Silas en de wolf (thematitel KBW22)

[DOOR LINDA] ”Ik zie, ik zie wat jij niet ziet,’ zei Johanna. Silas schrok op uit zijn gedachten. ‘U bent blind, hoor.’ Johanna ging naast hem op de natte tuinbank zitten en zette haar stuk tussen haar knieën. Wind stak op. Loodgrijze wolken, zwaar van regen, dreven over het dal en boven hun hoofd. Al een paar dagen ging Silas met mama mee naar haar werk en was het hem gelukt om uit de buurt te blijven van de oude vrouw met die ogen die hem niet zien konden. Tot vandaag. Tot nu.’
– Silas en de wolf –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Silas en de wolf

Na het overlijden van zijn vader, verhuist Silas met zijn moeder terug naar het Zuiden. Hier komt zijn moeder vandaan. Ze vinden een huisje boven de bakker en zijn moeder gaat werken in een verzorgingstehuis. Als Silas met haar mee gaat mag hij niet in het huis komen. Gelukkig is hij wel welkom in de kas en in de keuken.

Silas maakt kennis met Johanna, een blinde en oude vrouw. In het begin vindt hij haar een beetje eng en probeert hij haar te ontlopen. Totdat ze hem uitnodigt in haar torenkamer om samen een stukje te lezen over de wolf. Er gaan verhalen over een wolf die gezien zou zijn in het bos. Zal Silas de wolf kunnen vinden?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Silas verhuist en komt in een nieuwe omgeving terecht, met nieuwe mensen en een nieuwe school. Dit is best even wennen. Kinderen die al eens een verhuizing hebben meegemaakt zullen dit ongetwijfeld herkennen.

Johanna zegt dat Silas een niemand mag vertellen dat hij de wolf heeft gezien. Veel van de mannen zijn jagers en ze willen niet dat die achter de wolf aangaan. Silas vindt het erg moeilijk om zijn mond te houden. Hij wil het heel graag aan zijn moeder en vriendin vertellen. Dit zorgt voor een inwendig conflict. Dit is een mooi onderwerp om in de klas over in gesprek te gaan.

Silas en de wolf is een thematitel groep 5/6 voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek sluit goed aan bij het thema Gi-ga-groen.

Met dank aan Uitgeverij Leopold voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Silas en de wolf

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Silas en de wolf zijn:

 • Silas gaat met zijn moeder verhuizen naar het Zuiden. Lees bladzijde 14 ‘Een paar weken…’ t/m bladzijde 17 ‘…wat anders was.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die gaat verhuizen?
 • Als Silas valt dan doet hij alsof het hem niet zoveel zeer heeft gedaan. Hij wil stoer overkomen voor Rinke. Lees bladzijde 25 ‘Silas stond met…’ t/m bladzijde 27 ‘…weet je dat.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die doet alsof er niets aan de hand is?
 • Silas moet van Kamiel zijn moeder gaan zieken in het landhuis, maar van zijn moeder mag hij daar helemaal niet komen. Lees bladzijde 47 ‘Silas keek over…’ t/m bladzijde 49 ‘…waar ze is.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets doet wat niet mag?
 • Johanna vraagt aan Silas of ze hem wil beschrijven hoe de tuin eruit ziet nu er allemaal sneeuw ligt. Lees bladzijde 108 ‘Het was alsof…’ t/m bladzijde 111 ‘…zul je zien.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iets dat zo beschreven wordt dat je het voor je kunt zien?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen