Waarom jij van sterrenstof bent

[DOOR MAAIKE] ‘Shampoo, lijm, viltstiften, tandpasta en klei. Overal zitten stoffen in. Bijvoorbeeld om het product een mooi kleurtje te geven of om het langer houdbaar te maken’. Zo zijn er overal omje heen stoffen te vinden. En alles met stofjes is chemie!’
– Waarom jij van sterrenstof bent –

Dit boek is geschikt om zelf te lezen vanaf groep 6.

Het verhaal

Waarom jij van sterrenstof bent

Waarom maak je schoon met zeep? Waarom maakt je lichaam snot? Waarom plakt lijm?
In het boek Waarom jij van sterrenstof bent krijgen kinderen antwoorden op vragen die te maken hebben met chemie.

Het boek is verdeeld in verschillende hoofdstukken over (chemie in je) lijf, de natuur, het dagelijks leven, eten en het milieu. Als laatst is er nog een hoofdstuk gewijd aan vreemde verschijnselen. Denk hierbij aan waarom vuurwerk knalt of waarom je geen vuurtje kunt stoken op de maan. 

Benieuwd naar dit boek? Bekijk het inkijkexemplaar.

Recensie

Waarom, waarom, waarom. Heel veel vragen van kinderen beginnen met dit woord. In het boek Waarom jij van sterrenstof bent geeft gezondheidswetenschapper Esther Walraven op wel 50 waarom-vragen antwoord welke allemaal met chemie te maken hebben. De antwoorden op de vragen worden uitgelegd in kindertaal, zonder het kinderachtig te maken.

Illustrator Iris Boter heeft een belangrijk deel aangeleverd aan het boek door haar humoristische en uitgesproken tekeningen waardoor de antwoorden nóg beter begrijpt. Tijdens het lezen wordt de lezer ook aan het werk gezet door bijvoorbeeld vragen te beantwoorden of zelf een proefje uit te voeren. Zo leer je zout terugtoveren, zelf (s)lijm maken, krijg je inspiratie voor een herfstknutsel of een heuse colafontein te maken.

Achterin het boek is ook nog een register van lastige woorden te vinden, zodat je snel naar de bijbehorende bladzijde kunt bladeren. Dit boek is een aanrader voor kinderen die niet altijd voor een ´gewoon´ leesboek te porren zijn of die interesse hebben voor de scheikundige wereld

Met dank aan De leukste kinderboeken voor het toezenden van dit recensie-exemplaar.

Ideeën mini leeslessen Waarom jij van sterrenstof bent.

Om kinderen te enthousiasmeren om het boek te lezen en hen te stimuleren om erover na te denken kun je het boek koppelen aan mini leeslessen. Dit zijn tevens manieren om met kinderen in gesprek te raken over boeken en hun interesses te ontdekken. Enkele mini leeslessen voor het boek Waarom jij van sterrenstof bent zijn:

 • Lees bladzijde 44 ‘En dan wordt…’ t/m ‘…bomen af vallen.‘ voor. In dit stukje krijg je antwoord op de vraag waarom bladeren verkleuren in de herfst.
  Leesvraag: In welk jaargetijde speelt jouw verhaal zich af? 
 • Lees bladzijde 54 ‘Ze doen het…’ t/m bladzijde X ‘…steeds opnieuw aanbrengen.‘ voor. Je krijgt in dit stuk antwoord op de vraag waarom honden overal tegenaan plassen.
  Leesvraag: Welke (huis)dieren komen er in jouw verhaal voor?
 • Je zweet wanneer je je inspant, maar je kunt ook gaan zweten als je zenuwachtig of gestrest bent. Lees bladzijde 35 ‘Je voelt het…’ t/m ‘…blijven drinken dus.‘ voor.
  Leesvraag: Is er in jouw leesboek een stukje waar het logisch is als de hoofdpersoon zou gaan zweten? Kun je uitleggen waarom je dat denkt?

DOWNLOAD hier de Mini leesles leskaart Waarom jij van sterrenstof bent.

Overige ideeën

 • Proefjes Verzamel een aantal proefjes uit dit boek en zet een proefjescircuit op. Zo kunnen de kinderen als een échte wetenschapper aan het werk!
 • Milieu Het is belangrijk om goed voor de aarde te zorgen, zodat mensen er in de toekomst ook nog van kunnen genieten. Lees bladzijde 94 en 95 ‘Waarom fossiele brandstoffen slecht zijn voor het milieu’ voor en lees de daarbij behorende milieutips om minder fossiele brandstoffen te gebruiken voor. Wat doe jij al om het milieu te helpen? Zijn er nog dingen die je nog extra zou kunnen doen? Heb je zelf nog een goede tip?

Andere delen

Vergelijkbare artikelen