Umbrador

[DOOR MAAIKE] ‘´Ik voel me vaak anders. Alleen… ik dacht dat het kwam doordat ik wees ben. En… ik heb geen schaduw.’ Dit laatste had ik nog nooit tegen iemand gezegd, ook niet tegen tante Agaath, maar die had het zelf ontdekt.
– Umbrador –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Umbrador

Het hebben van een schaduw is voor iedereen ‘normaal’ behalve voor Jinna. Jinna heeft er géén, iets wat niemand weet. Jinna heeft geen ouders meer en woont daarom bij haar afschuwelijke tante Agaath, die er alles aan doet om het leven van Jinna te dwarsbomen. Gelukkig heeft ze een steun en toeverlaat: haar hond Scharrie. Wanneer haar tante verkondigt dat Scharrie weg moet, besluit Jinna samen met Scharrie te vertrekken. Tijdens de vlucht komen ze terecht in het speciale Umbrador, een wereld waarin iedereen een schaduw heeft die iets vertelt over je magische talent. De baas van Umbrador, Schaduwvorst Fulgis, onderdrukt de bevolking. Wanneer de schaduw van Jinna begint te ontwikkelen gaat ze samen met Scharrie en kater Filou richting Fulgis. Lukt het hen om Schaduwvorst Fulgis te verslaan?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Voordat je start met lezen van het boek Umbrador zorgt de cover van het boek al voor een magische sfeer, welke ook in het boek zal worden voortgezet. De start van het verhaal is sterk; je leert de hoofdpersoon goed kennen en langzaam aan worden en steeds meer personages toegevoegd aan het verhaal, wat het voor de lezer overzichtelijk houdt. Het boek speelt zich af in een wereld dit niet bestaat en is hierdoor te vergelijken met het boek The time travelers- rennen voor je leven.

Het verhaal eindigt met een spannende, onverwachte climax. Umbrador is een mooie toevoeging van boeken in het genre fantasie en is te vergelijken met boeken zoals Fabulant, De brief om middernacht en Artemis Fowl.

Met dank aan Querido voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Umbrador

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Umbrador zijn:

 • Jinna is beland in het voor haar onbekende land Umbrador. Lees bladzijde 34 ‘’Umbrador? vroeg ik… ́t/m bladzijde 36 ‘…na te vertellen.’ voor.
  Leesvraag: Is de hoofdpersoon uit jouw leesboek ook ergens nieuw of komt hij op voor het eerst op een plek? Kun je de situatie beschrijven?
 • Het verhaal speelt zich af in Umbrador; een onbekende, niet bestaande wereld. Lees bladzijde 37 ‘Daar gaan ze…’ t/m bladzijde 39 ‘…ze me genoemd.’‘ voor.
  Leesvraag: In welke wereld, stad of dorp zou jouw verhaal zich kunnen afspelen? Kun je uitleggen waarom je dit denkt?
 • Vertel de klas kort de inhoud van het verhaal en leg uit dat een boek altijd binnen een bepaald genre past. Denk aan: griezelverhalen, oorlog en verzet, sport of vriendschap. Dit kun je in de bibliotheek vaak zien aan de sticker op de rug van het boek. Wellicht kun je de klas een overzicht van genres laten zien.
  Stel de klas de vraag wel genre passend is bij dit boek (fantasie) en waarom dit het passende genre is.
  Leesvraag: Welk genre is passend bij jouw leesboek? Kun je uitleggen waarom je dit vindt. 
 • De schaduwwezens in Umrabdor hebben een magisch talent. Lees bladzijde 41 ‘Het was dus…’ t/m bladzijde 42 ‘…over magische krachten.’ voor.
  Leesvraag: Welk talent heeft de hoofdpersoon uit jouw boek?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Umbrador.

Overig idee

 • Op de allereerste bladzijde vind je de plattegrond van de wereld Umbrador. Lukt het je om een passende plattegrond te maken behorend bij jouw boek?

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen