Samen plastic de baas

[DOOR LINDA] ‘Alles wat je doet, of het nu goed of slecht is, heeft gevolgen voor de wereld om je heen. Plastic bestrijden is een geweldige manier om de wereld een beetje mooier te maken. Door elke dag 2 minuten iets heel eenvoudigs te doen, bijvoorbeeld plastic zwerfafval oprapen, word je een superheld. Met alle kleine dingen die je tegen plastic doet, help je de zee. En dan ben je ook een voorbeeld voor andere mensen. Politici en grote bedrijven zeggen vaak dat ze het belangrijk vinden om plastic aan te pakken. Maar ik merk vooral dat het eeuwen duurt voordat ze in actie komen, als ze al iets doen. Waar wacht je nog op?’
– Samen plastic de baas –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Samen plastic de baas

In Samen plastic de baas lees je alles wat je moet weten over plastic en kun je in 50 verschillende missies helpen om de aarde groen te houden. Welke missie ga jij als eerst volbrengen?

Recensie

Doordat er naast de missies ook informatie wordt gegeven over plastic afval en het voorkomen daarvan, worden kinderen zich veel bewuster van het afval dat zij produceren en hoe ze hier het best mee om kunnen gaan. Op deze manier helpt het boek hopelijk van twee kanten om het plastic in en om de zeeën te verminderen. Aan de ene kant worden de kinderen zich bewuster en zal er minder wegwerpplastic gebruikt worden en minder zwerfafval ontstaan. Aan de andere kant wordt het bestaande zwerfafval opgeruimd in de verschillende missies.

Samen plastic de baas is geen thematitel voor de Kinderboekenweek 2022, maar sluit wel goed aan bij het thema Gi-ga-groen. Met de 50 missies in dit boek kun je zeeën en oceanen redden en zorgen dat er minder plastic in het water terechtkomt.

Met dank aan Uitgeverij De Fontein voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Samen plastic de baas

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Samen plastic de baas zijn:

 • De voorspelling is dat er in 2050 meer gewicht aan plastic in de zee zit dan dat er vis is. Lees bladzijde 10 en 11 ‘Waarom we voor de zee plastic moeten bestrijden’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek voorspellingen voor?
 • Doordat de kleinere vissen gegeten worden door grotere vissen kunnen giftige stoffen die één vis eet zich gemakkelijk verspreiden naar andere vissen. Lees bladzijde 12 ‘Waarom we voor de dieren plastic moeten bestrijden’ voor.
  Leesvraag: Zijn er in jouw boek gevaarlijke of giftige stoffen?
 • Martin riep de hashtag #2minutenbeachclean in het leven en dat zorgt ervoor dat nu overal ter wereld mensen zwerfafval oprapen en daar ook een foto van maken met die hashtag. Lees bladzijde 14 en 15 ‘Martin en zijn #2minutenmissie’ voor.
  Leesvraag: Komen er in jouw boek hashtags voor? Welke hashtag zou jouw hoofdpersoon goed kunnen gebruiken voor hulp van andere mensen?
 • Er zijn een heleboel verschillende soorten plastic en lang niet al het plastic is slecht. Er is ook veel goed plastic. Lees bladzijde 22 en 23 ‘Iets leren over slecht plastic’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek plastic voor? Is dat goed of slecht plastic?
 • Overal om je heen kom je zwerfafval tegen. Lees bladzijde 34 en 35 ‘Weg met al dat plastic in het park’ voor.
  Leesvraag: Komt er in jouw boek zwerfafval voor?

Overige ideeën

 • Om de kinderen meer bewust te maken van de soorten plastic en de goede en slechte kanten ervan kun je bladzijde 22 t/m 25 lezen en de missies uitvoeren die daar genoemd staan.
 • Samen met je klas kun je een missie uitkiezen. Eerst lees de informatie bij dat onderdeel. Daarna kunnen jullie aan de slag. Klaar? Misschien kun je nog wel een andere missie doen!

Andere delen

Winactie Samen plastic de baas

Wat kun je winnen?

Cover Samen plastic de baas

Je kunt een exemplaar van Samen plastic de baas van Uitgeverij de Fontein winnen.

Wat moet je doen?

Deel de post op Instagram over dit boek in een story en tag @kinderboekenjuf en @columbuskinderboeken. Via de chat reageer ik op je story waarin ik benoem dat je deelname geregistreerd staat. Heb je een privéaccount? Stuur dan een screenshot.
Niet verplicht, maar wel heel fijn: laat een reactie onder dit bericht achter dat je mee doet. Het gaat soms fout met taggen en op die manier is er een extra check.

Meedoen kan t/m zondag 21 augustus 2022.

Voorwaarde voor deelname aan de winactie

Voorwaarde voor deelname aan de winactie is dat de winnaar na ontvangst van het boek een foto van het boek per e-mail naar Kinderboekenjuf.nl stuurt welke door Kinderboekenjuf.nl gedeeld mag worden op de website en social media. Bij het achterlaten van een reactie accepteer je deze voorwaarde.

Hoe wordt de winnaar bekend gemaakt?

De winnaar wordt in de week van 22 augustus 2022 bekend gemaakt in dit bericht op de website en op de Instagrampagina van Kinderboekenjuf.nl. Volg Kinderboekenjuf op Instagram om op de hoogte te blijven van deze winactie en meer te lezen over de mini leeslessen van Kinderboekenjuf.nl.

Wie mogen er mee doen?

Iedereen mag met deze actie mee doen. Het boek wordt echter alleen naar Nederlandse adressen verzonden. Doe je mee vanuit België, neem dan voorafgaand aan je deelname contact op over de verzendkosten die je zelf voor jouw rekening neemt.

Overige

 • Deze promotie is op geen enkele manier verbonden met Facebook/Instagram en is op geen enkele wijze gesponsord, ondersteund of georganiseerd door Facebook/Instagram. De informatie die je verstrekt door mee te doen aan de actie verstrek je dan ook niet aan Facebook/Instagram maar aan Kinderboekenjuf.nl.
 • De verstrekte gegevens worden niet voor doeleinden, anders dan deze winactie gebruikt.
 • De verstrekte gegevens worden niet worden verstrekt aan derden.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen