Rover en broertje 5 – De grote roofwedstrijd

[DOOR SANDRA]Dan doen jullie ook mee aan de grote roofwedstrijd’. Broertje schrikt en roept: ‘Nee!’ Maar Rover knikt en zegt ‘Ja!”
– Rover en broertje 5 – De grote roofwedstrijd –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Rover en Broertje 5

De ouders van Rover en Broertje zitten in de gevangenis omdat ze geroofd hebben. Ze moeten daar nog bijna één jaar blijven of ze moeten heel veel geld betalen en mogen dan eerder naar huis. Rover hoort, tijdens een bezoek aan zijn ouders in de gevangenis, over een grote roofwedstrijd. De winnaars van die wedstrijd winnen heel veel geld, met dat geld kunnen ze hun ouders bevrijden uit de gevangenis. Rover wil meedoen aan de grote roofwedstrijd en neemt zijn broertje ermee naartoe.

In een hotel verzamelen verschillende groepen rovers: de Opper-rovers, de Boefjes, de Schurken, Gap en Graai en nog veel meer. De regels worden uitgelegd en dan start de wedstrijd. Rover en Broertje zijn samen met de Schurken als eerste aan de beurt.

Rover springt een paar keer op en neer. Hij haalt diep adem en fluistert: ‘Roven, stelen, jatten, pikken!’ En dan denkt hij: Klaar voor de start… Af!’

Rover en Broertje nemen het tijdens de grote roofwedstrijd op tegen ervaren rovers. Ze moeten goede plannen bedenken en beleven spannende avonturen. Denk je dat het Rover en Broertje gaat lukken om de grote roofwedstrijd te winnen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Rover en Broertje 5 – De grote roofwedstrijd is het laatste deel van de serie boeken. Deze boeken zijn geschreven op het niveau M4 en E4, wat in twee kleuren is weergegeven in het boek. Dit boek kan ingezet worden tijdens het duo-lezen voor kinderen met een verschillend leesniveau. Het kan ook prima door één kind gelezen worden. Een leuke toevoeging zijn de open vragen aan het einde van ieder hoofdstuk.

Het verhaal over Rover en Broertje is een spannend avontuur, wat de kinderen aan het denken zet over goed en slecht. Ik merk dat de kinderen zich goed in de hoofdpersonen kunnen verplaatsen, maar tegelijkertijd ook beseffen dat het niet goed is wat ze doen. De vragen aan het einde van ieder hoofdstuk zorgen voor fijne gespreksstof. Het eerste deel van de serie heb ik in mijn groep voorgelezen, daarna werden al snel alle andere delen uitgeleend in de schoolbibliotheek. De kinderen lezen de verhalen van Rover en Broertje graag!

Kinderen die dol zijn op de verhalen van Rover en Broertje kan ik Rover en Broertje 1 – Uit roven en de andere delen van de serie aanraden. Andere spannende avonturen voor kinderen vanaf groep 4 zijn: Stoere Steffie bij de dino’s en Ninja Patrol – Pak me dan, als je kan.

Met dank aan Delubas voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Rover en Broertje 5 – De grote roofwedstrijd

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Rover en Broertje 5 – De grote roofwedstrijd zijn:

 • Een bedrag met veel nullen. Lees bladzijde 8 ‘Rover en Broertje… t/m bladzijde 9 ‘…zijn veel nullen!‘ voor. In dit stukje van het verhaal wordt gesproken over getallen: ‘een jaar’ en ‘veel nullen’. Kun jij een bedrag bedenken met veel nullen?
  Leesvraag: Komen er in jouw verhaal getallen voor?
 • To en Jo. Lees bladzijde 14 ‘Vanaf de overkant…’ t/m bladzijde 16 ‘…twee vrouwen na.’ voor.
  Leesvraag: Ontmoet de hoofdpersoon in jouw verhaal andere personages? Kun je een stukje van een ontmoeting voorlezen?
 • Heel veel rovers bij elkaar. Lees bladzijde 21 ‘Rover en Broertje…’ t/m bladzijde 21 ‘…mee,’ zegt Rover.’ voor.
  Leesvraag: Vindt het personage in jouw boek iets spannend? Of vind jij het spannend wat jouw hoofdpersoon doet?
 • De Gluiperds spelen vals. Lees bladzijde 34 ‘Op de derde…’ t/m bladzijde 35 ‘…het extra goed.’ voor. Rover en Broertje hebben het doel om hun ouders te bevrijden door de grote roofwedstrijd te winnen. Bespreek wat jullie ervan vinden dat Rover en Broertje roven om hun ouders uit de gevangenis te bevrijden.
  Leesvraag: Heeft jouw personage een doel?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Rover en Broertje 5 – De grote roofwedstrijd.

Overige ideeën

 • Kun jij een affiche maken om de grote roofwedstrijd met de beloning aan te kondigen?
 • Rover en Broertje gaan hun ouders bevrijden uit de gevangenis. Maak het verhaal verder af. Wat denk je dat het gezin nu samen gaat doen?
 • Maak een gezocht-poster. In het boek, Rover en Broertje 5 – De grote roofwedstrijd, komen verschillende rovers voor. Waarschijnlijk worden zij door de politie gezocht. Kun jij een gezocht-poster maken voor een van de rovers in het boek? Wie wordt er gezocht en waarom? Wat zijn de uiterlijke kenmerken? Wordt er een beloning uitgeloofd voor de persoon met de gouden tip?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen