Superjuffie in Australië

[DOOR MAAIKE] ‘Helder nadenken, zegt ze hardop tegen zichzelf. Ze zoomt in en ziet dat sommige koala’s zich angstig vastklemmen aan boomtoppen waarvan de stam al in brand staat. Er is geen beginnen aan. Dit keer kan ze niet alle dieren redden, dat weet ze. ‘Maar ieder dier is er één,’ zegt ze dan in zichzelf. ‘Ieder dier is er één!’ roept ze nog eens hardop. Dat geeft een beetje moed. Ineens weet ze het hoe ze het gaat doen.
– SUPERJUFFIE IN AUSTRALIË –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Superjuffie in Australië

Wie kent haar niet? Juf Josje, oftewel Superjuffie! Juf Josje lijkt een hele gewone juf die werkt op een basisschool, maar juf Josje heeft een gave. Wanneer een dier in nood is, wordt zij geroepen en komt ze direct in actie. Nadat ze een hap van een schoolkrijtje heeft genomen verandert ze in Superjuffie en vliegt ze als een vuurpijl naar het dier in nood. Niemand weet hier vanaf, behalve de kinderen in haar klas. Meester Snor, de strenge directeur van de school, mag er al helemaal niet achter komen. Vier leerlingen uit haar groep: Toby, Mimoen, Mila en Bo staan wat dichter bij juf Josje en spelen vaak een grote rol bij haar avonturen,

Ze is al bijna op elk continent geweest om dieren in nood te helpen, maar Oceanië ontbrak nog op haar lijstje. In het boek Superjuffie in Australië gaat juf Josje samen met haar man Hakim drie weken op huwelijksreis naar Australië. Ze hebben lang voor de reis gespaard en nu is het dan eindelijk zover! De eerste week gaan de twee helpen in een koalaopvang en de overige twee weken is het tijd om te ontspannen en te genieten van het prachtige land. Dit keer gaan de leerlingen van juf Josje niet mee op avontuur, want die moeten gewoon naar school en krijgen les van meester Snor.

In de koalaopvang waar Hakim en juf Josje gaan helpen is het even schrikken voor hen. Er zitten namelijk ontzettend veel dieren met enorme brandwonden. De brandwonden worden veroorzaakt door de bosbranden waar Australië om bekend staat. Al het beschikbare geld van de opvang gaat naar een speciale, dure zalf. Hiermee worden de koala´s ingesmeerd, zodat de wonden goed kunnen herstellen. Alleen al het geld en de crème van stichting raakt op… Lukt het juf Josje om de koala´s te redden? En kunnen Toby, Mimoen, Mila en Bo nog een rol spelen, ook al zitten ze aan de andere kant van de wereld?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

In 2012 verscheen het eerste boek van de Superjuffie-serie en inmiddels zijn de boeken van Janneke Schotveld niet weg te denken uit de Nederlandse bibliotheken en boekhandels. Het eerste deel van de serie ´Superjuffie!´ is zelfs verfilmd. In het eerste hoofdstuk van elk Superjuffie boek stelt juf Josje zich altijd even voor, zodat je haar direct goed leert kennen. De boeken uit de serie zijn hierdoor los van elkaar te lezen en elk boek bevat een eigen avontuur. Wat maakt dit boek nu zo tof?

Ik denk dat het feit dat iemand iets goeds doet, namelijk het helpen van dieren, kinderen erg aanspreekt. Het boek Avonturen van de dappere ridster is hiervan ook een goed voorbeeld. Op het moment dat Superjuffie een dier redt, kan het dier ook nog met Superjuffie praten, wat vaak zorgt voor een grappig conversatie. In het boek De school van de magische dieren kunnen de hoofdpersonen ook met de dieren communiceren. Sowieso is de humor in de Superjuffie serie een sterk punt van Janneke Schotveld. Ook spelen haar klas en de directeur een grote rol in de boeken. Normaal gesproken is een viertal leerlingen ook altijd aanwezig bij haar avonturen, maar deze kinderen moeten nu gewoon naar school. Leuk dat de kinderen toch niet ontbreken bij dit avontuur, maar door handige communicatiemiddelen toch een belangrijk aandeel leveren in het boek.

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Superjuffie in Australië

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Superjuffie in Australië zijn:

  • Superjuffie heeft natuurlijk een zwak voor dieren. Thuis heeft ze ook een aantal huisdieren. Lees bladzijde 14 ‘Juf Josje zit…’ t/m bladzijde 15 ‘ …weet het weer.‘ voor.
    Leesvraag: Wie heeft er in jouw leesboek ook huisdieren? Welke dieren zijn dit? Spelen ze nog een rol in je leesboek?
  • Inmiddels zijn er al negen Superjuffie boeken uitgekomen. Dit noem je ook wel een serie. Laat enkele boeken van de serie zien.
    Leesvraag: Ken je al andere delen van de serie? Van welk boek zou je willen dat er een serie bestond?
  • Nu juf Josje aan de andere kant van de wereld zit, kan ze haar leerlingen niet zien. Toch heeft ze contact met hen. Lees bladzijde 55 ´Juf Josje en… t/m bladzijde 59 ´…EHBO-diploma, roept Hakim´
    Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook op een andere manier contact gehouden door bijvoorbeeld telefoon, social media of e-mail?
  • In dit stukje beschermt Superjuffie een kangoeroe die bijna wordt doodgeschoten. Lees bladzijde 120 ‘De boerin kijkt…’ t/m bladzijde 121 ‘…in de verte.’ voor.
    Leesvraag: Wordt er in jouw boek ook iemand beschermd? Kun je hier iets over vertellen?
  • Bij dit stuk tekst mistte ik als lezer eigenlijk een illustratie. Dit omdat ik toen ik de tekst las er al een voorstelling van maken in mijn hoofd. Lees bladzijde 155 ‘Behalve Superjuffie ziet…’ t/m bladzijde 155 ‘…zijn voor Abbey.´ voor.
    Leesvraag: Waar heb jij in jouw leesboek een illustratie gemist? Wat heb je gemist en wat voor illustratie past er volgens jou goed bij? 
  • Deze twee bladzijde zijn afwijkend aan de rest van de bladzijden van het boek. Het heeft een ander lettertype en het moet een krantenartikel voorstellen. Lees bladzijde 160 ´Het is een…´ t/m bladzijde 161´… bereikbaar voor commentaar.´ voor.
    Leesvraag: Is er in jouw leesboek ook iets afwijkends aan de tekst te zien. Waarom zou de schrijver hiervoor hebben gekozen?

Overige ideeën

  • Samen met je leerlingen werken aan begrijpend lezen, wereldoriëntatie, schrijven én de eerste twee hoofdstukken lezen van dit nieuwe Superjuffie boek? Kidsweek maakte in samenwerking met uitgeverij Van Holkema & Warendorf een gratis lespakket. Het pakket is te vinden in LessonUp, welke ook zonder betaald account te gebruiken is.
  • In het boek hebben de leerlingen van juf Josje een boek gemaakt waarin ze allerlei weetjes verzamelen van typische Australische dieren. Denk bijvoorbeeld aan de suikereekhoorn (bladzijde 88), de koala (bladzijde 52) en de kangoeroe (bladzijde 122). Laat jou leerlingen ook met elkaar een boek maken van bijzondere dieren uit een bepaald land of continent. 

Andere delen

Klassenthema superhelden

Dit boek leent zich erg goed om aan te gebruiken om jouw klassenthema aan op te hangen. In het blog Klassenthema Superhelden bied ik inspiratie aan rondom het thema Superhelden. Daarnaast kun je in de winkel een kant-en-klaar pakket rondom dit thema aanschaffen.

Vergelijkbare artikelen