Waanzinnige boomhutverhalen

‘Het duurde niet lang of de SUPERTOPPER-ZUIGEROPPER had alle boomhutverdiepingen opgezogen, alle takken van de boom, de stam van de boom  alle andere bomen in het bos, Jills huis, en Jill en al haar dieren. Alleen ik was er nog. En toen zoog hij ook mij op! ALLES WERD ZWART.’
– Waanzinnige boomhutverhalen –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 5.

Het verhaal

Cover Waanzinnige boomhutverhalen

Waanzinnige boomhutverhalen bestaat uit verschillende avonturen waar nog niet eerder over geschreven was. Zo vervelen Andy en Terry zich op een heel, heel regenachtige dag. Vinden ze een toverstaf waarmee Andy in een hond verandert wordt. Vieren ze stoel-in-je-neusdag. Houden ze een grote sprongen-springwedstrijd. Worden ze opgezogen door een supertopper-zuigeropper. En is Andy stronteigenwijs waardoor de haaien zijn hoofd eraf bijten.

Oftewel: waanzinnige boomhutverhalen om bij weg te dromen!

Recensie

Andy Griffiths en Terry Denton schreven het Kinderboekenweekgeschenk speciaal voor de Kinderboekenweek 2022 Gi-Ga-Groen. Ik vind het hartstikke leuk en hoop, net als de CPNB, dat het vele kinderen overhaalt om een kinderboek te kopen zodat ze dit boek erbij cadeau krijgen.

In dit boekje staan 6 verhalen over de boomhut. Het is uit de verhalen niet duidelijk hoeveel verdiepingen de boomhut telt, maar dat doet er gelukkig niet toe. In elk verhaal staat de boomhut namelijk gewoon centraal. Andy, Terry en Jill beleven allerlei avonturen.

Ik ben dol op de 3 pinguïns die in tekstwolkjes commentaar leveren.

Waanzinnige boomhutverhalen

Verder staan de bladzijden vol met tekst en afbeeldingen. De verhouding tekst en afbeelding is hier iets meer tekst dan de kinderen in de boeken wellicht gewend zijn, maar hopelijk leert dat ze juist dat ze ook grotere stukken tekst kunnen lezen als ze er maar interesse in hebben!

Met dank aan De CPNB voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Dit boek ontvang je gratis bij aankoop van 12,50 aan Kinderboeken tijdens de Kinderboekenweek 2022.

Ideeën mini leeslessen Waanzinnige boomhutverhalen

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Waanzinnige boomhutverhalen zijn:

 • Lees bladzijde 6 ”Hé, Andy’, zei Terry…’ t/m bladzijde 9 ‘…moet de slang zijn.’ voor. Het boek is geschreven door Andy en dat merk je doordat hij de ik-persoon uit het boek is. Dit verhaal is echt geschreven alsof Andy tegen je praat, vanuit het ik-perspectief. De manier van schrijven heet het vertelperspectief.
  Leesvraag: Ga tijdens het lezen in jouw boek op zoek naar wie vertelt. Je kunt kiezen uit de alwetende verteller (die weet en ziet alles), het ik-perspectief vertellend (er wordt door een persoon verteld wat geweest is), het ik-perspectief belevend (er wordt door een persoon van alles beleefd) en het personale perspectief (de verteller volgt één persoon).
 • Het boek zit vol fantasie. Lees bladzijde 20 ”Hé, Andy’, zei Terry…‘ t/m bladzijde 23 ‘…de toverstaf het bos in.‘ voor. 
  Leesvraag: Zitten er in jouw boek momenten waarvan je weet dat die niet in het echt kunnen gebeuren?
 • Lees bladzijde 71 ‘‘O-oh’, zei ik, en ik deinsde…‘ t/m bladzijde 79 ‘…en nog eens…‘ voor en laat vooral de illustraties zien. In dit boek zitten geweldige illustraties.
  Leesvraag: Welke illustraties uit jouw boek vind jij leuk/mooi/bijzonder en wat is er op die illustratie te zien?
 • Successen moet je vieren. Lees het verhaal De supertopper-zuigertopper voor op bladzijde 65. Of vertel dat alles is opgezogen door De supertopper-zuigeropper en lees vanaf bladzijde 74 ‘Ik vloot rond in…’ t/m bladzijde 79 ‘…en nog eens…’ voor. 
  Leesvraag: Wat moet er gevierd worden in jouw boek?
 • Luisteren jouw vrienden goed? Lees bladzijde 81 ‘De dag dat de haaien mijn hoofd eraf beten…’ t/m bladzijde 85 ‘…in zat!’ zei ik.’ voor.
  Leesvraag: Kom je goed bedoelde adviezen tegen? Wat wordt daarmee gedaan?

Overige ideeën

 • Bekijk samen met de kinderen de trailer van De waanzinnige boomhut serie. Op www.boekenfilmpjes.nl is deze trailer te vinden. Klik hier om de trailer te openen in Youtube. Ga met de kinderen in gesprek hoe dit boek ze nu lijkt. Wat trekt de kinderen aan? Wat maakt dat ze het boek nu wel/niet willen lezen? Wat vinden ze van de trailer? Vertel vervolgens dat het kinderboekenweekgeschenk een gratis boek uit deze serie is. Kinderen krijgen het boek gratis bij de aankoop van kinderboeken voor €12,50. Willen ze dit boek nu lezen?
 • Kunnen de kinderen zelf een avontuur in de waanzinnige boomhut bedenken/schrijven?
 • Maak een mooi lijstje met inspiratie voor op een heel, heel regenachtige dag. Wat kunnen jullie dan tijdens het niet-buiten spelen doen?

Andere delen De waanzinnige boomhut van …

Vergelijkbare artikelen