Sam schiet – Het grote geheim (AVI-M4)

[DOOR ALICE] ‘Waar blijft het andere DOS nu? Straks gaat de wedstrijd niet door.’ Sam denkt dat Pim een grap uithaalt. ‘We spelen tegen niemand,’ zegt hij tegen Pim. ‘Flauw hoor, ik had zo’n zin in een wedstrijd.’ Sam wil het veld aflopen. Opeens gaat de deur van een kleedkamer open. Sams mond valt open.
– Sam schiet – Het grote geheim –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 4.

Het verhaal

Cover Sam schiet - Het grote geheim

Sam en Noor zijn tweeling en voetballen bij DOS. Als Noor en Sam het voetbal schema voor aanstaande zaterdag zien, begrijpen ze er niks van. De hele jeugd van DOS moet spelen, maar het team van Sam moet ook tegen DOS. Zou het dan een nieuwe voetbalploeg zijn? Hun trainer Pim verklapt niks. Het is een groot geheim zegt hij. Dus moeten ze goed oefenen. Ze oefenen in het samen spelen. ‘Samen, samen, samen,’ zegt trainer Pim. zouden ze zo de wedstrijd kunnen winnen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Sam schiet is een leuke voetbalserie voor de beginnende lezers. Het zijn avontuurlijke en grappige verhalen waarin de jonge voetballer zich kan herkennen. In Sam schiet – Het grote geheim wordt duidelijk uitgelegd dat samen spelen belangrijk is.

 ‘Samen zijn we sterker.’ ‘Prent het goed in je hoofd.’ zegt Pim. ‘Samen, samen, samen.’

Op deze leeftijd rennen veel kinderen nog vanaf de aftrap met de bal zelf naar het doel. In het boek wordt op een leuke manier uitgelegd hoe je met je team samen speelt met op zijn tijd een passend grapje erbij.

‘De bal gaat buiten het veld. Met een knal komt die tegen een raam. Het raam van de kantine rammelt. Roel schrikt, maar het raam gaat niet stuk. Pim gaat naar Roel. ‘Ben je soms een beetje doof?’ ‘Nee hoor,’ zegt Roel. ‘Hoezo dan?’ ‘Omdat ik ‘’samen, samen, samen’’ zei. Niet ‘’ramen, ramen, ramen’’.’

Kinderen die dol zijn op voetbal vinden misschien ook Spionnen op het voetbalveld, Voetbalverhalen en Doeltrappers 2 – Zeven keer in eigen doel leuk. Om verder te lezen op het niveau van M4 kun je De drie ??? De jacht op de dief of Blaffen om donuts lezen.

Met dank aan Kluitman voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Sam schiet – Het grote geheim

Om kinderen te enthousiasmeren om het ‘Het grote geheim’ te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Sam schiet – Het grote geheim zijn:

 • Sam heeft een zus Noor. Het is zijn tweelingzus Lees bladzijde 8 ‘Naar het park’ voor.
  Leesvraag: Hoe ziet het gezin van de hoofdpersoon uit jouw boek eruit?
 • Sams vader vindt zichzelf een echte ster. Hij speelde vroeger bij DOS 1. Lees ‘Opschepper’ op bladzijde 10 voor.
  Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook opgeschept? Waarover?
 • Sam zijn vader knalt met zijn hoofd tegen de doelpaal. Sam maakt er een woordgrapje van: ‘Dan sta je mooi voor paal.’ Lees ‘Wat een pech’ op bladzijde 10 voor.
  Leesvraag: Wordt in jouw boek ook een woordgrapje gemaakt?
 • De trainer van Sam heeft een geheim, maar hij wil het niet verklappen. Wat zou het geheim zijn? Lees ‘Een groot geheim‘ op bladzijde 27 voor.
  Leesvraag: Welk geheim speelt zich in jouw boek af?
 • De ouders noemen hun team DOS. Dit betekent de ouders samen. Maar de moeder van Sam vindt dat ze beter anders kunnen heten. Lees ‘De ouders alleen‘ op bladzijde 38 voor.
  Leesvraag: Welke bedachte naam komt in jouw boek voor?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Sam schiet – Het grote geheim.

Overig idee

 • Op bladzijde 6 en 7 worden de personages uit het boek voorgesteld. Maak een voorstelrondje bij je eigen boek. Welke eigenschappen passen bij de personages?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen