Vader Kerstmis en ik

‘Hij zette zijn hoed af om aan zijn hoofd te krabben. ‘Als je op het juiste plekje van je hoofd krabt, springen de ideeën eruit, wist je dat? Maar het moet wel echt het juiste plekje zijn, niet zomaar eentje.’ Hij probeerde verschillende plekjes op zijn hoofd – bovenop, achterop, boven beide puntoren – en ik krabde ook aan mijn hoofd, om te zien of het bij mensen ook werkte.’
– Vader Kerstmis en ik –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Cover Vader Kerstmis en ik

Amelia woont in Elfhelm, de plek waar alles draait om magie. Toch is Amelia zo gewoon als het maar kan. Ze is niet gedrimwickt zoals Vader Kerstmis en Mary. Omdat ze nu in Elfhelm woont, is het tijd om naar school te gaan. Geen school voor mensen, maar de school voor elfen. Ze kijkt vooral erg uit naar de lessen slee rijden.

Eenmaal op school valt het erg tegen. Elfen aardrijkskunde is echt iets nieuws. Elfen wiskunde is totaal anders dan mensen wiskunde. Ze is nergens goed in en slee rijden mag ze voorlopig nog niet. Waar is Amelia dan wel goed in? Als Amelia na een lange, ongelukkige, tijd eindelijk mee mag doen met de lessen slee rijden, gaat het fout. Goed fout…

Maar toen…
Kapitein Roet, die knus naast mijn voeten had gelegen, sprong op mijn schoot.
‘Nee, Kapitein. Naar beneden. Het is gevaarlijk hierboven. We vliegen heel hoog.’

[…]
Toen zag ik hem.
Een kleine, zwarte vlek die groter werd terwijl we erop af zoefden, sneller dan híj daalde.
Hij was ter hoogte van de toppen van de hoogste sparren op de heuvels. Maar de donkergroene takken zouden zijn daling niet vertragen of verzachten, omdat hij van zo’n grote hoogte was gevallen.’

Amelia besluit dat het beter is als zij weg gaat uit Elfhelm, terug naar Londen. Maar is dat ook het beste voor iedereen?

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Jaren geleden las ik Een jongen met de naam Kerstmis, dat is een van mijn favorieten boeken ooit. Ik keek er dan ook enorm naar uit dat deel 2 en 3 vertaald werden. Mijn review over Het meisje dat Kerstmis redde staat al online en nu vertel ik je graag wat ik van Vader Kerstmis en ik vond.

Vader Kerstmis en ik is een deel dat je los kunt lezen. Uiteraard zit er een stukje achtergrond in dat je door deel 1 en 2 beter begrijpt, maar de belangrijkste informatie wordt uitgelegd waardoor je dit verhaal los kunt lezen. Zo gaat het boek er eigenlijk ook vanuit dat je Amelia niet kent.

Jij denkt misschien dat je Vader Kerstmis kent. En je zult zeker een páár dingen over hem weten. Zo heb je vast weleens van de speelgoedwerkplaats en de rendieren gehoord. En je weet vast ook wel wat er op kerstavond gebeurt. Natuuurlijk weet je dat. Maar mij ken je waarschijnlijk niet.

Eerst zal ik je de dingen vertellen die je zo zult geloven. Mijn naam is Amelia Wishart en ik heb een zwarte kat die Kapitein Roet heet. Ik ben geboren in Londen en heb daar tot mijn elfde gewoond. Daarna woonde ik ergens anders. En dit ‘ergens anders’ vind je misschien een beetje ongeloofwaardig.’

De magie in dit boek lijkt lange tijd zoek, dat komt doordat Amelia de magie kwijt is. Echter is en blijft een verhaal over Elfhelm magisch om te lezen. Of Amalia haar magie terug vindt? Daarvoor moet je dit boek zelf lezen!

Met dank aan uitgeverij Moon voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Vader Kerstmis en ik

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Vader Kerstmis en ik zijn:

  • Perspectief. Lees hoofdstuk ‘Ergens anders‘ op bladzijde 7 t/m 10 voor. Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief. Amelia praat tegen je en vertelt jou haar verhaal. Dat blijkt ook al uit de titel ‘Vader Kerstmis en ik’.
    Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt. Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).
  • Amelia besluit Elfhelm te verlaten en terug naar Londen te gaan. Lees hoofdstuk ‘De brievenvanger’ op bladzijde 157 t/m bladzijde 166 ‘Hij keek bezorgd.’ voor.
    Leesvraag: Wat zou jouw hoofdpersoon schrijven aan de Kerstman?

Andere delen

*Dit bericht bevat affiliate links

Vergelijkbare artikelen

Winkelwagen