Ultra Donker en de wachters van Wildzee

[DOOR LINDA] ‘Ultra Donker droomde over de zee. Ze droomde dat ze als een meeuw op de nachtwind over de rand van de klif zweefde, oer de branding in de baai en verder, veel verder, naar de diepe zee in het westen waar de wereld alleen nog uit water bestond. De enorme golven rolden onafgebroken duizenden mijlen door en het maanlicht danste over de toppen. Het was stil, op zacht geruis na wanneer een golf nog hoger kwam en schuimend omsloeg.
‘Ultra,’ fluisterde de golven. ‘Ultra…’
Wit schuim suisde langs haar dromende ogen en ze zag de golven splitsen rond een rif of rots vlak onder de waterspiegel. De zee werd onstuimig. Het gefluister ging over in gebrul. ‘Ultra! Ultra Donker!’ Waterfonteinen spoten op; golven sloegen neer en trokken zich als een gladde vlakte terug van een immense duisternis die traag, heel traag vanuit de diepte opkwam…’

– Ultra Donker en de wachters van Wildzee –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Ultra Donker en de wachters van Wildzee

De familie Donker leverde al jaren de wachter voor het eiland Wildzee. Als Andrew Donker dood op het strand gevonden wordt is alleen Ultra Donker nog over om wachter te worden. Zij is als baby geadopteerd door Andrew Donker, nadat ze op het strand van Wildzee was aangespoeld. Ondertussen wordt er druk gezocht naar de broer van Andrew. Hij is jaren geleden vertrokken naar Londen en zal nu worden gevraagd om zijn plicht te komen vervullen. Als wachter moet hij ‘s avonds de wacht houden, zodat hij de mensen op het eiland kan waarschuwen als de betoverde eilanden zichtbaar zijn of als er gevaar dreigt.

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Het verhaal zit vol mysteries en niets is daarin wat het lijkt. Door personages die als heks worden beschreven, personages die in het bos wonen en mysterieuze gebeurtenissen ben je geneigd om het verhaal alvast voor jezelf in te vullen. Ik dacht dat ik het mysterie al had ontrafeld, maar niets bleek minder waar. Dat zorgt ervoor dat het verhaal spannend is en dat je het liefst het boek niet tussendoor weg wilt leggen.

”Ik heb vaak uw vuur gezien, mevrouw Froy’, zei Ultra. De zeeheks spuugde naar haar, wat eigenlijk niet meer was dan een geluidje – het was alsof er geen speeksel zat in die droge, oude mond. ‘En weet je waarom ik vuur stook? Om de Gorm te roepen zodat-ie jullie allemaal komt verpletteren en de zee laat stijgen om jullie te verzuipen. Lang zal het niet meer duren! De Verborgen Gronden hebben zich weer laten zien. Nu zal de Gorm komen en worden jullie platgestampt en in de diepzee verdronken, meisje, en dat onnozel grijnzende mens met haar gebroed ook, en die zelfvoldane man van haar ook, en al die andere sjieke slapjanussen van dit vervloekte eiland.”

Ik vind het leuk dan Will vervuld is van vooroordelen over de mysteries rondom de betoverde eilanden, de Gorm en de bewoners van het eiland. Hij denkt alles te kunnen verklaren met zijn wetenschappelijke kennis en verwacht daarmee de mensen te kunnen overtuigen van zijn gelijk. Maar klopt het eigenlijk wel wat hij denkt en zegt? Of zit het toch net iets anders in elkaar? Tijdens het lezen merkte ik dat ik ergens wilde dat Will gelijk had, terwijl je van verschillende kanten toch signalen krijgt dat zijn theorieën niet kunnen kloppen.

Kinderen die dol zijn op verhalen met een mysterie zullen wellicht De speurders van morgen – De overval, Het Van Gogh-mysterie en Midden in de wildernis ook leuk vinden om te lezen.

Met dank aan Uitgeverij Ploegsma voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Ultra Donker en de wachters van Wildzee

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Ultra Donker en de wachters van Wildzee zijn:

  • Ultra had gehoopt dat haar oom trots op haar zou zijn door alles wat ze gedaan heeft tijdens haar invalbeurt, maar in plaats daarvan kwetst hij haar. Lees bladzijde 61 ‘Ultra drukte het…’ t/m bladzijde 64 ‘…en onaardig was?’ voor.
    Leesvraag: Wordt er in je boek ook iemand gekwetst?
  • Ultra vindt een brief die haar oom aan het schrijven was. Lees bladzijde 75 ‘Het was voor…’ t/m bladzijde 77 ‘…wacht moest zitten?’ voor.
    Leesvraag: Worden er in je boek ook brieven geschreven?
  • Al een tijdje heeft Ultra het gevoel dat ze in de gaten gehouden wordt, dat ze ogen in haar rug voelt branden. Lees bladzijde 85 ‘Op een nacht…’ t/m bladzijde 88 ‘…de keukendeur. Ontbijt!‘ voor.
    Leesvraag: Is er in je boek iemand die in de gaten gehouden wordt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Ultra Donker en de wachters van Wildzee.

Overig idee

  • Stelopdracht: De wachters van Wildzee houden een dagboek bij van hun bevindingen. Stel je voor dat de hoofdpersoon in je boek een dagboek zou bijhouden van zijn bevindingen, hoe zou dat er dan uitzien? Maak een pagina voor in zijn/haar dagboek van het stuk dat je als laatst gelezen hebt.

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen