[DOOR RIGOBERTA] ‘Rosie dacht dat ze nooit vrienden zou hebben, in dat grote gebouw aan de andere kant van de stad. En kijk. Nu kent ze mevrouw Hemelrijk al. Ze zal zeker nog eens bij haar op bezoek gaan om door de verrekijker naar de stad te kijken. En ook gewoon om een praatje te maken. Precies zoals ze beloofd heeft. En ze heeft een fantastische vriend gevonden. Hij heet Moussa.’
– Rosie en Moussa voor altijd –
Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.
Het verhaal
Rosie gaat verhuizen. Ze woont nu samen met haar moeder in een grote flat in de grote stad. Daar vindt ze al snel vriendschap in haar bovenbuurjongen Moussa. Samen beleven ze allerlei avonturen, want samen staan ze sterk. Zelfs wanneer het leven niet altijd loopt zoals ze verwacht hadden.
Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.
Recensie
Rosie en Moussa is een bijzondere samenwerking tussen schrijver Michael De Cock en stripauteru Judith Vanistendael. Het boek werd verfilm en won daarmee een Ensor voor de beste Vlaamse jeugdfilm en de kinderjuryprijs van het Filmfestival van Montréal. Bekijk hieronder de trailer:
Ik ben echt fan geworden van dit boek. Het verhaal speelt zich af in de stad Brussel, maar de gebeurtenissen worden zo omschreven dat iedere stadskind zich hierin zal herkennen. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom het boek in het Duits, Japans, Turks, Frans, Sloveens, Italiaans, Lets en Arabisch werd vertaald. De problemen waar Rosie en Moussa mee te maken krijgen zijn helaas werkelijkheid (status aanvragen in een ander land en een ouder in de gevangenis) voor sommige gezinnen maar worden in dit boek heel respectvol en liefdevol beschreven. Een boek met mooie thema’s om over te praten met kinderen, of je nu in een grote stad of klein dorpje woont.
Rosie en Moussa voor altijd is thematitel voor de Kinderboekenweek 2024, met als thema lekker eigenwijs.
Met dank aan Uitgeverij Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.
Ideeën mini leeslessen Rosie en Moussa voor altijd
Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Rosie en Moussa voor altijd zijn:
- In het begin van het boek ontmoeten Rosie en Moussa elkaar voor het eerst. Lees bladzijde 12 ‘Dag, zegt Moussa… tot bladzijde 13 ‘.. mompelt hij.‘ voor.
Leesvraag: Komt er in jouw boek een ontmoeting voor? Wie ontmoeten elkaar en waarom is dat belangrijk voor het verhaal? Zo nee, kun je dan bedenken hoe de ontmoeting tussen twee of meer belangrijke hoofdpersonen in jouw boek is gegaan? - Rosie en Moussa kennen elkaar pas net, maar komen nu al in de problemen. Lees bladzijde 33 ‘Vanuit het trappenhuis…’ t/m bladzijde 36 ‘…niet zullen vergeten.’ voor.
Leesvraag: In dit boek doen Rosie en Moussa iets wat eigenlijk niet mag. Wordt er in jouw boek een regel verbroken? - Dit boek is geïllustreerd door een striptekenaar. Bepaalde scènes zijn alleen getekend. Lees bladzijde 106 ‘Ooit was er…’ tot ‘…gaan houden.’ voor. Bekijk ook bladzijde 106 tot bladzijde 109.
Leesvraag: In deze illustraties wordt uitgelegd hoe de ouders van Rosie elkaar hebben ontmoet. Staan er in jouw boek illustraties? Zijn dit illustraties ter versiering of vertellen ze meer over het verhaal? Heb je genoeg aan de illustraties om het verhaal te begrijpen? Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal achter de ontmoeting van de ouders van Rosie, lees dan de uitleg op bladzijde 139. - Veel gebeurtenissen in dit boek spelen zich af in de flat van Rosie en Moussa. Lees bladzijde 214 ‘Weet je het…’ tot bladzijde 216 ‘…Dat weet ze zeker.’ voor.
Leesvraag: Rosie en Moussa wonen in een flatgebouw. In wat voor soort gebouw wonen jouw hoofdpersonages? Speelt het gebouw een belangrijke rol in het verhaal? - De familie van Moussa is Moslim. Zij bidden samen in het appartement van Moussa. Lees bladzijde 222 ‘Na het eten…’ tot bladzijde 223 ‘… je ogen kunt zien’. voor.
Leesvraag: In dit boek lezen we hoe Moussa en zijn familie het geloof Islam praktiseren. Komt er een geloof voor in jouw boek? Zijn er bepaalde gebruiken die worden uitgelegd in het verhaal?
DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Rosie en Moussa voor altijd.