Spionnen op het voetbalveld

[DOOR MAAIKE] ‘Matteo staart naar het lege computerscherm. Het is al maandag. Over drie dagen heeft hij zijn spreekbeurt. Hij moet echt aan het werk nu. De kans dat hij deze week nog met spoed naar Italië wordt gehaald, is niet echt groot. Er is nog steeds geen enkele reactie. Van Milaan niet, maar ook van de andere clubs niet. Het YouTube filmpje is bijna niet bekeken.´
– Spionnen op het voetbalveld –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Spionnen op het voetbalveld

Matteo is dol op voetballen en kijkt enorm op tegen voetballer Danial Polat. Samen met zijn vrienden oefent hij veel, zodat hij steeds beter wordt en misschien zelfs zo goed, dat hij profvoetballer kan worden. Om zijn droom te verwezenlijken maakt Matteo een YouTube filmpje en stuurt deze rond naar topclubs in Europa. Zou hij op deze manier kunnen worden ontdekt en worden uitgenodigd om in een jeugdelftal te mogen spelen? Ook blijkt er een talentendag te worden georganiseerd en is Matteo uitgenodigd om daar aan mee te doen. Helaas geldt dit niet voor zijn beste vriend en dit wringt voor beiden.

Dan staat er ook nog een spreekbeurt te wachten voor Matteo. Zijn meester verwacht een interessant onderwerp, dus een spreekbeurt over honden en konijnen valt af. Matteo kiest voor het onderwerp voetbal, maar dit vindt de meester te alledaags. Lukt het Matteo om de spreekbeurt speciaal te maken en zijn meester omver te blazen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Spionnen op het voetbalveld is het derde deel van de serie VVVoetbalfanaten en is het perfecte boek voor kinderen die houden van voetbal. Sterk aan het boek vind ik dat het verhaal, naast voetbal, ook nog andere boeiende thema´s bevat zoals vriendschap en school. Zo zorgt de auteur ervoor dat het boek ook heerlijk is om te lezen voor als je minder met voetbal hebt.

Elk hoofdstuk eindigt met een kort feitje of een vraag die wordt beantwoord over voetbal. Wist je dat voetballers in warme landen, zoals Indonesië, elke 12 minuten in een wedstrijd water mogen drinken? Ook krijg je antwoord op de vraag of voetballers wel patat en pizza mogen eten.

De hoofdpersoon in het boek heeft een doel voor ogen, namelijk heel goed worden in voetballen en misschien wel profvoetballer worden. In het verhaal lees je hoeveel hij er aan doet om dit te bewerkstelligen door onder andere veel te oefenen. Een mooie les om aan kinderen mee te geven: je kunt niet in één keer ergens goed in zijn. Daar hoort oefenen en doorzetten bij. Voetballiefhebbers zullen de volgende boeken ook tof vinden om te lezen: Wereld Voetbal atlas, Zeven keer in eigen doel en Sam in actie.

Met dank aan Uitgeverij Columbus voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Spionnen op het voetbalveld

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Spionnen op het voetbalveld zijn:

 • Wanneer je naar de titel van het boek kijkt, zou je kunnen verwachten dat het boek direct over het onderwerp ‘voetbal’ zou gaan. Dit is niet het geval en dus opvallend. Lees bladzijde 1 ‘Volgende week beginnen…’ t/m bladzijde 2 ‘…aan zijn hoofd.’ voor. Dit is eerste 1,5 bladzijde van het boek.
  Leesvraag: Kun je vertellen hoe jouw leesboek startte? Had je dit verwacht?
 • In dit fragment  lees je dat Matteo op twee momenten helemaal in gedachten is en niets meekrijgt wat er om hem heen gebeurt. Lees bladzijde 13 ‘Ik zou ook…’ t/m bladzijde 15  ‘…Moddergat eens aan.’ voor.
  Leesvraag: Is jou hoofdpersoon ook helemaal in gedachten verzonken? Waar zou hij op dat moment over kunnen denken?
 • In dit stukje lees je dat Matteo een voetballer herkent en andersom. In het boek staat bij deze zin een sterretje en onderaan de bladzijde wordt er verwezen naar een ander deel waar de twee elkaar hebben ontmoet. Lees bladzijde 18 ‘Met de telefoon…’ t/m bladzijde 19 ‘…er wel uit.’ voor.
  Leesvraag: Lees je op dit moment een serie en wordt er in jouw boek ook verwezen naar een ander deel? Hoe kwam je daar achter?
 • In het volgende stukje lees je dat de meester en de directeur elkaar stiekem wel leuk vinden. Lees bladzijde 32 ‘´s Ochtends vroeg nog…‘ t/m bladzijde 33 ‘…rent naar buiten.’ voor.
  Leesvraag: Heeft er iemand in jouw leesboek een oogje op een ander?
 • Matteo heeft Danial aan de lijn. Lees bladzijde 51 ‘Met Danial klinkt…‘ t/m bladzijde 53 ‘…is even stil.‘ voor.
  Leesvraag: Als jij je hoofdpersoon van je leesboek zou mogen interviewen, wat zou je dan echt specifiek willen weten? Schrijf je drie beste vragen op je wisbordje.

Overig idee

 • Matteo zou heel graag profvoetballer willen worden. Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Over welke eigenschappen, naast goed kunnen voetballen, moet hij beschikken? Ga hier met elkaar over in gesprek. En wat zijn de voor-en nadelen om een bekende voetballer te zijn?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen