Twitch en de vlucht van de ijsvogel

[DOOR LINDA] ‘Er schoot iets geels voorbij en hij verplaatste zijn verrekijker. Hij knipperde verbaasd met zijn ogen toen hij twee meisjes ontdekte die zich in de struiken hadden verstopt en vanachter een omgevallen boom naar het pad gluurden. De oudste had een bos donkere krulletjes die tot op haar rug viel en norse, elfachtige trekken. Ze droeg een jeans en een regenboogshirt en had een plastic zak bij zich. Het andere meisje, dat een paar jaar jonger leek, had lichtbruine krullen die als een paddenstoel in een staart op haar hoofd bij elkaar waren gebonden. Ze droeg een korte broek met een geel tulen rokje eroverheen en een roze truitje onder een lichtblauw overslagvest. Met een bang gezicht drukte ze zich tegen het oudere meisje aan, De twee meisjes leken zo op elkaar de Twitch ervan uitging dat het zusjes waren. Hij kon niet horen wat ze zeiden, maar hij zag dat het oudere meisje het jongere geruststelde. Hun gezichten stonden ernstig en ze maakten drukke gebaren. Zou de politie naar hen op zoek zijn?’
– Twitch en de vlucht van de ijsvogel –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Twitch is gek op dieren. Vooral op vogels. Als hij op het schoolplein ziet dat Jack en zijn vrienden een duif iets aan willen doen dan besluit hij in te grijpen. Deze actie levert hem een aantal klappen op en de rest van het schooljaar probeert Jack nog een aantal keer om Twitch te grazen te nemen. Gelukkig helpt een onbekende man, Twitch om weg te komen. Hij is erg benieuwd naar deze onbekende man en besluit hem later nog eens op te zoeken.

Als het eindelijk zomervakantie is kan Twitch niet wachten om vogels te gaan spotten in het bos. Daar aangekomen ontdekt hij allemaal politie. Er is een overvaller ontsnapt uit de gevangenis en er wordt gedacht dat die zich verstopt in het bos. Twitch gaat op onderzoek uit. Zou de onbekende man er iets mee te maken hebben? En hoe zit het met de twee meisjes die zo geheimzinnig doen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Sinds de trilogie van de Keverjongen ben ik fan van de boeken van M.G. Leonard. In al haar boeken spelen dieren een belangrijke rol. Zo ook in dit boek.

Het verhaal wordt snel spannend. Vanaf het begin van het verhaal gebeuren er dingen in het verhaal waarbij je weet dat het niet klopt, maar waar van je niet helemaal kunt achterhalen hoe het dan wel zit. Dat zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen.

Twitch heeft te maken met contacten met twee personen, waar hij nog niet zo lang contact mee heeft. Hij heeft bij Jack en Vincent beide twijfels over hun oprechtheid, zeker als ze ook nog hun afspraken niet nakomen. Je zou hierbij in de klas goed een gesprek kunnen voeren over onzekerheid en vertrouwen.

Kinderen die dol zijn op verhalen waarin een mysterie wordt opgelost, zullen Pien Vermeer en de getekende stad, Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia en Marie Boe 1 – Het spook van Villa Donkerhout waarschijnlijk ook leuk vinden.

Met dank aan Uitgeverij Lannoo voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Twitch en de vlucht van de ijsvogel zijn:

 • Jack en zijn vrienden willen een duif aanvallen, maar dat wil Twitch niet laten gebeuren. Lees bladzijde 11 ‘Sla hem dood!…’ t/m bladzijde 15 ‘…de rest aan.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die voor een ander opkomt?
 • Twitch wordt opgewacht door Jack, met een nare verrassing. Jack wil hem terugpakken voor de actie met de duif. Lees bladzijde 19 ‘Vandaag was de…’ t/m bladzijde 23 ‘…spreeuwen uit elkaar.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek een pestkop? Wat doet die?
 • De kippen hebben allemaal een naam die echt bij hun past. Lees bladzijde 54 ‘Onderweg naar de…’ t/m bladzijde 57 ‘…in zijn linkerhand.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand met een toepasselijke naam?
 • Twitch draagt kleren in schutkleuren. Zo valt hij niet op. Lees bladzijde 128 ‘Als het Owen…’ t/m bladzijde 131 ‘…naar het meer.’ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw boek iemand die iets doet om niet op te vallen?

Overige ideeën

 • De kippen hebben allemaal een toepasselijke naam en ook de naam van Twitch past erg goed bij hem. Bedenk bij jouw boek passende namen of bijnamen voor de hoofdpersonen.
 • Stel het zou jou overkomen dat degene die je het hele schooljaar heeft gepest, ineens geïnteresseerd is in wat je zoal doet. Net zoals Twitch overkomt. Zou je met diegene optrekken en hem alles vertellen over je hobby’s? Schrijf een verhaal over hoe je dit aan zou pakken.
 • Bij dit boek schreef ik een Close Reading les. Je vindt deze les in het e-book Close Reading Gi-Ga-Groen.

Vergelijkbare artikelen