrijver de standaard regels van een sprookje overhoop, maar zorgt er nog wel voor dat bepaalde kenmerken van het sprookje overeind blijven, maar dan nét even anders! Ridder Roa en de gevaarlijke draak is een heerlijk boek om voor te lezen en over in gesprek te gaan. Wat mij betreft een aanwinst voor elke schoolbibliotheek.

Met dank aan Uitgeverij Zwijsen voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ridder Roa en de gevaarlijke draak

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ridder Roa en de gevaarlijke draak zijn:

 • Prinses Roa moet van haar moeder een jurk aan, maar dit wilt Roa absoluut niet! Lees bladzijde 9 ‘Moet dit echt…’ t/m bladzijde 11 ‘…je kunt voetballen.’ voor.
  Leesvraag: Waar heeft jouw hoofdpersoon een enorme hekel aan?
  Leesvraag: Wat voor soort kleding vind jij bij jouw hoofdpersoon passen?
 • De prinses gaat op avontuur; ze wilt een andere prinses, die in nood is, redden. Lees bladzijde 23 ‘De poortwachter zit…’ t/m bladzijde 25 ‘…ridderfeest voor haar.’ voor.
  Leesvraag: Beleeft jouw hoofdpersoon een avontuur? Kun je hier kort iets over vertellen?
 • Lees bladzijde 31 ‘ Zigzaggend loopt ze…’ t/m bladzijde 35 ‘…komt door jou.’ voor. Zorg ervoor dat je tussendoor stopt met lezen op bladzijde 32 bij de zin: ‘En een zwarte kat!’ Stel na deze zin direct de eerste leesvraag.
  Leesvraag: Bij wie komt Roa aan? Je zult zien dat heel veel kinderen als antwoord ‘een heks’ zullen geven. Dit is ook een vrij logische keuze aangezien de opbouw en de hints in het verhaal. Laat het antwoord in het midden en lees het stuk rustig af. De kinderen zullen erachter komen dat Roa niet aankomt bij een heks, maar bij een tovenaar. Vertel de kinderen dat de schrijver hier gebruik maakt van een plottwist: er gebeurt iets wat je als lezer totaal niet verwacht. Dit maakt dat de lezer wordt verrast door wil blijven lezen.
  Leesvraag: Ben je in jouw boek een plottwist tegengekomen?

DOWNLOAD hier de Ridder Roa en de gevaarlijke draak.

Overig idee

 • Bespreek met de kinderen een standaard sprookje, bijvoorbeeld Roodkapje. Neem stap voor de gebeurtenissen in het sprookje door. Laat de kinderen het sprookje vervolgens moderniseren en uiteindelijk aan elkaar voor te lezen.

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen